Freelancerla çalışmak mı? Tamam ama nasıl?
Bir işinizde destek almak için işinin ehli birisine ihtiyacınız oldu diyelim. Sizinle düzenli çalışmayacak, fakat projeyi tamamlamanız için kendisine ihtiyacınız var. Nereden bulursunuz?
Yazı ilk olarak Motion Clubda yayınlandı.
Daha önce tanımadığınız birisine iş vermek riskli bir iş. Projeyi zamanında teslim edebilecek mi? Başarıyla tamamlayabilecek mi? Bunlardan emin olmak çok zor. Tanıdık sistemi bu açıdan faydalı bir şey: En azından o kişinin düzgün çalıştığına kefil olabilecek bir kişi var. Fakat bu durumun da gerçeğe uymadığı zamanlar fazlasıyla olur. Hangi alanda hizmet talep ettiğiniz önemli. Ben kendi çalışma alanım olan Video Prodüksiyon, Tasarım ve E-Eğitimde birlikte çalıştığım kişilerle yıllardır çalışıyorum. Bu alanda oluşturduğum network benim güven kriterlerime fazlasıyla uyuyor. Fakat bazen yeterince bilgi sahibi olmadığım konularda da hizmet almam gerekiyor, bu yazı da o tecrübelerin bir ürünü. Yaklaşık 7 yıldır freelance hizmetler alıyorum, bu konuda edindiğim tecrübeyi bu yazı aracılığıyla sizlerle paylaşmak isterim.
Aradığım Freelancerı nerede bulurum?
Upwork ve Fiver gibi platformlar bu konuda aşama kaydetmiş denilebilir. Oylama sistemi, platforma kayıtlı Freelancerlar için en büyük tehlike. On defa 5 yıldız almış olsanız bile, 1 tane 1 almanız bile puan ortalamanızı düşürüyor. Bu da sitede çalışanların bir daha iş alamaması demek. Aynı oylama artık işverenler için de var. Sadece çalışan değil, işveren de oylanıyor. Bu sitelerin handikabı hem işverenden hem çalışandan çok fazla kesinti yaptıkları için çalışan motivasyonunu yüksek tutmak biraz zor olabiliyor. Her ödeme skalasına göre Freelancer bulunabilse de dövizle ödeme yapıldığı için çizgi altı çalışanlarla iş yapmak doğru değil. Saati 3 dolara çalışan aldığınız hizmetten sanatsal bir kalite beklemeyin. Belki teknik bir soruna çözüm getirebilecek birisi olabilir fakat her zaman şüpheci yaklaşın.
Ben açıkçası proje bazlı çalışacağım kişileri Linkedin üzerinden buluyorum. Arama sekmesinden keyword – freelancer eşleştirmesi yapıp, yaklaşık 10 kişilik bir shortlist hazırlıyorum. Kısa bir İK değerlendirmesinden sonra çalışmaya başlıyoruz. Benim için çok anahtar öneme sahip projelerde de Freelancer çalışanları tercih ettiğim oldu. Peki Freelancerla çalışırken dikkat edilmesi gereken noktalar neler? İşte tecrübelerimden hareketle oluşturduğum altın kurallarım sizlerle…
1- Erişilebilirlik: Listenin en başında erişilebilirlik yer alıyor. Telefonlara ve mesajlara sebep göstermeden geç cevap veren birisiyle şu veya bu sebeple çalışmayın. Güven ilişkisine dayalı bir iş yapıyorsanız erişilebilir insanlarla çalışmanız önemli. Linkedin’de sizi 3 gün sonra ekliyorsa, mesajlarınıza geç cevap veriyorsa bu iş olmaz. Listenizi daraltırken ilk kriteriniz bu olsun.
2- Yazılı İletişim: Beklentilerinizin yazılı olmasına özen gösterin. Telefondan söz aldıysanız bile yazılı olarak bu işlerin yapılacağı konusunda ortak kanaate varıldı şeklinde yazışmanıza not düşün. Telefonda söz verip sonra iş için ayak sürüyecek insanlarla çalışmamak için kendinizi koruyun.
3- Linkedin Aktiviteleri: Listenizi daraltırken Linkedin aktivitesine de dikkat gösterin. Linkedin’de aktif bulunan kişilerin konar – göçer olma riski daha düşüktür. Yeni bir e-posta adresi alıp başka bir hesapla devam etmezler, dijital kimliklerine saygı gösterirler. Aktivite kısmı güncel mi diye bakmanızda fayda var.
4- Ön Ödeme İçin Doğru Zamanı: Şartları yerine getiren birisiyle çalıştığınıza ikna olursanız ön ödeme yapabilirsiniz. İş başladıktan kısa bir süre sonrası uygun. Bunu da “iş başlamadan önce işin gelişimini gördüğüm anda ön ödemeyi yapacağım” diyerek ifade edin. Cayma söz konusu olacaksa bunun da ne koşullarda olacağını da muhakkak belirtin.
5- Açık İletişim: Mental açıdan güven vermeyen insanları sezmek zor. İşin başında aşırı pozitif olup, devamında ise söylediğiniz bir şeye takılıp projeyi sabote edecek insanlar var. Bunun önüne geçmenin yolu ilk iletişimden itibaren açık iletişim konusunda karşı tarafı cesaretlendirmek.
6- Ön Araştırma: Hizmet alacağınız konunun terminolojisini, neyin ne kadar sürede yapılabileceğiyle ilgili ön araştırmanızı iyi yapın. Eğer bir program üzerinden hizmet alacaksanız o programı daha önce bir süre kullanmış olmanız gerçekçi olmayan fiyatlandırma ve iş kalitesinden sizi korur. Eğer bir konu sizin için kapalı kutuysa konuyla ilgili bilgi sahibi olana kadar insanla telefondan görüşün ve internetten araştırma yapın.
7- Doğru Fiyatlandırma: Bir işin ne kadara yapılacağını sizin bütçeniz ve işi çıkartan kişinin beklentileri belirler. En kötü fiyatlandırma ortalama sistemi. Fiyatlandırma yaptığınız 5-6 kişiye göre fiyatlandırma yapmak çoğu zaman isabetsiz sonuç verir. Kişinin konuyu ele alış şekli, profesyonelliği ve ortaya koyduğu işin kalitesine göre kendi iç sesinize güvenmeniz gerekir.
Dürüst bir şekilde bütçenizi aktarın ve bunu yaparken Donanımhaber ölücüsü gibi gözükmemeye gayret gösterin 😊 İyi niyetle ifade ederseniz iyi bir Freelancer ile kendi bütçenize göre çalışma ihtimaliniz olur.
Yazıyı burada bitirirken şunu söylemek istiyorum: Benim şimdiye kadarki Freelancer tecrübelerimin çoğu olumlu tecrübelerdi. Bazen biraz uğraşmam gerekse de Freelance çalışanlardan çoğu zaman ihtiyacımı karşıladım. Sürece güvenin fakat tedbiri elden bırakmayın.
Sizin de Freelancer tecrübenizle ilgili paylaşmak istediğiniz noktalar varsa yorumlara bekliyorum.