Yeşil Posta#48 İş dünyası için sürdürülebilirlik haberleri
Aşırı hava olayları, kuraklık, eriyen buzullar, orman yangınları, su ve gıda güvenliği gibi negatif etkiler getiren olaylar sonucu iklim değişikliği karşısında yer yer hepimiz çaresiz, kafası karışık, üzgün ve öfkeli hissedebiliriz. Peki tüm bu duygularla ne yapacağız? Tüm bu hissiyatları norm dışı olarak tanımlamak yerine onları olduğu haliyle kabul etmek ve gerektiği taktirde destek almak da yollardan bazıları.
İklim değişikliğinin getirdiği bu kaygı haline eko-anksiyete deniyor. Eko-anksiyete olarak tanımlanan duygu durumunu özetle çevresel felaketler karşısında sürekli korku duyma durumu olarak anlatmak mümkün. Yalnız ülkemizde değil dünyada da eko-anksiyete artış gösteriyor.
Amerikan Psikoloji Derneği bu kaygı halini “çevresel kıyamete karşı bir korku durumu” olarak tanımlıyor. 'İklim değişikliği ruh sağlığımızı nasıl etkiliyor?' başlıklı yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Haftanın öne çıkan sürdürülebilirlik haberleri:
#1 Azerbaycan cumhurbaşkanı COP29 komitesine 12 kadının eklendiğini duyurdu. Haber, ülkenin bu yılın sonunda ev sahipliği yapacağı küresel iklim zirvesi için bu hafta başında tamamı erkeklerden oluşan bir panel duyurduğu için tepkiyle karşılaşmasının ardından geldi.
Kaynak: euronews.green
#2 Erzurum'da 1991-2021 yılları arasında kar yüksekliğinin yüzde 32 azaldığı, sıcaklığın ise yüzde 6 artış göstererek kar kuraklığı yaşandığı tespit edildi.
Kaynak: yeşilhat
#3 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından Türkiye’nin Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi ve II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nda belediye hizmetlerinde enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik faaliyetlere iklim eylem planlarında yer verileceği belirtildi.
Kaynak: temizenerji
#4 AB, karayolu taşımacılığını temizleme çabalarında önemli bir adım daha atarak kamyon ve otobüslere yönelik CO2 standartlarına ilişkin siyasi bir anlaşma imzaladı; bu, dizel motorlu modellerin 2040 yılına kadar neredeyse tamamen ortadan kaldırılması anlamına geliyor.
Kaynak: euronews.green
#5 Ekosfer Derneği, Türkiye’de sayıları 52 bin 682’yi bulan ATM’lerin elektrik tüketimi araştırmasının sonucunu açıkladı. Günde ortalama 12 kilovatsaat elektrik tüketen ATM’lerin ülke çapındaki yıllık tüketimi 230 milyon kilovatsaati geçiyor. Bu tüketim miktarı, Türkiye’deki dört ilin (Ardahan, Bayburt, Iğdır ve Dersim) her birinin yıllık tüketiminden fazla.
Kaynak: Ekosfer Derneği
#6 Avrupa Parlamentosu üyeleri, işletmelerin tüketicileri hedef alan yanıltıcı veya anlaşılması zor yeşil iddialarda bulunmasını yasaklayacak yeni bir direktifin uygulanması yönünde ezici bir çoğunlukla oy kullandı.
Kaynak: edie
LinkedIn tarafından öneriliyor
#7 UEFA, Euro 2024 turnuvasının karbon ayak izini dengelemeye yönelik yenilikçi bir planın parçası olarak Almanya'daki amatör futbol kulüplerinin öncülük ettiği çevre projelerine yaklaşık 7 milyon Euro yatırım yapacak.
Kaynak: edie
#8 Bangladeş nüfusunun neredeyse tamamının temel su kaynağını kuyular oluştururken bunların yaklaşık yüzde 49'unda aşırı miktarda arsenik bulunuyor. Yapılan yeni bir araştırma, iklim krizinin durumu daha da kötüleştirdiğini ortaya koyarak Bangladeş'te yaklaşmakta olan bir halk sağlığı krizine işaret etti.
Kaynak: euronews
#9 Barclays, farklı sektörlerdeki müşterilerin sürdürülebilirlik ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan bir hareketle bankanın Sürdürülebilir Sermaye Piyasaları ve ESG Danışmanlık ekiplerini bir araya getiren, Sermaye Piyasaları iş kolu içerisinde yeni bir Sürdürülebilir Bankacılık Grubu kurulduğunu duyurdu.
Kaynak: ESGtoday
#10 Sivrisinekler, iklim değişikliğine bağlı olarak normalin üzerinde seyreden kış sıcaklıkları nedeniyle kış uykusuna geçemiyor. Uzmanların belirttiğine göre son yıllarda kış aylarındaki sıcaklık değişimi, sivrisinek sorununun yıl boyunca sürmesine yol açıyor.
Kaynak: yeşilgazete
#11 Grönland'de iklim krizi nedeniyle saatte ortalama 30 milyon ton buz eriyor. Yapılan araştırma göre adanın daha önce tahmin edilenden yüzde 20 daha fazla eridiği ve küresel sıcaklıkların düzenlenmesine yardımcı olan okyanus akıntılarını potansiyel olarak tehdit ettiğini ortaya çıkardı.
Kaynak: The New York Times
#12 Düşük emisyonlu çeliğin kullanıldığı ilk proje Polonya’da faaliyete geçecek. Polonya'da 1,5 milyondan fazla eve güç sağlayacak Baltık Denizi rüzgâr santralinde yeşil çelikten yapılmış türbinler kullanılacak.
Kaynak: temizenerji
#13 Amazon, 2023 yılında 100'den fazla yeni güneş ve rüzgar enerjisi projesine yatırım yaptığını, üst üste dördüncü kez yenilenebilir enerjinin en büyük kurumsal alıcısı unvanını elde ettiğini ve şirketin temiz enerji kapasitesini yıllık 77.000 GWh'nin üzerine çıkardığını duyurdu. Bu da kabaca 7,2 milyon evin enerji ihtiyacına eşdeğer.
Kaynak: ESGtoday