Finans ve Piyasa Kavramı
Finans Kavramı ve Tarihçesi
Finans; kişi ya da kurumları faydalanacağı para, fon, kaynak ya da sermayedir. Geniş ve en doğru anlamda kullanılacak olursa işletmelerin gereksinim duyduğu paraların en etkin şekilde kullanılmasıdır.
İlk finans kavramı Mezopotamya Bölgesinde Sümerler ve Babiller döneminde ortaya çıkmıştır. Mezopotamya da bereketli topraklarda birlikte finansın güçlü fikirleri Doğu Akdeniz’e kadar taşınmış böylelikle Roma İmparatorluğu da etkilenmiştir. Roma İmparatorluğunda ekonomik faaliyetler gelişmiş ve hız kazanmıştır. Batı uygarlıkları için finans kavramı Ortaçağ döneminde İtalya’nın önemli kentlerinden Floransa ve Venedik’in finans merkezi olması ile şekillenmiştir.
Küreselleşme ile birlikte gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde finans kavramı gelişme göstermiştir. Dünyadaki globalleşme süreci içerisinde bütün ülkeleri etkileyen finansal gelişmeler genel olarak 3 başlıkta toplanmaktadır.
1- Dünya çapındaki bütün finansal piyasalar hızla gelişmiştir. Üretimden daha çok finansal alandaki sistemleri güçlendirmek için reformlar yapılmaktadır.
2- Dünyada ticaret ve ekonomik rekabet artmıştır.
3- Bütün gelişmekte olan ülkelerde 1980’lerden sonra liberalleşme ile birlikte genel bir eğilim olarak uluslararası piyasalara girişi başlamıştır.
Piyasa Kavramı
Talep edilen mal ve hizmetler karşılığında para vermek isteyen alıcılarla, para karşılığında mal ve hizmet sunan satıcıların buluştukları pazar piyasa olarak tanımlanmaktadır. Piyasalar üçe ayrılır:
Mal Piyasası; mal ve hizmetlerin alınıp satıldığı piyasadır.
Faktör piyasası; üretim faktörlerinin alınıp satıldığı piyasalardır.
Finansal piyasalar; fon arz edenler ile fon talep edenlerin buluştukları piyasalardır.