Güçlü, Akılda Kalıcı Bir Mesaj Nasıl Verilir?
Makaleyi analiz eden Dall-E'nin ürettiği görsel.

Güçlü, Akılda Kalıcı Bir Mesaj Nasıl Verilir?


Günde yüzlerce hatta binlerce mesaja maruz kalıyoruz. Bunların içerisinden çok az bir kısmı aklımızda yer ediyor. Gün içerisinde gördüklerimizin, duyduklarımızın, deneyimlediklerimizin çoğunu unutuyoruz. Değerli bilgiler, önemli detaylar beynimizden akıp gidiyor. Aslında bu iyi bir şey zira beynimizin her detayı depolama ve hatırlama kapasitesi yok. Ancak bu akış içerisinde değerli bilgilerin kalıcı olmasını sağlamak da önemli.

Burada iş mesajı alan kadar ve hatta daha fazla mesajı verene düşüyor. Bu akışta bizim mesajımızın kalıcı ve hatırlanabilir olmasını sağlamak durumundayız. Özellikle de karşımızdakini etkilemek istiyorsak… Zira rahmetli Daniel Kahneman’ın dediği gibi insanlar kararlarını alırken hatırladıklarından etkileniyorlar.

Peki bir mesajı kalıcı ve hatırlanabilir kılan nedir? Nasıl olur da karşımızdakinin hatırlayacağı şekilde mesajımızı aktarabiliriz? Bu soruların cevabı yıllarını bu konuya vakfeden University of California Davis’te profesör ve nörobilim laboratuvarının yöneticisi Dr. Charan Ranganath’ın Why We Remember kitabında saklı. Ranganath’a göre bilimsel araştırmalara ve yıllara dayanan çalışmalara göre dört taktik öne çıkıyor.

 

Birbirine bağlayın: İnsan beyni çok karmaşık mesajları işlemekten hoşlanmıyor. Üç-dört temel bileşeni olan bir mesaj ideal. Bu nedenle vereceğiniz mesajı parçalara ayırıp bunlar arasında bağlantılar kurun. Ranganath, kendisine yaşlandıkça hafızamızı nasıl güçlü tutacağımız sorulduğunda şöyle bir mesaj verdiğini söylüyor: “Beyin de vücudun bir organıdır. Bu nedenle diğer organlara iyi gelen şeyler ona da iyi gelir. Egzersiz yapın, iyi beslenin. Stresten ve hastalıklardan kaçının.” Ranganath bu yanıtta ilk aşamada bir tespit yapıyor ve ikinci aşamada yapılması gerekenleri ve kaçınılması gerekenleri vurguluyor. Bunları da birbirine bağlantılı bir yapıda anlatıyor.

Somutlaştırın. İster bir örnekle ister bir nesneyle mesajı somutlaştırın. Örneğin adalet gibi soyut bir kavramı algılamak zorken bir tokmak ya da terazi gördüğümüzde aklımızda hemen adalet kavramı canlanabiliyor. Mesajın içine canlı detaylar gömün. Alıcının kafasında yer edecek somut unsurlar ekleyin.

Hatırlatmalar ve geri dönüşler yapın. Beynimiz döngüleri seviyor. Mesajı verirken referanslardan yararlanır. “Biraz önce de konuştuğumuz gibi” ya da “sizin de geçen gün vurguladığınız gibi” referans kalıpları beynin geri dönüp o referansı hatırlamasına yardımcı olabilir ve mesajla bağı kurulduğunda hafızada daha güçlü yer edebilir. 

Meraka oynayın. Beynimiz bilgi eksiğini kapatmayı da seviyor. Bir şeyi bilmediğimizi frak ettiğimizde merak tetikleniyor ve dopamin salgılanıyor. Basit sorular sorun. Başlıkları merak ettirecek biçimde atın. Mesajın kendisi kadar mesajı bulduracak merak sorusunu düşünün.


Bunca bilgi kirliliği arasında kalıcı mesaj vermek hiç de kolay değil. Ancak beynimizin nasıl çalıştığını anladığımızda ve bilimsel çalışmaların sonuçlarına baktığımızda ortaya çıkan bu birkaç taktik bu parazitin içinde mesajın fark edilmesine yardımcı olabilir. 

Muhammed Nur Bulut

YENİLİKÇİ VE HIZLI DÜŞÜNME KARAR MEKANİZMASI

4ay

Mesajın şekli kadar içeriği de önemli. Kısa cümleler kurarak, iletinin karşı tarafa rahatlıkla aktarılacağını ve anlaşılır düzeyde olacağını, iddia etmeden geçemiyorum. Her zaman nasıl, nerede ve ne zaman gibi sorular, beynimizin işlevselliğini daima korumaktadır. Ve de arttırmaktadır. Mesaj dil ile olduğu gibi beden ile de olmaktadır. Bazan mimikler de, dinleyicinin mesajı daha iyi anlamasını sağlar. Etkili duruş da buna örnektir. Böyle yaparak dinleyicinin gözünde, olumlu bir etki bırakırız. İzleyici/dinleyici bizi dinlemekten aşırı haz alır.

Beğen
Yanıtla
Aytuna Oto, PMP®

𝘗𝘢𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯𝘢𝘵𝘦 𝘢𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘭𝘦𝘢𝘳𝘯𝘪𝘯𝘨 & 𝘴𝘩𝘢𝘳𝘪𝘯𝘨 ✍ 𝘊𝘶𝘳𝘪𝘰𝘶𝘴 𝘢𝘣𝘰𝘶𝘵 𝘱𝘦𝘰𝘱𝘭𝘦 👁️

4ay

Akilda kalmak icin "dokunmus" olmak onemli... Ve aslinda isi cok da karmasiklastirmadan kucuklugumuzdeki masallarin/hikayelerin ozunu takip etmek yeterli olabilir. Tesekkurler akilda kalacak bu ozet icin 😊

mehmet ali ceceli

Bagimsiz Yön Kurulu Uyesi / Danışman & Koç & Mentor

4ay

Serdar bey, tesekkurler. İnsanlar hissettikleri seyleri unutmuyorlar.Hissetmek kadar hissettirmekte onemli. Bildiginiz yazi %7, konusmamizla %38, beden dilimizde %55 etkili. Kritik nokta neuroscience ogretisi.Yani bilinc altna hitap etmeli.Tabi ki etik değerlerle.Zira akilli beyine etki sinırlı olabiliyor. Iyi bayramlar.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Serdar Turan adlı yazarın diğer makaleleri

  • Zorlu Sorunlara Karşı Hayal Gücünüz Ne Kadar Geniş?

    Zorlu Sorunlara Karşı Hayal Gücünüz Ne Kadar Geniş?

    Farkındasınız, zor dönemlerden geçiyoruz. Zorlu, kötücül sorunlar önümüzde, etrafımızda.

    1 Yorum
  • Jeopolitik Çalkantılar, İnsan Boyutu ve Liderlik

    Jeopolitik Çalkantılar, İnsan Boyutu ve Liderlik

    Dünyamız jeopolitik açıdan çok ama çok çalkantılı bir dönemden geçiyor. Ukrayna-Rusya savaşı, Gazze’de yaşananlar…

    1 Yorum
  • UnitedHealth CEO’su Cinayeti ve Düşünceler

    UnitedHealth CEO’su Cinayeti ve Düşünceler

    Bu konu ne zamandır kafamı kurcalasa da elim yazmaya bir türlü varmıyor, düşüncelerim kristalize olamıyordu. Sonunda…

    4 Yorum
  • Öne Çıkanlar

    Öne Çıkanlar

    Sevgili dostlar, herkese iyi pazarlar! Son dönemlerde üzerine düşündüğüm ve çeşitli alanlarda öne çıkan fikirlerimi…

    2 Yorum
  • Umudun Stratejik Gücü

    Umudun Stratejik Gücü

    Bundan bir süre önce belirsizlik üzerine çalışan bir profesörle sohbet ederken belirsizliğin panzehirinin ne olduğunu…

    4 Yorum
  • Yapay Zekâ Hendekleri Aşabilecek mi?

    Yapay Zekâ Hendekleri Aşabilecek mi?

    Hendek Savaşı İslam tarihinde önemli bir yere sahiptir. Hazret-i Muhammed, Medine üzerine yürüyen Mekke ordusuyla…

    3 Yorum
  • Öne Çıkanlar

    Öne Çıkanlar

    Sevgili dostlar, herkese iyi pazarlar! Son dönemlerde üzerine düşündüğüm ve çeşitli alanlarda öne çıkan fikirlerimi…

    2 Yorum
  • Yapay Zekâya Hazırlıkta Fena Değiliz

    Yapay Zekâya Hazırlıkta Fena Değiliz

    Ne petrol, ne doğal kaynaklar, ne işgücü… Önümüzdeki birkaç on yılda ülkelerin rekabetçiliğini belirleyecek en etkili…

    3 Yorum
  • "Sürdürülebilirlik Maliyetlidir" Ezberinin Dayanılmaz Hafifliği

    "Sürdürülebilirlik Maliyetlidir" Ezberinin Dayanılmaz Hafifliği

    Stratejik mahfillerde sürdürülebilirlikle ilgili sohbetlerin tamamında bir olası tıkanma noktası vardır: Maliyet… İyi…

    8 Yorum
  • Öne Çıkanlar

    Öne Çıkanlar

    Sevgili dostlar, herkese iyi pazarlar! Son dönemlerde üzerine düşündüğüm ve çeşitli alanlarda öne çıkan fikirlerimi…

Diğer görüntülenenler