Neden Bazı İnsanlar İş Hayatında Daha Yaratıcı?

Neden Bazı İnsanlar İş Hayatında Daha Yaratıcı?

Yaratıcılık üzerine hiç uzun uzadıya düşündünüz mü bilmiyorum ancak mutlaka fark etmişsinizdir, bazıları noktaları yaratıcı bir şekilde birleştirme konusunda diğerlerinden çok daha üstün. Kafalarının içinde sürekli bir beyin fırtınası varmışçasına fikir üretebilen, pratik çözümler geliştirebilen ve kısa yollar çizebilen bu çalışanlar, haliyle bu konuda nispeten ‘normal’ davrananlara oranla iş hayatında çok daha fazla ön plana çıkıyorlar. Çünkü yenilikçilik ve yaratıcılık herhangi bir şirket için tam anlamıyla ‘zorunluluk’. Geleneksel şirketlerin en fazla ikinci kuşakta battığını, yaratıcı ve dönüşebilen şirketlerin kuşaklar boyunca ayakta kaldığını da belirtirsek, yaratıcı beyinlerin şirketler için önemi daha da ortaya çıkacaktır.

Peki neden bazı insanlar daha yaratıcı? Yaratıcılık doğuştan gelen bir yetkinlik mi yoksa sonradan kazanabilen bir şey mi? Biz yaratıcı tarafımızı güçlendirmek için neler yapmalıyız? Daha doğrusu, yaratıcı insanlar ne yapıyorlar da yaratıcı oluyorlar? İşte gözlemlerime dayanarak çevremde gördüğüm yaratıcı insanların neden ‘yaratıcı’ olduklarını açıklayan 7 madde! (Tabi ki bu 7 madde tüm yaratıcılık yetkinliğini açıklamaya yeterli değil, ben sadece dikkatimi çekenleri yazdım, sizin de fikriniz varsa yorum kısmı sizi bekliyor, mutlaka tartışmamıza katılın!)

1. Kurallara Uymuyorlar:

Sert bir başlangıç oldu değil mi? Ancak dikkat edin, yaratıcı insanlar için kuralların çok da önemi yok. Kafalarında kendi yaratıcılıklarını sınırlayacak hiç bir duvara izin vermiyorlar. Düşüncelerin bu duvarlara çarpıp kaybolmalarını engellemek için kural duvarlarını yıkıp düşüncelerini özgür bırakıyorlar. Böylece kırmızı çizgiyi geçemeyen insanların aksine, kırmızı çizginin ilerisindeki yaratıcı fikirleri de yakalıyorlar.

2. Çok Okuyor / Çok İzliyorlar:

Okumayı veya bir şeyler izlemeyi şöyle düşünün: onlarca yeni bilgi beyninizde yer edebilmek için sürekli kapınızı çalıyor, siz de okuduğunuza veya izlediğinize iyi odaklanırsanız, o kapıyı açmış oluyorsunuz. Ve işin güzeli, o açtığınız kapıdan sizin fikirleriniz de dışarı çıkıyor. İçeri girmeye çalışan o bilgiler beyninizi rahat bırakmıyor, içerideki fikirlerle çarpışıp yeni fikirler ortaya çıkarıyorlar. Kısacası, okuyanlar ve izleyenler beyinlerindeki fikir akışını hızlandırıyorlar.

3. Tersten Düşünüyorlar:

Bir olayla ilgili fikir haritasını kafalarında çizip, en baştan değil en sondan ilerlemeye çabalıyorlar. Bu onlara farklı bakış açıları kazandırıyor, aynı “iki yol vardı önümde ve ben en az ayak izi olanını seçtim!” cümlesindeki gibi. Daha önce düşünülen yolların zaten denendiğini bildikleri için en az denenen yolları seçiyorlar.

4. İyi Gözlemliyorlar:

Her şeyi ama her şeyi gözlemleyip kafalarında aşamalandırıyorlar. Bir süreç nasıl işliyor diye sorduğunuz an o süreci gözlemleyip, kafasında 4-5 adıma ayırıp her adımı ayrı analiz edebiliyorlar. Böylece bütünü değil parçaları ele alıp o parçalarda yaptıkları ufak düzeltmelerle bütünü etkileyecek yaratıcı çözümler ortaya çıkartabiliyorlar.

5. Denemekten Korkmuyorlar:

Evet klişe ama her klişe gibi sonuna kadar gerçek. “Başımıza iş almayalım, bildiğimizi yapalım” demiyorlar, “bir de şöyle mi denesek?” diyorlar. Aslında bu 3. Maddedeki iki yoldan en az yürüneni seçmek gibi bir şey. Risk alıp sürekli deniyorlar, başarısız olmaktan korkmuyorlar, “başarısız olan bir yol daha keşfettim!” diyorlar.

6. Hayal Kuruyorlar:

Hayal kurmak onlar için bir gece aktivitesi değil, sabah, gündüz, işte, evde, otobüste sürekli hayal kuruyorlar. Ütopik veya gerçekçi, imkanlı veya imkansız hiç fark etmez, sürekli bir şeyler hakkında hayal kuruyorlar. Bu hayaller çarpışıyor ve bazen gerçek hayatta bir soruna pratik çözümler buluyorlar. Yaratıcılıkları bu şekilde ortaya çıkıyor: Hayal Kurarak.

7. Pozitif Düşünüyorlar:

Negatif bir beyinden pozitif fikirlerin, yaratıcı düşüncenin çıkmayacağını adları gibi biliyorlar. O yüzden enseyi karartmıyorlar, olgunlar, mutlular, pozitif düşünüyorlar. Kendilerini hızlı motive ediyorlar ve kesinlikle yüzlerini asmıyorlar.

Bu maddelerden kaç tanesi sizi anlatıyor bilmiyorum ama, çevremde gördüğüm yaratıcı insanların çoğunda bu maddelere rastlıyorum. Kendi açımdan baktığımda hala gidilecek yolum olduğunu biliyorum ancak en azından yol haritamı çizmem de bir başarı, değil mi? Yaratıcılık sonradan da kazanılabilen bir yetkinlik, siz de deneyin! Başarılar.

Okuyucuya Not: Bu yazıyı yararlı bulduysanız, muhtemelen aşağıdaki diğer yazılarımı da yararlı bulacaksınız:

1. 9 Adımda Kişisel Marka Yaratma Rehberi!

2. Beyaz Sürüde Siyah Koyun Olmak: Satışta Yaratıcılık!

3. İş Ararken Kendinizi Nasıl Farklılaştırırsınız?

Nevzat Ertürk

Project Technical Manager

9y

Farklıysan farkedilmişsindir

Beğen
Yanıtla
Hamit AKGÜL

SENIOR RPA Developer / RPA Engineer IBTECH

9y

Kesinlikle Katılıyorum ve bunları yaparken sizi anlayabilecek bir yöneticinin olması şartıyla. Yanlış yerde yaratıcı olmak sizin için Yıkıcı da olabilir. Doğru yerde doğru zamanda her türlüsüne katılıyorum.

Beğen
Yanıtla
Hasan Tezcan

IN Street Senior Regional Manager at FLO GROUP

9y

Tüm maddelere katılıyorum ,dozunda yapıldığı taktirde. Dozu aşılırsa farklı değil aykırı olmaya başlanıyor.

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler