Corona virus salgınından dolayı, evde kalan Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri zamanlarını nasıl değerlendirebilirler?

Corona virus salgınından dolayı, evde kalan Yüksek Lisans ve Doktora öğrencileri zamanlarını nasıl değerlendirebilirler?

İçerisinde bulunduğumuz süreci kolay atlatabilmenin en önemli yolunun evde kalmak olduğunu biliyoruz. Peki evde kaldığımız sürede, yüksek lisans ya da doktora öğrencisi isek, zamanımızı nasıl kullanmalıyız? Tecrübelerimi paylaşarak, sizlere destek olmak için bu yazıyı kaleme aldım.

Öncelikle hedefler ve amaçların, hayallerin, odaklanmayı arttırdığı, kaygıyı azalttığı bilinmektedir. Amacımız başarılı bir yüksek lisans ya da doktora yapmak ise ve hedefimiz eğitimimizi bize verilen en erken sürede tamamlamak ise, evde kaldığımız bu süreci iyi değerlendirmeliyiz. Lisans eğitimi sürecinde her ne kadar kendi kendine çalışma etkili ise de, ağırlıklı olarak, dersler, konular ve uygulamalar başkasının anlatımıyla öğrenilmektedir. Lisansüstü eğitimde ise, kendi kendine öğrenme daha bir önem kazanmaktadır.

Lisansüstü eğitimin hangi aşamasında olduğunuz elbette önemlidir. Ders aşamasında olan lisansüstü öğrenciler, derslerini mümkün mertebe uzaktan takip yoluyla, tıpkı, lisans öğrencileri gibi yapabilecek ve işlenen konuları daha derinlemesine araştırabileceklerdir.

Benim önerim, hangi aşamada olursanız olun, öncelikle danışmanınızla irtibatta olun. Danışmanınızla sürekli irtibatta olun. Yaptıklarınızı raporlayın. Konu önerin, makaleler paylaşın, konunuzla ilgili bilgi paylaşımları yapmanızı öneririm. Elbette, danışmanlık yapan öğretim üyesinin de vakti sınırlı. Tekrara düşmeden, birşeyleri göndermek için göndermemiz gerekir. Alt yapınızın dolu olması gerekir.

Kendi alanınızla ilgili makale okumak çok çok önemlidir. Bakın, özellikle, şu an içerisinde bulunduğumuz corona virüs ile ilgili, yeni yıldan bu yana binlerce makale yayınlandı. İnanılmaz hızlı gelişiyor her şey. Bilimsel literatürde isminizin yer alması için, sabırla, hızlı fakat sindirerek, bilimsel içerik üretmeniz lazım. Ama bunun için de olan biteni bilmek, literatürü çok iyi incelemek gerekiyor. Taslak projeler oluşturabilirsiniz.

Tez aşamasında iseniz, tezinizin teori kısımlarını, literatür kısımlarını oluşturabilirsiniz.

Benim yardımcı editörlük yaptığım bir SCI dergi var. Günde, 11-12 makale geliyor. Yılda 4000 civarı makale.

Yabancı dil çalışın. Özellikle okuma (reading) ve yazma (writing) konusunda kendinizi geliştirin. Kitap okuma konusuna değinmedim. Çünkü, birisine kitap oku demek, benim için yemek ye demekle aynı.

Alanınızla ilgili networking oluşturun. Her türlü internet ağını kullanarak, bilimsel çevre edinin. Konularınızın benzerini çalışan, tüm dünyadaki insanlara ulaşmaya çalışın. Teori çalışın. Anlamadığınız yerleri, iyi bildiğini düşündüğünüz insanlarla tartışın.

Kısaca, güzel günlere kendinizi hazırlayın.

Hakan F. ÖZTOP



Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler