Bumerang Çalışanları
Bumerang Çalışanları

Bumerang Çalışanları

Bumerang çalışanları nedir?

Bumerang çalışanları, işverenlerinden ayrılan ve daha sonra tekrar aynı şirkette çalışmaya dönen kişilerdir. Aile koşulları, mesleki gelişim veya kariyer değişikliği gibi çeşitli kişisel veya mesleki nedenlerle giderler. Boomerang çalışanları şirket içinde önceki pozisyonlarına veya yeni bir göreve dönebilirler.

Son araştırmalar, tüm 'yeni' çalışanların %28'inin son 36 ay içinde işten ayrılan ve geri dönen bumerang çalışanlar olduğunu ortaya koyuyor. Hatta pandemi döneminde işten ayrılan çalışanların yüzde 20'si eski şirketlerindeki işlerine geri döndü. (1)

Bumerang çalışanları neden geri dönüyor?

Boomerang çalışanları aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle geri gelir: 

  1. Yeni organizasyonda hayal kırıklığı : Yeni rol, istihdam koşulları, şirket kültürü veya yeni çalışma arkadaşlarıyla ilgili karşılanmayan beklentiler, yeni işlerinde hayal kırıklığına neden olabilir. Bu farkındalık, çalışanların eski işlerinde kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayarak geri dönme arzusu yaratabilir.
  2. Organizasyona aşinalık : Yeni bir şirkete başlamak, özellikle yeni ilişkiler kurmak zorlayıcı olabilir. İyi şartlarda ayrılan çalışanlar genellikle tanıdık bir ortama ve destek ağına dönmeyi daha kolay buluyor.
  3. Daha iyi ilerleme fırsatları : Bazı bumerang çalışanları, önceki şirketlerinde daha fazla mesleki gelişim fırsatı olduğunu keşfederler. Eski işverenlerine geri dönmenin kariyerlerinde ilerleme sağlayabileceğini görüyorlar.
  4. Mali teşvikler : Boomerang çalışanları geri döndüklerinde genellikle maaş artışı alırlar ( önceden kazandıklarından ortalama %25 daha fazla ). Bu maaş artışı, önceki işverenlerine dönüşü cazip bir teşvik haline getirebilir.
  5. Aktif mezun yetenek ağları : Bazı işverenler, mezun yetenek ağları aracılığıyla kurumdan ayrılan çalışanlarla aktif olarak iletişim halindedir. Kuruluşlar, güçlü bir mezun ağı oluşturarak, en iyi yetenekleri geri çekmek için açık pozisyonları veya gelecekteki fırsatları aktif olarak paylaşabilir.
  6. Kariyerlerini ilerletmek, yeni beceriler öğrenmek veya başka bir fırsat ortaya çıktığında daha yüksek ücret almak
  7. Daha iyi bir kurum kültüründe çalışmak
  8. İş-Yaşam dengesi
  9. Farklı bir şey denemek, diğer sektörleri keşfetmek veya bir tutkuyu takip etmek
  10. Eşin yer değiştirmesi, bir çocuğa bakma veya tıbbi bir durumu tedavi etme
  11. Pişmanlık
  12. Yeni bir yönetim veya ekiple çalışma fikri

Bumerang çalışanlarını işe almanın artıları ve eksileri

Avantajları

  • Daha kısa eğitim ve işe alım süresi : Boomerang çalışanları şirketin kültürünü, sistemlerini ve süreçlerini zaten anlıyor, bu da daha hızlı entegrasyon ve üretkenliğe yol açıyor. Daha az zaman alıcı ve daha maliyet etkili bir onboarding süreci.
  • Çalışan performansının farkındalığı : İşverenler, geri dönen çalışanın becerilerine, iş ahlakına ve şirkete uyumuna zaten aşinadır, bu da yeni bir çalışanı işe almayla ilgili riskleri azaltır.
  • Beceri transferi : Geri dönen çalışanlar, uzakta oldukları süre boyunca kazandıkları yeni becerileri, deneyimleri ve bakış açılarını yanlarında getirebilir ve bu, kuruluşa faydalı olabilir. Yeni becerileri, deneyimleri, bağlantıları, bakış açılarını ve müşterileri beraberinde getirirler
  • Daha hızlı entegrasyon : Bir bumerang çalışanı, şirketin misyonu, değerleri ve kültürü hakkında önceden bilgi ve deneyime sahiptir, bu da şirkete yeniden entegre olmayı kolaylaştırır. Şirket kültürüne yüksek uyum olasılığı
  • İş, görevler ve beklentiler konusunda bilgi ve aşinalık
  • Yeniden işe alınanlar, şirket sadakatini artırarak ve çalışan retansiyonunu yükselterek işveren-çalışan ilişkisine katkı sağlarlar.
  • Çalışanların moralinin artması.
  • Artan satışlar, yani yeni bir müşteri tabanı getirmeleri veya eski müşterileri geri dönmeye teşvik etmeleri.
  • Geri dönen çalışanlar daha uzun süre kalır ve tanıdık birini işe almak daha az sürprizle karşılaşmanızı sağlar.
  • Yeniden işe alınanlar, dış deneyimleri sayesinde ekibe yeni ve farklı fikirler getirerek işletmenin büyümesine katkı sağlayabilirler.

Dezavantajları

  1. Daha iyi adayları gözden kaçırmak : İşverenler, bir bumerang çalışanın aşinalığına odaklanarak potansiyel olarak daha uygun adayları kaçırma riskiyle karşı karşıya kalır ve potansiyel olarak yeni fikir ve becerilere sahip yeni yetenekleri atlar. Bumerang çalışanlar her zaman en uygun aday olmayabilir, ama eğitimli bir çalışan döndüğünde diğer adayları gözden kaçırmanız olasıdır.
  2. Sınırlı yeni bakış açısı : Bumerang çalışanlarını işe almak, yeni bakış açılarının ve fikirlerin organizasyona aktarılmasını sınırlayabilir, çünkü bu çalışanlar zaten şirketin yerleşik çalışma yöntemlerine alışmıştır.
  3. Olası kırgınlık : Geri dönen bir çalışana ayrıcalıklı muamele veya fırsatlar sunulursa, mevcut çalışanlar kendilerini gözden kaçırılmış veya küçümsenmiş hissedebilirler.
  4. Eski kalıpların tekrarlanması : Geri dönen bir çalışan, önceki, muhtemelen verimsiz çalışma alışkanlıklarına veya kişilerarası dinamiklere geri dönebilir. Bu durum ilerlemeyi ve yeniliği engelleyebilir, özellikle de bu kalıplar başlangıçtaki ayrılma nedenlerinin bir parçasıysa.
  5. Eğer olumsuz bir şekilde ayrıldılarsa, ofise kötü enerji getirebilirler.
  6. Alışma süreci daha uzun olabilir, özellikle yönetim, politikalar veya şirket kültürü değişmişse.
  7. Geçmişteki sorunlar düzeltilmemişse geri dönen çalışanlar hızla YENIDEN ayrılabilir
  8. Kurum kültürünüze uyum sağlamayı zorlaştıran yeni kişilik özelliklerine veya beklentilerine sahip olabilirler.
  9. Geçmiş performanslarına rağmen, yeni pozisyon için artık uygun olmayabilirler.

Bumerang çalışanları için en iyi 10 mülakat sorusu :

Bir bumerang çalışanının performansına ilişkin önceden bilgi sahibi olmasına rağmen, İnsan Kaynakları'nın bu çalışanın gerçekten bu rol için en iyi aday olup olmadığını belirlemesi kritik öneme sahiptir. En önemlisi, çalışanın şirkete ne getirebileceği açık olmalıdır; kazanılan yeni beceriler, yetenekler veya bakış açıları belirlenmelidir. Mülakat sürecinin sonunda bir bumerang çalışanının diğer adaylarla karşılaştırıldığında ne kadar iyi olduğunun değerlendirilmesi mümkün olmalıdır. Bumerang çalışanların işe alım sürecinde bilinçsiz bir önyargı olmadığından emin olmak için kör işe alımın bazı yönlerini uygulamayı düşünmelisiniz

İşte İnsan Kaynakları'nın bumerang çalışanlarına soracağı en önemli 10 mülakat sorusu:

1. Şirketten ayrılmanızın temel nedenleri nelerdi ?

2. Neden bu saatte geri dönmek istiyorsun ?

3. Burada çalışmaktan en çok (ve en az) keyif aldığınız şey neydi ?

4. Önceki pozisyonunuzdaki zorlu bir projeyi/durumu bize anlatın. Nasıl üstesinden geldiniz ?

5. Önceki pozisyonunuzda hangi yeni becerileri kazandınız? Bunları bu role nasıl uygularsınız? 4/5

6. Önceki yöneticiniz/yönetiminiz ile çözülmemiş sorunlar var mı ?

7. Ekibe/şirkete daha önce katamadığınız neleri katabilirsiniz ?

8. Ekibe/şirkete yeniden entegre olmak için hangi adımları atarsınız ?

9. Şirketteki gelecekteki kariyer hedefleriniz neler ?

10. Geri döndüğünüzde maaş beklentiniz nedir ?

İnsan Kaynakları bumerang çalışanlarının başarılı entegrasyonunu nasıl sağlayabilir?

Bumerang çalışanlarının şirkete yeni işe alınanlardan daha hızlı entegre olacağını varsaymamak önemlidir. Bumerang çalışanlarının daha sorunsuz bir geçiş yaşamasını sağlamanın yolları şunlardır: Özellikle ilk katılımlarından bu yana bir süre geçmiş olabileceğinden, tüm katılım sürecini tamamladıklarından emin olun. Onları mevcut projelerle ve şirket stratejileri, hedefleri, süreçleri, sistemleri vb. ile ilgili son değişiklikleri tanıtmaktan sorumlu bir ekip üyesi olan bir ' dost ' ile eşleştirin. Yeni işe alınanların işe alım süreci sırasında şirket misyonu, değerleri veya kültürü hakkında bir işe alım oturumu düzenlemelerini sağlayın Bunları şirket bültenlerinde ve ekip toplantılarında yeniden tanıtın. Mümkünse şirket genelindeki etkinliklerde veya ekip etkinliklerinde kendilerini tanıtmalarını sağlayın.

Bumerang çalışanı nedir? Bumerang çalışanı, işvereninden ayrılan ve daha sonra yeniden işe alınan bir çalışan olarak geri dönen kişidir. Tipik olarak bumerang çalışanları, yeni işteki hayal kırıklığı, organizasyona aşinalık, kariyer gelişimi veya kişisel bağlantılar gibi çeşitli kişisel ve profesyonel nedenlerle önceki işverenlerine geri dönerler.

Bumerang çalışanları daha fazla maaş alıyor mu? Araştırmalar bumerang çalışanlarının yeniden işe alındıklarında maaşlarına yaklaşık %25 oranında zam aldıklarını gösteriyor. Ancak bu oran sektöre, ülkeye/bölgeye, kıdem düzeyine veya pazar talebine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Bumerang çalışanları daha mı sadık? Bumerang çalışanları, eski çalışanlarının diğer işyerleriyle karşılaştırılarak kazanılan olumlu yönlerini takdir etmeleri nedeniyle artan bağlılık gösterebilirler. Ancak bu artan sadakat, ilk ayrılış nedenlerine ve geri döndüklerinde karşılaştıkları değişikliklere bağlıdır.

Bumerang çalışanlar olarak da adlandırabileceğimiz, işten ayrılıp geri dönen çalışanlar, her geçen gün daha değerli bir yetenek kaynağı halini alıyor. Bu çalışanların avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz: Operasyonlarınıza ve kültürünüze aşinadırlar, mevcut çalışanlarınızı ve müşterilerinizi tanırlar ve katkıda bulunmak için neredeyse hiçbir eğitime ihtiyaç duymazlar.

Bumerang çalışanları nasıl tekrar işe alırsınız? Kadronuz müsait olduğunda yapacağınız teklifin ilginç ve iddialı bir işin yanı sıra adil yan hakları da kapsadığını açıkça belirtin. Çeşitli çalışma düzenleri, bu kişilerin tekrardan organizasyonunuzla bağlantı kurmasını sağlayacaktır: Kişiselleştirilmiş çalışma programları, mobil ve evden çalışma imkanı, izin programları, periyodik veya proje tabanlı çalışma… Çalışanlarınızın ayrılma sürecini öyle bir yapılandırın ki, şirkete geri dönebilmeyi mümkün kılsın ve esnek bir yetenek fırsatı ağı oluştursun.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Zafer Kalayci adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler