Büyük resimde İşveren Markası
İnsan Kaynakları derya deniz, son modası işveren markası.
Kurumlar da yeni moda “işveren markası çalışmaları”nı güçlendirmek için envai çeşit çalışma yapıyor.
Peki hangisi size uygun?
Önce işveren markası kavramı neleri kapsar , siz kurumdaki çalışmalarınızda hangilerini dahil edeceksiniz buna bakmak gerek.
İşveren markası nedir?
İşveren markası kavram olarak; işverenin/kurumun sunduğu kullanılabilir, ekonomik ve psikolojik yararlar paketidir.
İşveren markası neleri kapsar?
Potansiyel ve mevcut çalışanlar için sunulan paketi, stratejiyi, itibarı, vizyonu, kurum kültürünü; bunların sosyal medya ve yan araçları ile takip edilebilir hale getirilmesini, işe alım ve işten çıkarılma süreçlerini, kariyer yönetimi ve ücret politikalarını, işten ayrılan eski çalışanın kurumla ilgili deneyimlerini, kulaktan kulağa yayılan olumlu olumsuz haberleri kapsar.
İşveren markası ; bütün insan kaynakları süreçlerini kurum stratejisiyle birleştirerek konumunu oluşturur.
Burada önemli olan, kurumu iyi analiz edip, hangi süreçlerin mevcut haliyle işveren markasına entegre edilebilir, hangilerinin entegrasyon (ve aslında olması gereken minimum düzeye gelmesi) için geliştirilmelidir, stratejik olarak hedeflenen nedir, bunların belirlenmesi ve planın oluşturulmasıdır.
İşveren Markası kuruma özel, kurumun kültürü ile oluşan ve gelişen, doğru yönetildiğinde sürdürülebilirliğinize katma değer sağlayan bütünsel bir organizmadır.
İşe alımdan , işten ayrılışa ve sonrasına uzanan bir döngü ve süreçtir.
İletişimin bu kadar hızlandığı bir dünyada nasıl ki ürünleri kadar satış sonrası hizmetleri kurumları rekabet edebilir hale getiriyor ise, çalışanınızla yolunuzu ayırma ve ayrılıktan sonraki sürecin yönetimi de bir o kadar önemli/kritik bir noktadır.
Ve her stratejik süreç gibi, iyi yönetilmediğinde geri döndürmesi zorlayacak hasarlara neden olabilir.
İşveren markası ne kazandırır?
İlk bakışta aday kalitenizi artıracağını ve iletişim/ilan/pozisyon kapatma maliyetlerinizi düşürecek,
Detaya bakıldığında yeteği kurumunuza çekecek, tutunduracak, motivasyon ve verimliliği artırmış olacaksınız.
P.S: çalışmaları kurgularken ihtiyacınız olabilecek raporları düşünüp, verilerinizi bu doğrultuda tutmanız kritik önemdedir.
Nihayetinde bütçe ayıran yönetime ROI ‘yı iyi anlatabilmeli ve çalışmaların devamlılığını sağlayabilmesi için kaynağın devamlılığını sağlamalısınız.
Rakamlarla konuşmaz ya da konuşamazsanız, insan için harcanan paralara, sanki dipsiz kuyuya atılıyormuş gibi işlem yapılır, zaten ik için bütçe ayırmaya çok da gönüllü olmayan yönetimi kaybedersiniz.
Siz tepe yöneticisi olsanız sonuçlarını göremediğiniz bir alana kaynak aktarır mısınız?
Saygılarımla,
Damla
Maschinenbau
9yDirek Tunç Hoca'ya yöneltelim mikrofonları:)