EĞİTİM 4.0
"Eğitim 4.0", geleneksel eğitim anlayışının teknolojik dönüşüm ve dijitalleşme ile buluştuğu bir kavramı ifade eder. Endüstri 4.0 teriminin eğitim alanına uyarlanmış hali olarak da düşünülebilir. Eğitim 4.0, teknolojinin eğitim süreçlerine entegre edildiği, öğrenmenin daha kişiselleştirildiği ve öğrenci merkezli yaklaşımların vurgulandığı bir eğitim paradigmasıdır.
Eğitim 4.0'ın temel özellikleri şunlar olabilir:
Eğitim 4.0, geleneksel eğitim paradigmasını aşarak öğrenme süreçlerini daha çağdaş ve teknoloji destekli bir şekilde yeniden şekillendirmeyi hedefler.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Eğitim 1.0’dan Eğitim 4.0’a
Eğitim sistemlerinde yaşanan değişimleri sanayi devrimleriyle bağlantılı olarak dört kademeli olarak açıklamak mümkündür: Eğitim 1.0’da, tarım toplumunda, günlük yaşamda gerekli temel bazı bilgilerin öğrenciye aktarılması amaçlanmış (Harkins, 2018; Öztemel, 2018) ve eğitim kurumlarında yaygınlıkla anlatım yöntemi kullanılmıştı (Koantakool, 2016).
Eğitim 2.0’da, birinci sanayi devriminin ardından üretimde yaşanan dönüşüm doğrultusunda fabrikaların ihtiyaç duyduğu insan gücünü karşılayacak temel ve daha üst düzey nitelikte mezunların yetiştirilmesi amaçlanmıştı (Öztemel, 2018). Eğitim 2.0’da sanayi toplumunun gereksinimlerine uygun şekilde, bireylere iş yerindeki araç gereçlerin kullanımına ilişkin teknoloji bilgisinin öğretilmesine odaklanılmıştı (Göker, 2017). Eğitim 2.0’da ilerlemecilik felsefesine uygun şekilde öğretmenden öğrenciye, öğrenciden öğrenciye etkileşim vardı (Harkins, 2018).
Eğitim 3.0’da bilgi toplumuna uygun şekilde öğrencilerin bilgiyi yapılandırma yollarını öğrenmesi (Harkins, 2018; Öztemel, 2018), bilgiyi tüketenler olmak yerine “bilgiyi üretenler” F. Demir vd. 437 Journal of Bayburt EducationFaculty, Year: 2019 Volume: 14 Number: 28 olarak yetiştirilmeleri amaçlanmıştı. Bu dönemde geleneksel eğitim ortamı, teknoloji sayesinde değişikliğe uğramış, teknoloji öğrencilere sanal öğrenme fırsatı sunmuştur (Harkins, 2018). Yükseköğretimde, Bologna süreci ile başlayan çok uluslu ortak eğitim programları uygulanmaya başlanmıştır (Öztemel, 2018).
Eğitim 4.0’da, Endüstri 4.0’ın getirdiği dijital dönüşümün etkisiyle değişen şartlara uyum sağlayacak şekilde bireylerin inovasyon yapan girişimci bireyler olması amaçlanmaktadır (Harkins, 2018).Çünkü ülkeler ekonomilerini, inovasyona dayalı ekonomiler haline getirmek zorunda kalmaktadır (Keleşoglu ve Kalaycı, 2018)