Gel Gör Ki Motivasyon Beni Neyledi
İçindeki İlham Serisi: 2. Yazı
Motivasyon, Latince “movere” kökünden gelen, kişileri belirli bir yönde hareket etmeye yönlendiren ve bir işi yaparken istekli olmasını sağlayan içsel bir davranıştır. Hareket almamızı sağlayan motivasyon neden bu kadar önemli, hayatımızda hangi noktalarda yolumuzu aydınlatıyor ve bu motive olma haline nasıl ulaşabiliriz gelin hep beraber inceleyelim.
Günlük yaşamda olduğu gibi iş hayatında da motivasyon arttıkça yapılan işe karşı duyulan istek artacaktır. Çalışma hayatında son derece önemli olan ve çalışanların verimliliği üzerinde etkili olan psikolojik sermaye, işe bağlılık ve içsel motivasyon kavramları ile el ele koşmaktadır. Psikolojik sermayenin artması, çalışanların işe olan bağlılıklarını arttırmakta ve bireyler de bu paralelde içsel olarak motive olabilmektedir. Psikolojik sermayenin yüksek olması, diğer değişkenleri de etkisi altına alarak beraberinde performansın yükselmesini ve dolayısıyla bağlılığın, başarının, verimliliğin artmasına etki etmektedir. Peki nedir bu psikolojik sermaye kavramı?
Luthans, psikolojik sermaye kavramını şöyle tanımlar: 'Kişilerin elde etmiş olduğu başarılarda iyi olma halinin ve pozitif psikolojik gelişim düzeyinin etkisi vardır. Zor görevlerin üstesinden gelebilmek için gerekli olan çaba ve güven (öz yeterlilik), bugün ve yarın başarılı olabileceğine dair inanç ve pozitif düşünce (iyimserlik), belirlenen hedefler için azimli ve istekli olabilme (umut) ve zorluklar karşısında başarıyı devam ettirmeye dair güç ve inanç (dayanıklılık) başarılı olmak için gerekli olan ve psikolojik sermayeyi oluşturan temel kavramlardır.”
Şimdi en kritik noktaya gelelim ve biz bu konuya nasıl yatırım yaparız, bunu anlamakla başlayalım. Bahsi geçen faktörler, kişisel özellikler gibi statik yapıda değildirler. Bu faktörler dinamik yapıları itibariyle zaman içinde değiştirilebilir ve geliştirebilir özelliğe sahiptirler. Bunu geliştirmek için de önce kendimizi iyi tanımaya bakalım. Elbette motivasyonun oluşma aşamasında bireysel farklılıkların oluşması normaldir. Bazı kişiler içsel olarak kendilerini motive ederken kimisi dışsal motivasyon ile desteklenmelidir. Literatüre baktığımızda motivasyonun, yani kişiyi harekete geçiren gücün, dışsal ve içsel olmak üzere iki türünün olduğunu görmekteyiz.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Kendinizi daha iyi tanımak ve motivenizi hizalamak için “Kontrol Merkezi Ölçeği, Rotter (1996)” adındaki 13 soruluk ölçeği çözerek başlayabilirsiniz.
Özetle, yapılan analizler sonucunda psikolojik sermayenin işe bağlılığı ve motivasyonu pozitif yönde ve istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilediği tespit edilmişken, sen de en yüksek motivene ulaşıp 3 kat oranında daha yaratıcı çalışmak için harekete geç!
Eda Özkan
Yararlanılan kaynak: FİDAN, E. & ÇETİNKAYA, F.F. (2022). Psikolojik Sermayenin İşe Bağlılık Üzerindeki Etkisinde İçsel Motivasyonun Aracı Rolü, Yalova Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 12, Sayı 2, 53-75
Her zamanki gibi muhtesem olmus 🧿❤️👏👏👏👏👏