Bir gün Herkes İK’cı Olacak…
Bazı işler vardır, hakkında herkes bir fikir sahibidir. O işi yapanların neyi nasıl yapması, nasıl hiç yapmaması gerektiği konusunda çoğunluğun söyleyeceği bir şey vardır. Hele bir de o iş kolunun yasası, net yönergeleri yoksa bu işi icra edenlerin rüştünü diğerlerine ispat etmesi epey zor bir hal alır.
İşte İnsan Kaynakları böyle bir branş!
Üstelik İnsan Kaynakları Birimlerinde hizmet veren kişilerin çoğu bu işin okulunu okumuş kişiler değil. Senelerini bu işe vermiş en tecrübeli İK profesyonellerinin dahi bambaşka lisans diplomaları var. İşi yaparken öğrenmiş, kendilerini geliştirmişler.
Evet, İnsan Kaynakları işini iyi yapabilmek için farklı süreçleri anlatan çok sayıda eğitim, kurs ve materyal mevcut. İşe alım, mülakat, eğitim vs gibi başlıklarda kurs seçenekleri çok. Ancak bu kursları parça parça alıp bütünsel bir yapıyı kurgulayabilmek kişinin yetenek ve becerisine kalmış.
Öte yandan, iş hayatındaki liderlere bakacak olursam, onlar da kendi bölümlerinin gerektirdiği teknik bilgi, tecrübe ve karar yeteneğine ciddi yatırım yapıyor ve bu alanlarda güçlü kaslar geliştiriyorlar. Görevlerinin insana dair kısımlarına ise öncelik vermeyebiliyorlar. Bazı yöneticiler insan doğası ve sorunlarıyla uğraşmaya zamanı olmadığını söyleyebiliyor.
İşte 2 ayrı dünyanın insanı İK ve İş profesyonelleri aynı firma çatısı altında bir araya geldiklerinde, enteresan anekdotlar da oluşmaya başlıyor. İşi yeterince tanımayan, iş liderlerinin handikaplarını tanımayan İK’cılar ve İnsan Kaynağı işini çok da önemsemeyen İş Liderleri…
Bu beter ikilinin belli bir anlayış ve güven zeminine oturmuş işbirliği geliştirmeleri için ilk adımı atmak aslında hiç de zor değil. Hayatın her aşamasında olduğu gibi burada da işin püf noktası, niyet etmek… Birbirini anlamak ve bunun için birbirinin iş alanlarına özen ve alaka göstermek…
Bu ilk önemli adımı takip eden uzun ve keyifli bir yolculuk var. İş profesyonellerinin İK başlıklarını teker teker tanıyıp bunları uygulamaya başlamaları ile gelişen bu yolda, liderler de birbirinden ayrışmaya başlıyor. Teknik beceri ve tecrübesi çok ileri bir seviyede olsa da, bir iş liderini diğerinden daha müstesna bir noktaya taşıyan nokta tam olarak şu… O liderin insan yönetme, insanı etkileme, insana anlam duygusu verirken onu işe, şirkete ve belki de kendine bağlama becerisi… Bambaşka bir insanın performansını yönetebilmek, doğru geri bildirimlerle onu geliştirmek, onun kariyer rotası üzerinde etkili olmak, organizasyonda yedeklemeleri planlayıp hayata geçirebilmek…
Bunun için öğrenilecek çok sayıda teknik olabilir. Liderlik üzerine çok sayıda eğitim alınabilir. Ancak ben yine burada işe başlangıç noktasının liderin önce kendi, sonra diğerlerinin duygularını anlamasından geçtiğini düşünüyorum. Kendini ve diğerlerini sağlıklı değerlendirmesi, kendine hakim olması, iyimser ve yapıcı bir yaklaşımla kararlı ve istikrarlı kalabilmesi, biz İK profesyonellerinin liderlikte önemli bulduğumuz ve geliştirmeye gayret ettiğimiz yetkinlikler olarak öne çıkıyorlar.
İK ve İş profesyonellerinin birlikte kat ettiği yolculuğa dair çok sayıda film çevrilebilir. Bazen drama, bazen aksiyon, bazen komedi türünde akabilecek bu filmlerde ben mutlu sonu şöyle tarif edebilirim. İş profesyoneli ufka doğru vakur bir edayla yürür… İK Profesyoneli onun ardından gurur ve memnuniyetle bakıyordur…
Bu sahnenin arka planında ise şu önemli dönemeç yer alıyor. İş profesyoneli liderlik yetkinliklerinde öyle gelişmiştir ki, artık bir İK’cının devreye girip yönlendirme, hatırlatma, uyarı yapmasına gerek bile kalmamıştır. İş profesyoneli artık adeta bir İK’cı olmuştur… Artık taraflar yoktur, hepimiz insanı odağımıza almış, onu tüm süreçlerin baş tacı etmişizdir.
İş hayatımda İK’cıya dönüşmüş bir iş liderini gördüğüm her durumda, yüzüme kocaman bir gülümseme yayılıyor. İşte o vakit, vazifesini yapmış, huzura ermiş bir İK’cı gibi hissediyorum kendimi… Bir şirkette insana ne kadar çok değer verilir ve bunun için bize ne kadar az ihtiyaç duyulursa, o kadar uzun yol kat ettiğimize, o kadar başarılı olduğumuza inanıyorum.
Nilüfer Birdal
İnsan Kaynakları ve İdari İşler Direktörü
--
7yÖnemli olan IK ci yada is professioneli olmak degil! Önemli olan ayni amaca ulasmada oynadigimiz rollerdeki biribirimize ahengimiz ve basariyi beraber kutlayabilmemiz. NILÜFER hnm gene cok hos bir dille anlatmis. Saygilarimla:)