Architecht Bülten, Ekim
Değerli okurlarımız,
Sonbahar geldi, okullar açıldı ve biz yılın son çeyreğine yine tempolu bir giriş yapıyoruz. 😎
Bu ayki bültenimizde, Galler’de düzenlenen iOSDevUK etkinliğinden öne çıkan başlıkları, sektöre yön veren ürünlerimizi, müşterilerimizin deneyimlerini ve zengin içeriklerle dolu birçok farklı konuyu sizler için derledik. 🚀
Keyifli okumalar. 😊
Genel Müdürümüz Ökkeş Emin Balçiçek, finans dünyasına büyük kolaylık sağlayan OBA Suite'i Fintechtime Dergisi Eylül sayısında anlattı
"Yeni ürünümüz “Architecht OBA Suite – Cloud Native Mikroservis Teknoloji Platformunu” hayata geçirdik. OBA Suite, mikroservis mimarisi ile oluşturduğumuz bulut tabanlı bir teknoloji platformudur. Low code /no code özelliği, üretken yapay zeka ile desteklenen modülleri, iş birimlerine hitap eden tasarla çalıştır yapıları gibi yenilikçi özelliklerle birçok ihtiyacı karşılayabilen son derece modern bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Bu ürünümüzle iş ve ürün sahiplerine ve teknoloji geliştiren ekiplere büyük kolaylık sağlamayı ve finans sektörüne çok ciddi katma değer üretmeyi hedefliyoruz. Platformumuzun yalnızca bankalara değil, sigortacılık, fintech ve telekomünikasyon gibi farklı sektörlerdeki firmaların yazılım geliştirme ihtiyaçlarını karşılayacak bir altyapı sunduğunu da bu vesileyle vurgulamak isterim..."
Genel Müdürümüz Ökkeş Emin BALÇİÇEK, sektörümüzün önemli yayın kuruluşlarından FinTechTime Dergisinin Eylül sayısında OBA Suite ürünümüz hakkında değerli açıklamalarda bulunduğu röportajımızın tamamını buradan okuyabilirsiniz. 😊
Architecht Ürün Sohbetleri'nin 17. Bölümünde Airapi ile Ziraat Katılım'ın Açık Bankacılık Yolculuğunu konuştuk 🚀
Airapi ürünümüzü kullanarak Açık Bankacılık stratejileri geliştiren ülkemizin köklü finans kurumu Ziraat Katılım'ın, Airapi ile Açık Bankacılık süreçlerinde önemli bir yol arkadaşı olduk.
Ziraat Katılım'ın gelecek dönem hedeflerini ve Airapi'yi süreçlerine nasıl entegre ettiklerini Ziraat Katılım Bankası'nın Dijital Bankacılık Bölüm Başkanı Bülent Çoban’dan dinledik. 🎙️
Bu keyifli sohbetin tamamını buradan izleyebilirsiniz 😊
Yatırım Bankalarına sunduğumuz uçtan uca teknolojik çözümleri konuştuğumuz Architecht Ürün Sohbetleri'nin 18. Bölümü yayında 🎥
Proje Yöneticimiz Sıddık Kaman ile bankacılık regülasyonlarıyla tamamen uyumlu Yatırım Bankacılığı Platformumuz ve yatırım bankaları için sunduğumuz uçtan uca teknolojik çözümler üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. ⚡
Yatırım Bankalarının ihtiyaç duyduğu Müşteri Yönetimi, Hesap Yönetimi, Krediler, Hazine, Dış Ticaret, Uluslararası Bankacılık ve Alacak Yönetimi gibi temel modüllerin yanı sıra, müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarına yönelik modüllerimizi artırarak çözüm sunuyoruz. 🚀
Low Code/No Code yetenekleri, dış sistemlere ve yasal düzenlemelere uyumluluk özellikleriyle sektörümüzde katma değer oluşturan Yatırım Bankacılığı Platformumuz hakkında daha fazla bilgi için videomuzun tamamını buradan izleyebilirsiniz. 😊
Dünyadaki teknoloji gelişmelerini yerinden takip etmeye devam ediyoruz. Bu ayki durağımız: iOSDevUK 2024
Architecht olarak teknoloji odaklı gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz. Dünyanın farklı noktalarında gerçekleşen teknoloji etkinliklerinde ekip arkadaşlarımızla yer alıyor ve izlenimlerimizi bu bültende sizler için özetliyoruz. Çalışma arkadaşımız Murat Can, Galler'de gerçekleşen iOSDevUK etkinliğinde öne çıkan başlıkları sizler için özetledi. ☺️
"iOSDevUK, her yıl düzenlenen ve iOS geliştiricileri, ürün sahipleri ve konuya ilgi duyan birçok kişiyi bir araya getiren prestijli bir etkinliktir. Bu yıl Galler'in başkentine yaklaşık 160 km uzaklıkta bulunan Aberystwyth şehrindeki, şehir ile aynı adı taşıyan Aberystwyth Üniversitesi'nde gerçekleşen etkinlik, sektördeki önde gelen isimleri bir araya getirmiştir. Çalışma arkadaşım Ergin Şen ile birlikte 4 gün boyunca katıldığımız bu etkinlikte, iOS ağırlıklı ve genel yazılım geliştirme alanlarında önemli notlar ve bilgiler edindik. Bu yazıda, etkinlikten edindiğimiz deneyimleri ve dikkat çeken noktaları özet şeklinde sizler için paylaşıyoruz."
Protokoller Hakkında (Protocols)
Swift protokollerinin, sınıflar arasında ortak davranışları sağlamak için nasıl kullanıldığı anlatıldı. Bu sayede yazılım daha modüler hale getirilir ve kod tekrarından kaçınılır.
Aşırı protokol kullanımının projelerde gereksiz soyutlamaya ve karmaşıklığa neden olabileceği anlatıldı. Protokoller, doğru yerde ve yeterli seviyede kullanılmalıdır.
Observable yapılarla veri akışlarının nasıl yönetildiği, kullanıcı arayüzünde canlı güncellemeler sağlanarak veri akışlarının gerçek zamanlı nasıl gösterildiği anlatıldı. Bu özellikle reaktif programlama paradigmalarına uygun projelerde yaygın olarak kullanılır.
Protokollerin esnekliği, proje yönetimi açısından oldukça önemlidir. Soyutlamaların fazla yapılması kodu yönetimi zorlaştırabilir, bu nedenle optimal kullanım dengesine dikkat edilmelidir.
Swift Beyond Protocols - POP
Protocol-Oriented Programming (POP) paradigmasının, Swift projelerinde nasıl esneklik sağladığı ve projelerin sürdürülebilirliğini artırdığı anlatıldı.
Swift'te protokoller, nesne yönelimli programlama paradigmalarının ötesine geçerek soyutlamada kullanılır ve bu sayede daha minimal bir yapı sağlanır. Ancak, aşırı protokol kullanımının karmaşıklığa neden olabileceği vurgulandı.
Protokollerle soyutlama yapmanın, projelerdeki kod tekrarını önleyerek yazılımın sürdürülebilirliğini artırdığı açıklandı. Farklı veri kaynakları ve bileşenlerin protokoller ile nasıl yönetilebileceği anlatıldı.
Minimal protokol kullanımı sayesinde kodun yönetimi daha kolay hale gelir ve büyük projelerde esnek bir yapı sunar. Bu sayede projelerin büyümesi daha sürdürülebilir hale gelir.
Jetpack Compose ve SwiftUI ile Karşılaştırmalar
Jetpack Compose ve SwiftUI framework'lerinin, deklaratif UI geliştirme konusunda nasıl benzer avantajlar sunduğu ve hangi noktalarda farklılık gösterdikleri anlatıldı.
Jetpack Compose, Android geliştiricilerine XML yapısını ortadan kaldırarak UI'nin Kotlin ile doğrudan yazılmasını sağlar. Bu, kodun okunabilirliğini ve yönetimini kolaylaştırır.
SwiftUI'nin iOS geliştiricileri için performans iyileştirmeleri sağladığı, uygulama geliştirme sürecini hızlandırdığı anlatıldı. UI bileşenlerinin Swift ile doğrudan tanımlanması sayesinde proje karmaşıklığı azaltılır.
Her iki framework de cross-platform projelerde kullanılmaya başlanmış ve bu sayede benzer yapılarla iki farklı platformda UI geliştirme kolaylaşmıştır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Canlı Aktiviteler (Live Activities)
iOS 16 ile gelen Live Activities özelliği anlatıldı. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, gerçek zamanlı verilerle etkileşim kurabilir ve arka planda sürekli güncellenen bilgiler görebilir.
Canlı aktiviteler, özellikle spor skorları, teslimat takibi gibi durumlar için oldukça kullanışlıdır. Bu sayede kullanıcılar uygulamayı açmadan anlık bilgilere erişebilirler.
AWS Lambda ve diğer sunucu teknolojileriyle canlı aktivitelerin nasıl yönetildiği anlatıldı. Bu sistemlerde anlık güncellemeler sunucudan alınarak kullanıcı arayüzüne iletilir.
Live Activities ile kullanıcı deneyiminin nasıl iyileştirildiği, özellikle akışkan ve kesintisiz bir bilgi akışı sağladığı vurgulandı.
SwiftUI ile Gelişmiş Ekran ve Bileşen Yönetimi
SwiftUI ile ekranlar arası geçişlerin nasıl kolayca yönetilebileceği anlatıldı. Ekranlar arası veri senkronizasyonu ve geçişler sırasında veri kayıplarını önleme stratejileri ele alındı.
Bileşenlerin yaşam döngüsünün nasıl yönetildiği, bileşenlerin güncellenmesi ve kaldırılması süreçlerinin etkili bir şekilde nasıl gerçekleştirildiği anlatıldı.
Veri yönetimi ve bileşenler arası veri aktarımının, SwiftUI’de daha esnek ve kolay hale getirildiği vurgulandı. SwiftUI'nin sağladığı state management ve veri akışını kontrol eden yapılar üzerinde duruldu.
Bileşen bazlı geliştirme sayesinde uygulamaların performansı artırılabilir. Bu yapı, bileşenlerin gereksiz yere güncellenmesini önleyerek uygulamanın daha stabil çalışmasını sağlar.
OAuth 2.0 ve Kimlik Doğrulama
OAuth 2.0 kimlik doğrulama ve yetkilendirme süreçlerinin güvenli API erişimi sağlamadaki rolü anlatıldı. Bu protokol, kullanıcıların üçüncü taraf uygulamalara güvenli şekilde erişim izni vermesini sağlar.
Token-based authentication yöntemlerinin, verilerin güvenli bir şekilde taşınması ve işlenmesi konusunda nasıl kullanıldığı anlatıldı. Tokenlar sayesinde kullanıcı bilgileri gizli tutulur.
MFA (Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama) entegrasyonu, OAuth 2.0 protokolüne eklenerek güvenlik seviyesinin nasıl artırıldığı anlatıldı. Bu yöntemle, kullanıcı doğrulama süreci çok daha güvenli hale getirilir.
Rate Limiting ve API Güvenliği
Rate limiting stratejilerinin, API'nin aşırı yüklenmesini önlemek ve hizmetin kesintisiz devam etmesini sağlamak amacıyla nasıl kullanıldığı anlatıldı.
API güvenliği için HTTPS ve TLS kullanımının önemi ve veri transferlerinin güvenliğini sağlamak için bu protokollerin nasıl devreye alındığı anlatıldı.
Concurrency ve Frequency Limiting teknikleri, API'lere yapılan isteklerin sıklığını kontrol ederek performans sorunlarını önlemeye yardımcı olur. Bu stratejiler, aynı zamanda kötü niyetli saldırılara karşı da koruma sağlar.
2024 yılı Architecht için stratejik hedeflerine ulaşma yolunda yoğun ve keyifli bir takvimle ilerliyor. 📅
Yılın son çeyreğine yaklaştığımız dönemde Architecht yönetimimiz 2024 yılındaki çalışmaların ilerleyişini değerlendirme, farklı departmanlar arasında hizalanma, yeni yıl hedeflerine hazırlık yapmak üzere bir araya geldi.
Yeni teknolojik yatırımların, büyük dönüşüm projelerinin yoğun olduğu 2024 hedeflerine birer birer ulaştığımızı görmek yeni yıl için motivasyonumuzu tazeledi. 🚀
Hedefimiz 2024’ü başarıyla tamamlayarak 2025’i keyifle karşılamak. 🎯
Çalıştaya dair keyifli videomuzu buradan izleyebilirsiniz. ☺️
Architecht Çalışan Meclisi 3. Dönemine Heyecanla Başladı! 🎉
2020 yılından bu yana şirketimizde faaliyet gösteren ve her sektör, kıdem ve rolden arkadaşlarımızı kapsayan Çalışan Meclisimiz 3. Dönemine büyük bir heyecanla başladı!
2 dönemdir emek veren arkadaşlarımızı fahri üyeliğimize terfi ettirdiğimiz kahvaltı programımızın ardından yeni üyelerimizle online planlama toplantımızı gereçekleştirdik.
Çalışma arkadaşlarımızla Yönetim arasında bir köprü aynı zamanda kurumun stratejik yol haritasını destekleyici projelerle katkı sağlanılan gönüllü meclisimiz ile 3. Döneme hazırız!
Yıkıcı Teknolojiler (Disruptive Technologies) Ekibimiz dünyadaki gelişmeleri sizler için derledi 📣
Yapay zeka alanındaki en güncel gelişmeleri sürekli takip ediyor ve sizler için özetliyoruz.
Disruptive Technologies ekibimizin bu ay radarına giren haberlere gelin birlikte göz atalım.
Ve bültenimizi her zaman olduğu gibi Architecht Blog'un öne çıkan yazılarıyla noktalıyoruz. ✍️
Bu ay durumlar böyle bir sonraki ay görüşmek üzere 👋