Dijital Dönüşüm Nereye Koşuyor?

Dijital Dönüşüm Nereye Koşuyor?

Dijital dönüşüm dalgası aslında yeni başlayan bir süreç değil. Son 30 senedir içinde olduğumuz bir süreç ve sürekli de hayatımızı etkileyen değişimlere tanık oluyoruz.

Artık kimse çok yaygın kullandığı teknolojinin yerine tamamen farklı yeni bir teknolojinin gelmesini yadırgamıyor.

Aynı kuşak içinde büyük müzik setlerinden, walkmenlere, kasetlerden IPod’lara ve oradan mp3 playerlere ve oradan da cep telefonu üzerinden müzik dinlemeye, oradan da spotifylara geçtik. Değişim durmadan sürdü. Yeni teknolojiye doğmuş kuşaklar direkt kullanırken, biz eskiyi de kullanan kuşaklar da değişime uyum sağlamakta zorlanmadık. Aksine yoğun bir şekilde bizler de kullanmaya başladık.



Dönüşüm, dijital dönüşüm hayatımızın birer parçası haline geldi.




Günlük hayatımızda karşılaştığımız benzer yoğun dönüşümler iş dünyasında da yaşanıyor. Belki daha büyük hacimde ve bizlerin günlük hayatlarını etkileyecek ölçüde.

Dün Kodak denilen en büyük şirketlerden biri artık ilk 500 de değil ve yok olmak üzere. İlk 500 şirket hele hele ilk 50 şirket sürekli değişiyor.

Facebook ve whatsup yokken şimdi bu şirketler bir çok ülkenin şirketlerinin toplam değerlerinden daha fazla değere sahipler.



İş dünyasında en büyük etki hizmet ve üretim sektörlerinde yaşanmakta.

Perakende sektöründe IoT (Nesnelerin Interneti), IoB(Nesnelerin Davranışı) ve öğrenen sistemler yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı. 10 yıl içinde mağaza satış personellerinin yapabileceği işlerin hemen hemen hepsinin algoritma ve robotik uygulamalar tarafından yapılacağı bekleniyor. Bu da mağazacılık süreçlerini derinden etkileyecek. Şimdiden şirketler hummalı bir şekilde organizasyonlarını ve alt yapılarını bu değişime uydurmak için çalışmalar başlattılar.

Üretim sektöründe Sanayi 4.0 endüstriyel devrimi başlatıldı. Tüm ülkeler, ülkemiz de dahil olmak üzere, hummalı bir şekilde çalışmaları başlattı. Aslında tüm sektörleri etkileyen bir değişim bu. Çünkü üretim, dağıtım, tüketim, yani ürünün tüm yaşam döngüsünü etkileyen bir süreç. Üretilip perakende dünyasında yer alıyorsa perakende, üretilmiş ürün sağlık sektöründe ise sağlık sektörü, evlerimizde ise evlerimizdeki yaşam ve kullanım şekilleri derinden etkileniyor.

Artık birbirleri ile konuşan cihazlar evlerimizi ve iş yerlerimizi kuşatmaya başladı. Buzdolabı ile konuşabilen süt kutusu hayatımıza girdi bile.

Öğrenen sistemler, yapay zeka (machine learning, akıllı algoritma) ürünler ve hizmetlerin içinde daha çok kullanılmaya başlandı. Bu kartopu gibi değişimi büyütecek bir gelişme. Bir çok iş kolu ve yaşam şeklimiz derinden etkilenecek.

Araç kullanma zevkinden mahrum kalabiliriz. Otomatik araçlar hayatımıza girdi bile. Birbirleri ile konuşan araçlar en güvenli ve optimum şekilde trafik içinde yer almaya başladı. Örneğin bu sürpriz hataların olmasını engelleyecek en önemli bir gelişme. Yakın zamanda trafik kazalarının büyük oranda azaldığını görebileceğiz. Bu da sigorta yapma ihtiyacını önemli orada azaltacak ve sigorta şirketleri olumsuz bir şekilde etkilenecek. Araç sigortalama şekilleri değişecek.

Trafik sorunu da önemli bir şekilde iyileştirilecek. Birbirleri ve yol ile konuşabilen araçlar en optimum bir yöntemle kavşaklardan geçebilecek. Şu anda trafikteki en önemli kayıp alanı kavşaklarda bulunan kilitlemeler ve birbirlerini beklemelerdir. Üzerine trafiği işletmek adına dikilen trafik ışıkları da trafiği olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Teknolojinin iyileşmesi ile enerji üretimi de daha az maliyetli olacak. Ucuz enerji ile insanoğlu birçok sorununu (barınma, ısınma, gıda, tüketim, ulaşım) daha etkin yönetebileceklerdir. Örneğin içilebilir su azalması, özellikle küresel ısınmanın can yaktığı bu dönemde, dünyayı olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Düşük maliyetli ve akıllı enerji sistemleri ile içilebilir su üretmek daha uygun hale gelecek. Bulunduğumuz yerde, denizden, kirli sudan ve hatta havadan içme sularımızı üretebiliyor olacağız. Şimdiden bu tarz cihazlar kritik bölgelerde hayata geçmeye başladılar.

Sağlık alanında da birçok yenilikler başladı. Organları 3d yazıcılardan çok rahat üretebiliyoruz artık. Organ üretimi ucuzladıkça ve yaygınlaştıkça insanoğlunun yaşam kalitesi ve ömrü gittikçe artacaktır. Hatta teknoloji sayesinde giyilebilir biyolojik giyişiler ile çok zorlu koşullara sahip olan (Mars gibi) yerlerde bile sorunsuz yaşamak mümkün olacak.

İnşaat teknolojisindeki yenilikler ve yenilikçi yaklaşımlar ile yeşil ormanları şehrin içine taşıyabileceğiz. Küçük tarım alanları ve yeşil yapılanmalar ile şehirleşmenin hayatlarımıza getirdiği olumsuz etkileri azaltmaya çalışacağız. Akıllı şehircilik nüfusun yoğunlaştığı metropollerde vatandaşların hayatını kolaylaştıracak yenilikçi yaklaşımlar sunacak.

Değişimlerden bir çok meslek derinden etkilenecek. En çok etkilenecek olanlar başta servis sektörü olacaktır. Yukarıdaki tabloda etkilenecek roller ve etkilenme yılları belirtilmiştir.

  • Mağaza çalışanları
  • Sağlık çalışanları
  • Avukatlık çalışanları
  • Denetim ve güvenlik çalışanları
  • Sigorta çalışanları
  • Eğitim çalışanları
  • Trafik polisleri
  • Üretim sektörü mavi yaka vasıfsız çalışanlar
  • Vardiya şefleri
  • Tarım çalışanları


Şeref Keser

İyilerden olun kötülerden çok var. İyilik İyidir.

7y

+++

Beğen
Yanıtla

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Mehmet Demir adlı yazarın diğer makaleleri

  • Yapay Zeka Ne Getiriyor

    Yapay Zeka Ne Getiriyor

    18. yüzyılın başında sanayi devrimleri başlamış oldu.

  • Sanayi 4.0 - Toplumsal Etkisi

    Sanayi 4.0 - Toplumsal Etkisi

    Önceki sanayi devrimleri toplumda büyük dönüşümleri tetikledi. İlk Sanayi devrimi İngiltere de yeni bir burjuva ve işçi…

    2 Yorum
  • Akıllı İnşaat Üretimi (Smart Construction)

    Akıllı İnşaat Üretimi (Smart Construction)

    Akıllı inşaat denilince akla sadece daire içi akıllı sistemler geliyor. Birçok teknoloji bu anlamda üretildi ve…

    4 Yorum
  • Marmara Belediyeler Birliği Akıllı Belediyecilik Zirvesi - ABZ

    Marmara Belediyeler Birliği Akıllı Belediyecilik Zirvesi - ABZ

    07-08 Kasım 2016 Akıllı Belediyecilik - Akıllı Şehircilik Zirvesi Yapılacaktır. (Hilton İstanbul Bosphorus ) Etkinlik…

  • Kurumların Ayağındaki Prangalar

    Kurumların Ayağındaki Prangalar

    Dijital Dönüşümde En Büyük Bariyerlerden Biri IT / Teknoloji Alt Yapısıdır Türkiye’de belli bir ölçeğin üzerinde olan…

    7 Yorum
  • Oyuna Dahil Olmak

    Oyuna Dahil Olmak

    Performans Yönetimi Oyununa Dâhil Olmak – Gamification Günümüz iş dünyasında en önemli problemlerinden biri…

    21 Yorum
  • Davranışların İnterneti: (IoB) : Süreç 4.0

    Davranışların İnterneti: (IoB) : Süreç 4.0

    Davranışların İnterneti: (IoB:Internet of Behaviour = : Süreç 4.0 Sektör ne olursa olsun her şirketin en önemli konusu…

    4 Yorum
  • Şehrin Aklı *

    Şehrin Aklı *

    21. yüzyılda şehir yaşamı gittikçe hareketleniyor.

  • İnsan Değil Algoritma Kazanacak

    İnsan Değil Algoritma Kazanacak

    Dijital Dönüşüm Çağı veya Sanayi 4.0 dediğimiz yeni bir çağa giriyoruz.

  • Sanayi 4.1 / 4 nolu sanayi devriminin ilk adımı atılmaya başladı mı?

    Sanayi 4.1 / 4 nolu sanayi devriminin ilk adımı atılmaya başladı mı?

    Sanayi Devrimi kıvılcımları Türkiye’de atılmaya başladı mı? Tüm bileşenler senkronize şeklinde sonuçlar vermeye…

Diğer görüntülenenler