Avrupa Birliği'ndeki Gelişmeler (Nisan 2024)
AB - Türkiye
- 17-18 Nisan’da özel gündemle Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi’nde Türkiye–AB ilişkileri AB Güvenlik Politikası ve Dış İşleri Yüksek Temsilcisi, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell ile Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Olivér Várhelyi tarafından Kasım 2023'te sunulan Türkiye ve AB’nin siyasi, ekonomik ve ticaret ilişkilerinin durumuna dair ortak rapor kapsamında değerlendirildi. Zirvenin birinci gününde yayımlanan sonuç bildirisinde AB Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu ortaklığında hazırlanan rapor temel alınarak Türkiye ile ilişkilerle ilgili stratejik tartışma gerçekleştirildiği, Türkiye'yle işbirliği ve karşılıklı yarara dayalı ilişkiler geliştirilmesi ve Doğu Akdeniz'de istikrar ve güven ortamının AB’nin stratejik yararına olduğu ifade ediliyor.
- Dışişleri Bakanlığı’nın AB Liderler Zirvesi kararlarını değerlendiren açıklamasında aday ülke konumundaki Türkiye’nin AB üyeliği konusunda kararlılığını koruduğu bununla birlikte, Türkiye-AB işbirliğinin seçici bir anlayışla bazı alanlarla sınırlanmasının reddedildiği, AB ile diyaloğun mütekabiliyet çerçevesinde, AB'nin önümüzdeki dönemde Türkiye'ye yönelik adımlarının hızı, düzeyi ve kapsamına göre ele alınacağı belirtiliyor.
AB Liderler Zirvesi
- Özel gündemli AB Liderler Zirvesi Brüksel'de düzenlendi. Zirve gündeminde Ukrayna ve Orta Doğu’daki son durum değerlendirildi.
Küresel Rekabetçilik
- İtalya Eski Başbakanı Enrico Letta’nın AB’nin küresel rekabetçiliğinin güçlendirilmesi hedefiyle AB Tek Pazarı’nın bütünleştirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini ortaya koyan raporu 18 Nisan’da düzenlenen özel gündemli AB Liderler Zirvesi’nde tartışıldı. Enrico Letta’nın AB Liderlerine sunduğu raporda 2024-2029 yasama dönemi ve AB’nin önümüzdeki aylar içerisinde hazırlık çalışmalarını yürüteceği Çok Yıllı Mali Çerçeve’nin AB Tek Pazarı’nın geliştirilmesiyle ilgili tasarıların eyleme dönüştürülmesi için stratejik fırsat sunduğu belirtiliyor. Raporda AB Tek Pazarı’nın üzerine kurgulandığı dört özgürlük alanı olan kişilerin, malların, hizmetlerin ve sermayenin serbest dolaşımının temel olarak 20. yüzyılın teorik ilkelerine dayandığı, günümüz gerçekliğinde bunlara ek olarak beşinci özgürlük alanı oluşturulmasına ve araştırma, inovasyon ve eğitimin Tek Pazar ile bütünleştirilmesine ihtiyaç olduğu vurgulanıyor.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Çevre
- AB'nin çevre ve iklim eylemlerinin finansmanına yönelik LIFE Programının 2024 yılı proje çağrısı yayımlandı. Program kapsamında bulunan çeşitli başlıklar altında toplam 571 milyon € kaynak sağlanacağı belirtiliyor.
İstihdam
- AB Komisyonu üye ülkelerin işsizlikle mücadele için yeni çözüm yolları geliştirmelerine katkı sağlamak amacıyla 23 milyon € değerinde proje çağrısı başlattı. Uzun dönemdir işsiz olan bireylerin işgücü piyasasına dönüşünü desteklemeyi hedefleyen girişim AB Komisyonu’nun AB'deki işgücü ve beceri eksikliklerinin giderilmesine yönelik eylem planı çerçevesinde düzenleniyor. Teklif çağrısı kapsamında belirlenecek projelere Avrupa Sosyal Fonu+ Programı altındaki (ESF+) “Sosyal İnovasyon+” girişimi kapsamında kaynak sağlanıyor. Fon başvurularının AB ülkelerinden ve 30 Eylül 2024 tarihine kadar yapılabileceği belirtiliyor.
-Kaynak : Ayrıntılı bilgi için bakınız. TÜSİAD Brüksel Avrupa Birliği Temsilciliği'nin (A. Dilek Aydın, Avrupa Birliği ve BusinessEurope Temsilcisi ) 22 Nisan 2024 tarihli ve 2024/15 No'lu " Brüksel'de Bir Hafta " isimli Haftalık Bülten ve Ekleri.
-