Endüstri 4.0 Nedir?
Endüstri 4.0 Üretimde Dijitalleşme çağı
Endüstri 4.0 son sanayi devrimidir. Toplumların yaşamında köklü değişiklikler yaratan bu devrimlerin en sonuncusu olan endüstri 4.0, 3. Sanayi Devrimi’nin sonlarında başlayan bilişim teknolojisindeki inanılmaz değişimler ve dijitaldönüşüm sonucu ortaya çıkmış bir devrimdir. Genel olarak, sanayi üretiminin tüm paydaşlarının birbiriyle haberleşmesine, eş zamanlı iletişim ağına sahip olmasına ve tüm bunlar sayesinde sanayide yüksek katma değer oluşturmasına imkan tanıyan bir devrimden bahsediyoruz. Bu konu hakkındaki tüm bilinmeyenleri bilişim uzmanımız Ali Atalı’ya sorduk.
Endüstri 4.0 Özellikleri
· Bu dönemin en belirgin özelliği hızdır. Endüstriyel gelişmeler çok büyük hızla gerçekleşmektedir. Her gün yeni bir teknolojik gelişmeye gözlerimizi açıp bu gelişmenin başka gelişmelere kaynaklık ettiğini görmekteyiz. Bundan 20 yıl önce hayal olan her şeyin çok kısa sürede gerçekleştiğini görmek inanılmaz şekilde bir hızın olduğunu göstermektedir.
· Bu hızlı değişim bireylerin hayatını da başkalaştırmakta, toplumsal yapı da değişmektedir.
· Ali Atalı’ya göre, Endüstri 4.0 da takip edilecek yol, önce bilişim alt yapısını oluşturmaktır. Sonra bu yapıyla akıllı üretime geçmek, hukuki alt yapıyı sağlayıp yeni iş modelleri oluşturmaktır.
· Alt yapı derken IPv6, bulut bilişim sistemi, geniş bant, siber fiziksel sistemler ve nesnelerin interneti gibi unsurlar için bir temel oluşturulmalı ve bu teknolojiye hazır hale gelinmelidir.
Endüstri 4.0 Bileşenleri ve Endüstri 4.0 Teknolojileri
1)IPv6:
Internet'e bağlanan tüm cihazların birbirleriyle iletişimi için IP adresine ihtiyaçları vardır. Bu bağlantılar çok uzun yıllar IPv4 protokolü ile gerçekleştirilmiştir. İnternet kullanıcılarının sayısının 2 milyarı geçmesiyle bu sistem tıkanmış yeni bir çözüm olarak IPv6 sunulmuştur. Bu protokole göre 340 trilyon kere trilyon kere trilyon adet farklı IP adresi sağlanabilmektedir. Ayrıca yeni güvenlik özellikleri, otomatik adres yapılandırılması, genişletilebilirlik özellikleri de IPv6 sayesinde olmuştur. Yani internet üzerinden kontrol edilebilen cihazların sayısı artmış ve cihazlar yaygınlaşmıştır.
2) Geniş Bant Sistemi:
Teknolojik gelişmeler, internet erişim hızlarına göre dar bant ve geniş bant kavramlarını ortaya çıkarmıştır. Geniş bant erişim gerektiren hizmetler genel olarak daha çok veri gerektiren hizmetlerdir. Mbit/sn olarak gösterilmektedir. 4,5 G diye adlandırdığımız kavram geniş bant teknolojisinin geldiği son noktadır. Ama elbette son olarak kalmayacaktır. Bu teknoloji, sadece bilişim sektörü için önemli değildir. Aynı zamanda ekonomik kalkınma, büyüme, yeni istihdam alanları oluşturma, altyapı yatırımlarında tasarruf etme gibi birçok sektörde yararlı olmuştur. Ali Atalı, geniş bant hizmetlerinin geliştirilmesi için sürekli yatırım yapılması gerektiğini söylemektedir.
Bulut Bilişim Sistemi:
Bilgisayar ağları, sunucular, veri tabanları, uygulamalar, hizmetler gibi kaynaklarda depolanan bilginin her an erişilebilir şekilde bulundurulmasını sağlayan bir servis yapısı demektir. Yani gelişen teknolojiye paralel olarak bir nevi bilişim sistemlerine ilişkin hizmetlerin üçüncü bir ortamdan alınmasıdır diyebiliriz. Bulut bilişim bir yenilikten çok bir dönüşümü ifade eder. Telekom ve IT sektörlerinin yanı sıra medya, devlet, eğitim ve sağlık gibi sektörlere büyük etkisi olacak aynı zamanda da akıllı üretime geçiş sağlanacaktır. Bu dönüşüm gerçekleştiğinde bilgisayarlardaki sabit disk, bellek, işlemci, ekran kartı gibi donanımlar olmayacak, bu işlemler bulut bilişim üzerinden gerçekleşecektir.
Nesnelerin interneti:
Dünya üzerindeki nesnelerin internet aracılığıyla diğer cihazlarla iletişim halinde olmasına nesnelerin interneti denilmektedir. Akıllı bir ağ oluşturmuş cihazlar sistemi de diyebiliriz bunun için. Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) 2005 yılında yayınladığı raporda nesnelerin interneti 4 kademeye ayrılmıştır. Bunlar, öğe tanımlama (nesneleri etiketleme), algılayıcı ve kablosuz algılayıcı ağlar (nesneleri hissetme), gömülü sistemler (nesneleri düşünme), nanoteknoloji (nesneleri küçültme)
LinkedIn tarafından öneriliyor
Üretimde Nesnelerin İnternetinin Faydaları:
-Yöneticiler, akıllı iletişim araçları ile rahatlıkla üretim sürecine müdahale edebileceklerinden üretim ve üretim süreci pratikleşecek.
- Nesnelerdeki sensörler ve etiketler vasıtasıyla tedarik zinciri akıllanacak
- Enerji ve altyapı maliyetleri azalacak
- Makineler ve robotlar ön plana çıkacak, insan gücüne ihtiyaç azalacak
- Gelirler artacak
Büyük Veri:
Büyük veri, bir kullanıcının internette yaptığı her hareketi ifade eder. Milyarlarca insanın internet üzerinde yaptığı hareketler değerlendirilmediğinde bilgi çöpü olarak nitelenir. Ama günümüzde bu çöpten altın çıkarma hedeflenmiş ve büyük veri önem kazanmıştır. Bu nedenle son dönemde büyük veri kavramı işletmeler, devlet ve organizasyonlar için çok önemli hale gelmiş olup veri madenciliği teknikleriyle gizli kalmış bilgilerden farklı bilgiler elde edilme çalışılmaları hız kazanmıştır. Büyük veri, birçok farklı veriyi bir arada kullanarak karar vermeyi sağlar. Büyük veriyi doğru ve amaca yönelik olarak kullanan şirketler öne geçeceklerdir.
Katkı yaratan üretim modeli
3d yazıcıların en belirgin örneği olduğu katkı yaratan üretim modeli, özel aletlere, malzemeye ihtiyaç olmadan bir ürünün üretilmesidir. Üç boyutlu yazıcılar sonucunda iş teslim sürelerinde kısalmıştır. Aynı zamanda hatalı üretimin azalması, lojistik ve iş gücündeki tasarruf gibi bir çok faydası da söz konusudur.
RFID (Radyo Frekansı Tanımlaması) sistemi:
Ürünlerin sadece kimliklerini tanımlamakla kalmayıp, aynı zamanda bulunduğu alan, yer hakkında ve ürün yaşam döngüsü hakkında bilgi vermektedir. Bu bilgi üretim aşamasından başlayarak ürünün depolanması, satılması, tüketilmesi ve tüketildikten sonra tekrar kazanılmasını sağlayacak bütün işlemleri içermektedir
Endüstri 4.0 Ne Gibi Çalışma Alanlarına Sahiptir? Amacı Nedir?
Endüstri 4. 0 hayatın her alanında çalışma alanına sahiptir. Teknoloji geliştikçe hayatımızın her alanında bir çalışma sahası da bulacağı muhakkaktır. Endüstri 4.0’ın amacı, sanayi ile teknolojinin entegrasyonunu sağlamaktır. Akıllı şehir ve akıllı fabrika sistemlerinin oluşmasıyla birlikte daha verimli bir iş ve yaşam şeklinin oluşmasını sağlayacaktır. Endüstri 4.0 çalışma alanları, parçalı üretim ve süreç üretimi dahil olmak üzere her türlü sanayi şirketi, petrol ve gaz, madencilik ve diğer endüstriyel alanlarda çalışma alanına sahiptir.
Ali Atalı’ya göre Ülkemiz endüstri 4.0 entegrasyonu için daha çok çalışmalı, daha çok yatırım almalı ve bunu devlet politikası haline dönüştürmelidir. Siber sistemlerin gelişmesi için atılması gereken çok adım vardır. Endüstri 4.0 ve Yapay Zekâ teknolojisi bir araya getirildiğinde aklımızın alamayacağı bir teknolojiye sahip olabiliriz.