500 TL'YE MUHASEBE ÜCRETİ OLAMAZ!

Değerli Okurlar Merhaba,

Gün geçmiyor ki muhasebe ücretleri konusunda bir başka absürt fiyat duymayalım. O saçma fiyat veren kanun tanımaz emek düşmanı meslektaş demeye dilim varmayan kişilere karşı mantık çerçevesinde bir hesap ile sizlere seslenmek istiyorum

Bir arkadaşım ile otururken bana şirket kurmak istediğini ve benzer şirket kurmuş arkadaşlarına “muhasebecilerinin” 500 TL’den hizmet verdiğini belirtti.

Ben de oturup nasıl hizmet veremeyeceğinin hesabını yaptım. Bırakın 500 TL’yi 1000 TL’ye dahi bu işin imkansız olduğunu sizlerin ilgisine, aklına ve bilgisine sunuyorum.

Dikkat aşağıda yaptığım hesapta mali müşavire kalan tutar çok cüzi ve komik üstelik tahsilatın gününde yapıldığını varsayıyorum ki pratikte bu böyle değil.

Bakın çok mütevazı bir hesap yaptım ve rakamları minimum seviyede tutmaya çalıştım.

Buna rağmen hiç bir ek harcama yapmadan sadece bir ofisi idame ettirmeye yönelik masraflar 28.200 TL çıktı. Ayrıca geç yapılan tahsilatlar peşin ödenen KDV yi bu tabloya eklemedim bile!

İddia ediyorum bu rakam fiili durumda artar ama azalmaz. Diyebilirsiniz ki tek başına yapsın! 60 müşterisi olan bir kişi de TEK BAŞINA YAPAMAZ TEKRAR EDİYORUM Y-A-P-A-M-A-Z.

No alt text provided for this image

 

 


Hesap belli;

toplam genel yönetim gideri 28.200 TL ,

ortalama 500 TL den 60 müşterisi ancak 30.000 TL  

Diyelim ki ortalamada 100 fatura, fiş, yazarkasa fişi, makbuz vs. yollanıyor ve ortalama 1 dakikada fatura ve diğer belgelerin işleme işlemi gerçekleşiyor.

Yani 60 müşteri ortalama 100 fatura toplamda 6.000 fatura ediyor insanüstü bir gayretle ortalama 1 dakikada bu faturalar işlense 6.000 dakika ediyor 6000/60 dakika= 100 saat ediyor. Haftalık çalışma saati 45. 100/45=2,2 hafta ediyor.

 Hiç mola vermeden başka hiç bir yere gitmeden fatura toplamak için dahi ofisinden çıkmadan günde 8 saat çalışan bir kişi sadece fatura ve belge işleme işlemini ortalama 16-20 günde bitirebiliyor.

Haydi, sizin için bir iyilik yapayım iki kişi çalışılan bir yerde bu rakamı ikiye böleyim 8-10 gün yapıyor. Yani iki kişilik bir ofis sadece fatura işleme işlemini en iyimser ihtimalle 8-10 günde bitirebiliyor.

Beyanname hazırlama, işçi giriş çıkışlarını yapma, faturaları toplamak, bordroları hazırlamak, banka isteklerine cevap vermek, e defterleri kontrol etmek, mizanları hazırlamak kısmı için 20 gün kalıyor ve belki kalmıyor. Pratikte bütün bu işlerin 2 kişiyle bu kadar sürede yapmanın imkânsız olduğunu deneyimi olan her meslek mensubu bilir,

Tabi bu iki kişi hiç tatil yapmayacak hiç dinlenmeyecek mevzuat okumaya, kendini geliştirmeye ve hatta ailesine hiç vakit ayırmayacak

Bir başka sorun ise mali müşavirin asgari ücretin 1/3’ünü kazanırken çalışanın asgari ücret kazanması. Bu mali müşavir kredi kartı, kredi ödemeyecek mi? Çocuğunu okula göndermeyecek mi? Hayatını nasıl idame ettirecek?

Şimdi size soruyorum ey vergi mükellefleri ey işverenler ey mali müşavir odaları ey TÜRMOB böyle bir durumda kim niye mali müşavirlik bürosu açsın niye meslek personeli istihdam etsin?

AYRICA İŞVERENLERE SORDUĞUM SORU ŞU MEVCUT TABLODA HALEN 500 TL YE MALİ MÜŞAVİRLİK YAPILABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? HESAP ORTADA…5

Bülent Fidan

FCS TEKNO Bilişim ve Yönetim Danışmanlığı A.Ş. şirketinde Akredite Kobi Danışmanı (MYK S6), SMMM

2y

Ustad açık maliyet sistemi genel itibariyle katma değeri düşük işlerde, alici baskısının yüksek olduğu işlerde, satıcının çok, alıcının az olduğu alanlarda; işi ve süreci öldürmek için kullanılan yöntemdir. Meslegimizin, meslektaşlarımızın genel durumunu dikkate aldığımızda yazınızın karşılığını hepimiz anlamış oluyoruz. Lakin tavsiyem maliyet konusacagimiza, meslekta kalite, süreç iyileştirme vb modelleri konuşsak daha doğru bir tarif olur...

2.500 TL olan kiranın stopajı nasıl 3.100 TL oluyor üstad.

Beğen
Yanıtla
M Olcay Celik

Microsoft Data Platform MVP | MCT | Founder @Momentum Datalabs • Helping Organizations Leverage Analytics • Power BI & SSAS & SSIS & Azure Training & Consulting

2y

Bundan tek kurtuluşunuz ancak şöyle olur; kişinin kendi defterini tutması, kendi beyanını vermesi, hata yaptığında devletin tepesine binmesi, ve akabinde aydınlanıp neden bir SMMM’ye ihtiyaç duyması gerektiğini anlaması , öbür türkü 100 tane fiş girişi için( sektör bağımsız) 500 TL adama çok bile der. Aslında çözüm çok basit. Sizlerde bu yakınmadan kurtulup gerçekten vergi ile katma değer sağlaya bilirsiniz, öbür türlü katiplik olduğu için 500 değil 100 TL bile piyasa da olur. Bu yüzden yurt dışında defter tutma serbest bırakılıp ticaretleştirilmiş. En ucaZa kim katiplik yapıyorsa yapsın. SMMM defter tutmak değil. Vergi kanunlarını bilen ve beyannamesini doldurup danışmanlık yapan olmalı. Bunun üzerine işi taçlandırıp birde finansal danışmanlık veriyorsa oo ne ala. Ama onun dışında tek yaptığı geçim kaynağı beyanname vermek olduğu için yakınmak biraz boşa kürek çekmek oluyor.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler