Bir Kitap Daha Yüksek Seviyede Nasıl Okunur?
Bazı kitaplar tadılmak içindir, bazıları yutulmak için, bazıları ise çiğnenmek ve sindirilmek içindir…
Kitap okumak yada bilgilendirici blog yazıları, makaleler okumak en sevdiğim eğlenceli vakit aktiviteleridir.
Mesela, telefonumda okuyorum, iPad’imde sayfaları kaydırıyorum. Ve sabahları odaklanarak derin çalışmalar gerçekleştirmeden hemen önce ve akşam uyumadan önce fiziksel kitaplar okuyorum.
Gün içinde fırsat buldukça okuyorum. Telefonumdaki uygulamaların yüzde 90'ından fazlası okuma üzerine.
Romalı bir Stoacı filozof olan Seneca bir keresinde şöyle demiştir: “Sınırlı sayıda usta-düşünür arasında oyalanmalı ve zihninizde sağlam bir yer edinecek fikirler türetmek istiyorsanız eserlerini sindirmelisiniz.”
Okuma bir beceridir ve insanlar farklı beceri seviyelerinde okurlar.
Harika bir kitap bir sanat eseridir. Ve analitik olarak okumayı öğrenmek ise, bir başyapıt için kendinize zaman ayırmak ve amaçlı okumak demektir.
Harika bir kitap bulduğunuzda, daha yüksek seviyede çaba göstererek okuyun; zira bir kitaptan en iyi fikirleri sindirmenin ve ortaya çıkarmanın tek yolu budur.
Hala değerli kitapları nasıl okumam gerektiğini öğreniyorum. Şimdiye kadar öğrendiğim en iyi derslerden biri, modern hayatın baskılarına rağmen harika kitapları yavaşça okumaktır. Acele etmeden sindire sindire…
Gerçek anlama, aktif okumayı gerektirir. “Bir Kitap Nasıl Okunur” kitabının yazarı Mortimer Adler, “İyi kitaplar söz konusu olduğunda, mesele onlardan kaç tanesinin üstesinden gelebileceğinizi değil, kaçının size ulaşabileceğini görmektir” diyor.
Bir okuyucu, bir kitaptan neredeyse tüm gizli, düşündürücü fikirleri alabildiğinde, içgörülü bilgileri kavrayabildiğinde, her bölümün önemini belirleyebildiğinde ve aradığı bilgileri yaşamına uyguladığında, daha üst seviye bir beceri düzeyinde okuyor demektir. Üst düzey okuma sürecinde pek çok minik detay vardır.
Harika bir kitap hayatınızı değiştirebilir, sizi daha akıllı yapabilir ve öz bilginizi geliştirebilir. Ayrıca varlığından haberdar olmadığınız fırsatların kapısını aralayabilir ve hayatta beklediğiniz sonuçları elde etmenize yardımcı olabilir.
Ancak bir yılda mümkün olduğunca çok kitap okumayı hedeflerseniz, o anlama düzeyine ulaşamazsınız. Okumak bir skor oyunu değildir.
Aradığınız hayatın gerçekliğini bulmak için en iyi okuma becerisini uygulamak sizin sorumluluğunuzdadır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Okuma Sanatı Entelektüel Merakı ve Aradığınızı Bulmak için Bağlılığı ve Keskinliği Gerektirir
“Mucize, doğadan olduğu kadar kitaplardan da öğrenmede bilgeliğin başlangıcıdır” Mortimer J. Adler
Daha yüksek seviye bir beceri düzeyinde okuduğunuz zaman, kendinizi konuyla ilgili varsayımlarınızı geliştirmek, yükseltmek veya değiştirmek için kanıt arayan bir bilim insanı olarak düşünün.
Okumayı bitirdiğinizde, kendinizi düşünün. Daha iyi bir insan olmak için kullanabileceğiniz her şeyi analitik düşünün ve uyanık olun. Daha sonra kullanmak üzere saklayabileceğiniz bilgilere dikkat edin.
İşte Francis Bacon’ın okuyucuya tavsiyesi:
“Ne çatışmak ve çürütmek için, ne inanmak ve kabul etmek için, ne de konuşmak ve söylem bulmak için değil, tartmak ve düşünmek için okuyun. Bazı kitaplar tadılmak içindir, bazıları yutulmak içindir, bazıları ise çiğnenmek ve sindirilmek içindir…”
Nasıl okuduğun ve ne okuduğun bilgi seviyeni belirler. İnsan yaşamının zamansız gerçeklerini bulmak ve anlamak için kitaplarınızı akıllıca seçin.
Benimseyebileceğiniz Basit Bir Üst Seviye Okuma Yöntemi
Bir kitaptan aradığınız bilgileri çıkarmak, okumayı ömür boyu bir alışkanlık haline getirdiyseniz, ustalaşmanız gereken bir beceridir.
Bilgelik olmadan harika bir hayatınız olamaz. Ve büyük beyinlerden gelen deneyim ve düşündürücü fikirler hayatınızı zenginleştirebilir. Büyük yazarlardan dersler çıkarmak için kendinize zaman ayırın. En iyi hayatı yaşamanız buna bağlı…
Thomas Oppong