Bülten MART

Bülten MART

Bültende Bu Ay; İklim, Su, Sürdürülebilirlik Katılımcı Demokrasi ve Daha Fazlası

Herkese Selamlar! Bu ay bizler için çok hareketli geçti birden fazla çalışmaya ev sahipliği yaptık. Aramıza yeni katılan, ofislerine daha yeni yeni yerleşen girişimci arkadaşlarımız var. Umarız bugünün girişimcileri; ilerleyen süreçte işlerini geliştirmek, şirketlerini daha sağlam temeller üzerine kurmak yolunda önemli adımlar atarlar.


Bu adımları atarken en büyük temennimiz; çevreye, doğaya sahip çıkmaları ve işlerini kurarken insanlığın geleceği için doğru kararlar almayı unutmamaları. Bu ay birbirinden farklı konuları bültenimizde ele aldık, Hepinize Keyifli Okumalar!



İklim, Su, Sürdürülebilirlik ve Türlerin Korunması

 

İklim değişikliği, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biridir. Bu sorunun etkileri, özellikle su kaynakları üzerinde büyük bir baskı yaratmaktadır. Küresel ısınmaya, buzulların erimesine, deniz seviyelerinin yükselmesine ve su kaynaklarının tükenmesine neden olmaktadır. İklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için, iklim eylem planları oluşturulması gerekmektedir.


''Su kaynaklarının önemini vurgulamak ve insanların su kullanımı konusunda daha duyarlı olmalarını teşvik etmek için her yıl 22 Mart'ta kutlanan Su Günü 1992 yılında Rio de Janeiro'da düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansında kabul edilen kararla kutlanmaya başlanmıştır.''

Dünya Su Günü, su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, su kaynaklarının korunması, suya erişimin iyileştirilmesi ve su kaynaklarına yönelik tehditlerin azaltılması gibi konulara odaklanır. 


Dünya Su Gününün teması, sürdürülebilir su yönetimi ve su kaynaklarının korunması gibi konulara odaklanarak, aynı zamanda iklim kriziyle mücadele etmek için de önemli adımlar atmayı amaçlar. İklim krizi, dünya genelindeki su kaynaklarının sürdürülebilirliğini ve kullanılabilirliğini etkileyen faktörlerden biridir. Sıcaklık artışları, aşırı hava olayları ve deniz seviyesindeki yükselmeler, su kaynaklarının azalmasına ve su krizlerine neden olabilir. Yaşanan bu su krizleri ve iklimin değişmesi ekolojik dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. İşte tüm bu sorunlardan yola çıkarak daha güzel bir hayatın yarınlara kalmaması, iklim meselesi konusunda farkındalığı artırmak ve sürdürülebilir bir gelecek için birlikte çalışmalıyız.

Bu resim için metin sağlanmadı
Tür Koruma Çalıştayı/ Inogarden Eğitim Salonu / Mart 2022


Bizler bu ay içerisinde bu ve benzeri çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik: Soyal İklim Derneğine ev sahipliği yaptığımız ‘Tür Koruma Çalıştayı’. Çalıştay genel konusu ve amacı tür koruması için yerel eylem planlarının oluşturulmasını sağlamak. Bu amaçla gerçekleşen çalıştayda tehlike altında olan türlerin korunması, türlerin korunması için eylem planının hazırlanması ve bu bağlamda olası iş birliklerinin gerçekleştirilmesine ön ayak olabilmek için çalışmalar yapıldı. Grup çalışmalarında genel olarak eylem planlarının oluşturulmasına odaklanıldı. Endemik türler, yaşam alanları ve sürdürülebilirlik konularında teorik anlatımlar yapıldı. Bu çalışma sonucunda hazırlanan eylem planlarına ek olarak Tür Koruma Çalıştayı; katılımcılarda bir farkındalık oluşmasını ve katılımcıların İklim meselesi hakkında daha duyarlı hale gelmelerini sağladı.

Bu sonuçların yanı sıra çalıştay; su kaynaklarının sürdürülebilirliği, iklim krizinin etkilerine karşı dirençli bir toplum inşa etmek ve sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atmaya yardımcı odu.

Bu resim için metin sağlanmadı
Tür Koruma Çalıştayı/ Inogarden Eğitim Salonu / Mart 2022

Bu ve benzeri çalışmalara her zaman destek vermeye devam edeceğiz! 


Demokrasi, Katılımcı Demokrasi ve Gençliğin Yüzleri..

Gençler, demokrasinin sağlıklı işlemesi için önemli bir rol oynarlar çünkü toplumumuzun geleceğini şekillendiren bir grup olarak görülürler. Ancak gençlerin siyasi süreçlere katılımı genellikle düşük olur ve bu da demokrasimizi olumsuz yönde etkileyebilir.


Katılımcı Demokrasi, sadece oy kullanmakla sınırlı kalmayan, vatandaşların aktif olarak karar verme sürecinde yer alabileceği bir yaklaşımdır. Gençlerin bu sürece dahil edilmesi, genç nüfusun düşük olduğu ülkelerde bile demokrasinin sağlıklı işlemesi için gereklidir.


Gençlerin siyasal süreçlere katılımını artırmak için ne yapabiliriz?

İlk adım, gençleri siyasi konular hakkında eğitmektir. Okullarda veya gençlik merkezlerinde düzenlenen etkinlikler, seminerler ve atölyeler, gençleri siyasal süreçlere dahil etmek için harika bir yoldur. Ayrıca, gençlerin siyasi süreçler hakkında farkındalık düzeyini artırmak için sosyal medya ve diğer iletişim kanallarını kullanmak da önemlidir.


Gençlerin siyasal süreçlere katılımı için başka bir yol, gençlerin seslerini duyurmalarına olanak tanımaktır. Gençlerin fikirlerine saygı göstermek ve onların görüşlerini ciddiye almak, siyasal süreçlere katılımlarını artırmak için önemlidir. Gençlerin fikirlerine değer veren bir toplum, gelecekteki liderlerimizin yetişmesine yardımcı olabilir. Sonuç olarak, gençlerin demokrasiye katılımı, katılımcı demokrasi ve demokrasinin sağlıklı işlemesi için son derece önemlidir.


Bu önemli konuda gençliğin demokratik süreçlere katılımını artırmak amacıyla; INOGARDEN olarak Pamukkale Kent Konseyi’ne İnovasyon merkezimiz bünyesinde ev sahipliği yapmaktayız. Kent konseyine yapmış olduğumuz bu ev sahipliğinin dışında; Üniversite topluluklarının toplantılarını yapmaları için onlara ücretsiz alanlar açmakta gerçekleştirmek istedikleri projelerde, yaşadıkları sorunları dile getirmelerinde izleyecekleri yollarda onlara destek vermekteyiz.


Geçtiğimiz Mart ayının 25. gününde Denizli’de yürütücülüğüne destek verdiğimiz; NDI, Sosyal İklim, Daktilo 1984 ve MEDAR ortaklığında hayata geçirilen “Gençliğin Yüzleri” projesinin ikinci forumu olan “Siyasal Forum” gerçekleştirdik. 

Bu resim için metin sağlanmadı
Gençliğin Yüzleri / North Point Denizli/ Mart 2022


‘Gençliğin Yüzleri forumlarının birincisinde, gençler sorunlarını dile getirip bu sorunlarla ilgili çözüm önerilerini sunmuştu. 8 ilde tamamlanan forumlar sonucunda gençler sorunlarını 4 ana başlıkta topladı, bu başlıklar “İşsizlik, Nitelikli Eğitim, Temel İhtiyaçlara Erişim ve Siyasal Katılım” olarak belirlendi. Gençler belirledikleri bu 4 konu hakkında sormak istedikleri soruları belirlemek için kendi aralarında fikirlerini belirtmek istedikleri konu başlıklarında bir araya gelip küçük bir forum gerçekleştirdiler, dahil oldukları gruplarda amaçları ortak kararla sormak istedikleri soruları seçmekti. gençler sormak istedikleri soruları hazırlarken siyasiler gençlerin önceden hazırlamış olduğu sorun ve çözüm önerilerinin olduğu politika metinlerini inceledi. Daha sonra gençlerin karar verdikleri soruları siyasiler önce sahnede sonrasında ise gençlerle bire bir bir araya gelerek cevapladılar. 


Bu ve benzeri çalışmaları sayısını artırarak katılımcı demokrasiyi güçlendirme çalışmalarımıza sizlerle birlikte devam edeceğiz. Siz de bu konudaki fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca, gençlerin siyasi süreçlere katılımını artırmak için önerilerinizi de bize iletebilirsiniz.


UNUTMAYIN!

Sağlıklı ve katılımcı bir demokrasi için hep birlikte çalışmalıyız.



Gelecek Ay Bültende Görüşmek Üzere! 

Siz  yine de bültenin gelmesini beklemeden, soru, görüş, fikir ve önerilerinizi bizlere mail atabilir. Gerçekleştirmek istediğiniz projeler hakkında Inogarden’a gelebilirsiniz. :)

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Inogar Denizli adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler