Oyuna Dahil Olmak
Performans Yönetimi Oyununa Dâhil Olmak – Gamification
Günümüz iş dünyasında en önemli problemlerinden biri çalışanların performansını şirketin büyümesini destekleyebilecek seviyede veya diğer bir deyişle üst seviyede tutmak ve bunu sürekli yapmak ve sürdürülebilir olmasını sağlamaktır.
Birçok şirket kendince çalışanlarının performanslarını ölçmekte ve bir ödül/(?ceza?) sistemi ile çalışanlarını motive etmeye çalışmaktadırlar.
Sıklıkla yapılamayan ve sadece yılda bir yapılmak zorunda kalınılan bu tarz ölçümler, genellikle faydadan çok zarar getirmekte. Çalışan, yönetici ve şirket arasında bir güven problemine neden olmakta ve değerlendirmelerin yanlı, sübjektif ve gizli bir amaca hizmet ettiği düşüncesi ağır basmaktadır.
Yönetici performans değerlendirmesinde ve geri bildirim vermekte zorlanmaktadır. Çünkü yılın bütünü için yapılacak olan değerlendirmeyi, sadece 2 saat içine sığdırmaya çalışmak, süreci, tamamen imkânsız hale getirmektedir. Yöneticiler genellikle yıl içindeki anlık geri bildirim vermeyi ya yoğunluktan veya başka sebeplerden dolayı yapmamaktadırlar.
Zaten ellerinde sürekli geri bildirim verilmesini ve performans ölçülmesini sağlayacak ve bunu da şeffaf ve objektif yapılmasına yardımcı olacak bir araç bulunmamaktadır.
İşte bu aşamada Gamification devreye giriyor...
Oyuna dahil olmak şeklinde de adlandıracağımız bu konseptte, yıl boyunca şirket içinde yapılacak olan tüm çalışmalar bir oyuna dönüştürülebilir ve bu oyuna, çalışmadan performans puanı almak isteyen oyuncular/çalışanlar dahil edilebilir ve şeffaf bir şekilde puanlamalar yapılabilir.
Oyun kuramı ve puanlama sistemi günümüzde neredeyse hayatımızın her alanında var. Etrafımızdaki hemen hemen herkes mutlaka bir oyunun parçası olmuş ve bu oyunlardan puanlar toplamaya çalışmakta ve içinde bulunduğu network/takım/arkadaş grubu’nda fazla puanlarla üst seviyelere çıkmaya çalışmakta. Rozet ve puan toplama yaşamın bir parçası haline geldi bile.
Sosyal hayatımızın parçası haline gelmiş olan bu Oyuna Dahil Olma davranış biçimini şirket süreçlerine ve performans ölçümüne taşımak gerekmektedir.
Peki bu nasıl olacak?
Şirketin tüm performans ölçüm kalemleri birer oyuna dönüştürülecek. Oyunlardan puan toplama ve puan verme kriterleri şeffaf bir şekilde belirlenecek. Her dahil olduğu oyundan toplam puanını artıran oyuncu/çalışan listelerde , içinde bulunduğu takımda, departmanda ve arkadaş gruplarında paylaşılacak. Yıl bitmeden oyuncu/çalışan puan toplamada sıkıntı yaşadıysa daha da yoğun bir performansla arayı kapatma fırsatı bulacak.
Bütün bu ..cek ile biten başlıklar bir hayal değil. Bunlar çok kolay bir şekilde, uygun araçlarla yapılabilir.
Oyunlaştırılabilecek başlıklar
- İşe zamanında gelip/gitmek
- Toplantılara katılım/hazırlıklı gelme/etkinlik
- Projelerde her taskı ve görevi için değerlendirmeler
- Eğitimlere katılım, eğitim başarı durum, eğitimde öğrenileni kullanmak
- Eleman yetiştirme
- Hazır olma- şirket stratejilerine sorumlu olduğu süreçleri hazır etme
- .
Oyuna dönüştürülecek olan başlıkların bir kısmı zorunlu katılım gerektirebilir ama önemli bir kısmı ise tamamen gönüllülük esasına dahil olmalı.. Gönüllük esasına göre oluşturulan oyunlara katılım, çalışanın puan toplama ihtiyacına göre ve başlığın önemine göre olabilir. Gönüllülük esaslarına göre belirlenen oyunların etkinliği diğerlerine göre daha da yüksek olabilir.
Gamification platformları oluşturabilmek için, üniversitelerde, öğrencilerimizle, gerekli arge çalışmalarını başlatmış bulunmaktayız.
Yakın zamanda bu anlamda kolay yönetilebilecek ve kolaylıkla oyunların oluşturulabileceği platformlara sahip olabileceğiz
Mehmet Demir
İstanbul Üniversitesi – Öğretim Görevlisi
CDO Turkey-Kurucu -İcra Kurulu Üyesi
Smart Manufacturing Turkey – Kurucu Başkan
Marmara Belediyeler Birliği ABZ- Akıllı Şehircilik Danışma Kurulu Başkanı
Senior Software Architect
8yÇok güzel... Harika..
Regional Head of Services Operations | Operations Management | Technical Service
8ybenzer bir mantığı, ödüllendirme için yapmıştık ve tutmuştu, fakat bu performans gibi algısı "kötü imajlı" bir konu için oyunlaştırma güzel olmuş..
Operations Responsibilty
8yÇalışan performans odaklımı çalışmalı?
.
8yÇok iyi fikir.Kurumsal firmalarda hem kendi hazırladıkları hemde hazır bir takım programlar vasıtası ile kopuk kopu yapılan bu ölçümlemenin bir standarta oturtulması ve bilgisayar tabanlı olarak işlenebilmesi "harika" bir fikir.Pek çok işletmenin kendi özellinde olmak kaydı ile ilk basta "itiraz" edilebileck bir "birlikteliğin" sağlanması şart herhalde.Örneğin esnek calısma koşulları dahıl olmak uzere kim itiraz edebilir ki işe geliş gidiş saatlerine ya da hangi firma itiraz edebilecektir girişi cıkıs işlemlerinde yapılan günlük hataların tesbıtını.Pek cok firmanın "elemanlarının" nmizacı yada kapasıtesi olarak kabul etme eğiliminde olduğu konuları fark edebileceği bir giri girişim.İk yorumları elbette ard ardına gelmeli artık ......
Senior (Lean) Management Consultant, Trainer, Lecturer
8yÇok beğendim, yöneticilik dönemimde, anlık geri bildirim ve küçük kağıtlarda olumlu değerlendirmeleri yazıp, çalışanların biriktirmesini sağlamaya çalışıyordum. özelikle rozet uygulaması ve oyun ysklaşımı çok güzel, paylaştığınız için teşekkürler.