Aynalama Tekniği Nedir?

Aynalama Tekniği Nedir?

Tanımadığımız insanlarla iletişim kurmakta zorlanırız. Ama yurtdışında bir Türk gördüğümüzde hemen iletişime geçeriz.

Hiç tanımadığımız bir ülkeye gittiğimizde büyük bir yabancılık çekeriz. İnsanlara kolayca ısınamayız. Ama bir gün bir lokantada otururken Türkçe konuşan birini görürsek hemen yanına gideriz, hiç tanışmasak bile birden ahbap oluruz. Orada aynı dili konuşan benzer iki insanızdır. İşte bu örneğin temelinde de aynalama tekniği vardır.

İnsanlar ortak nokta buldukları insanlardan hoşlanırlar. Hoşlandıkları insanlarla da ortak nokta oluşturmaya çalışırlar.

Aynalama karşımızdaki kişinin hareketlerini, ona belli etmeden taklit etmektir. Bu teknik aradaki bağı birden artırır. Biriyle konuşurken, o bacak bacak üstüne atmışsa siz de aynı bacağı atın, o kollarını kavuşturmuşsa siz de yapın, tıpkı aynaya bakar gibi. Ama bunları belli etmeden yapın ki bilinçaltını etkilesin.

Aynalama tekniğinin en çok işe yaradığı yerlerden biri de birinin teselli edilmesidir. Üzgün bir yakınımızı gördüğümüzde yanına gidip onu teselli etmeye, onun moralini düzeltmeye, enerjisini artırmaya çalışırız. Ama o üzgünken yanına enerjik biçimde gidersek bizle ilgilenmeyecek hatta bizden soğuyacaktır. O üzgünken bizim coşkulu olmamız ona güzrl gelmeyecektir. Böyle durumlarda o kişinin yanına, mümkün olduğunca aynı ruh halini yansıtan hareketlerle gitmeli ve bir bağ oluşturmaya çalışmalıyız. Konuşma devam ettikçe enerjisi yüksek konulara yumuşak bir geçiş yapmalıyız. Böyle yaparsak amacımıza çok kolay ulaştığımızı görürüz.

Aynalama tekniği bazı durumlarda, konuşmada kimin lider olduğuna karar vermeye yardımcı olur. Birisiyle bir kafede oturup sohbet ederken yeterince bağ kurduğumuzu düşündüğünüz bir anda önünüzdekii bir nesnenin yerini değiştirin, örneğin bardağınızı oynatın. Karşınızdaki kişi de benzer bir hareket yapıyorsa o konuşmanın lideri muhtemelen sizsinizdir. İllaki sizinle aynı şeyi yapmak zorunda değil, yönelimi önemli.

Aynalama tekniği günlük hayatta rahatlıkla kullanılabilecek bir tekniktir. Aynalayalım, herkesle bağımız olsun.

*

Kaynak: Dahi Beyin Blog

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler