"Genç Deneyimsizler"​, "Body Doubling"​ ve Hâlâ Ofise Gidiyor Muyuz?
Sayı 12: Birkaç haber ve çokça ilan

"Genç Deneyimsizler", "Body Doubling" ve Hâlâ Ofise Gidiyor Muyuz?

Merhabalar! Etrafımızda olup bitenlerin, kendimizin, duygularımızın çok büyük bir hızla değişmekte olduğunu fark ettiğimiz iki hafta geçirdik biz. Hızlıca unutmaya, hayatı yoluna koymaya, hayata da umutla bakmaya devam ediyoruz. 

Bu süre içerisinde Enes, bir üretkenlik uygulaması olan Notion’un topluluk ekibine Kampüs Temsilcisi olarak dahil oldu. Beyza da hep gezip görmek istediği yerlerin rotasını oluşturmakla meşguldü. Bu yolculuktaki ilk durak ise Prag olacak!

Bu hafta, sizinle ilginç bulduğumuz bazı haber ve araştırmaları paylaşmak istedik. Keyifli okumalar.

LinkedIn ve Substack üzerinden Kariyer Z’ye abone olabilir, bizi sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak destekleyebilirsiniz!

Kariyer Z’nin 12. sayısına hoş geldiniz!

“Genç deneyimsizler”


Bazı kurum ve kuruluşların, aslında ihtiyaçları olan daha nitelikli ve deneyimli kişileri işe almak yerine özellikle yeni mezun olanlarımızı işe almakta ısrarcı olduklarını görebiliyoruz. Bunun ise birçok nedeni, bizim de birinci elden deneyimlediğimiz bazı sonuçları var.

En büyük nedenlerinden birisi görece genç ve deneyimsiz çalışanların “maliyetlerinin” çok daha düşük olması. Geniş çalışma saatleri karşısında sunulan yetersiz maaş, niteliksiz yan haklar, “deneyimsiz” çalışanlara gönül rahatlığıyla sunuluyor. Çalışanların “deneyimsizlikleri” karşısında bu koşullara karşı çıkmayacakları düşünülüyor.

Aslında evet, şu an birçoğumuz bir iş bulabildiği için kendini şanslı hissederken, yaptığımız işin karşılığında ne gibi bir beklentimiz olması gerektiğini anlayamayabiliyoruz. Karşımızdaki insanlar da bir nevi fırsattan istifade ediyorlar. Bütün bunlar da kısa sürede işten ayrılma, “burnout” veya sessiz istifa ile sonuçlanıyor. 

Çok sevdiğimiz arkadaşlarımızdan Şeyma Sağınç da geçtiğimiz haftalarda şimdiye kadar yaşadığı iş deneyimleri ve karşılaştığı çeşitli sorunları anlattığı “Sen yeni stajyer misin?” adında bir yazı paylaşmıştı. Yazıda bahsedilen noktalardan en az birinde kendimizi buluyoruz. Eğer bulmuyorsak da çok şanslıyız.

Bu kısımda Sarah’ın paylaştığı hikayeden yola çıktık. Detayları ve devamını okumak için buraya tıklayalım. Ayrıca Sarah’ın hikayesi beni, bu sorunlarla dünya çapında karşılaşıldığını bir kez daha gösterdi. Hayatımızın çok büyük bir bölümünü kapsayan çalışma hayatını neden bu kadar çekilmez hale getiriyoruz diye düşünmeden edemiyorum 😐 -Beyza

“Body doubling”


Muhtemelen YouTube’da ya da TikTok’ta “birlikte çalışalım (study with me)” isminde ve birkaç saat uzunluğunda olan videolarla karşılaşmışızdır. “Body doubling” tam olarak bu tarz içeriklerle birlikte duyulmaya başladı. 

“Aklım başka yerde ama bedenim burada” şeklinde bir çeviri yapabiliriz. Biraz daha açıklamak gerekirse, “body doubling”, “başkalarının huzurunda iş yapmak” olarak açıklanabilir - sanırım 😃 

İnsanlar günlük işlerini yaparken herhangi bir sosyal medya uygulamasında canlı yayın açıp başkalarının onları izlemesine izin veriyor. Aslında buradaki asıl nokta bir şeyleri tek başına yapmadığını hissetmek. Yani canlı yayını izleyen bir kişi bile olsa “birlikte” çalışıyor olmak, yalnız olmadığını hissetmek insanların bu tarz videoları ve yayınları izlemesinin nedeni. 

Özellikle ADHD olan bireyler, bu videoların çalışırken kendilerine çok yardımcı olduğunu belirtiyorlar çünkü “yayın sahibi yabancının, kişinin kişisel mücadelelerinden çıkmasına yardımcı olan tarafsız, hesap verebilir bir "öteki" olarak hizmet etmesi” alışkan olduğumuz “yargılama” bariyerlerini kolayca aşıyor.

Örneğin Allie Campbell, TikTok’ta 88.000 civarında takipçisi olan ve her Perşembe “ADHD co-working sessions” yayınları yapan birisi. Binlerce kişinin katıldığı yayınlar ayrıca topluluklara olan ihtiyacı da ortaya çıkarıyor. 

Birçoğumuz yalnız hissetmemek, tek başımıza olmadığımızı görmek istiyoruz bence. Bu nedenle özellikle uzaktan çalışırken ya da okulumuza online devam ederken ihtiyaç duyduğumuz “sosyal ortam”ı bir şekilde, bir yerlerde bulmaya çalışıyoruz. Ne şekilde olursa olsun kurduğumuz bağlantılar bütün bu ihtiyaçları karşılamaya yönelik oluyor. Durum böyleyken ve sosyal medya çok daha ulaşılabilir hale geldiğinden “body doubling”in bu kadar yaygınlaşması şaşırtıcı değil. -Beyza

Bu resim için metin sağlanmadı
*a crowded city with lights and shadows digital art


Ofise gidiyor muyuz?


Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu (National Bureau of Economic Research)’nun düzenlediği rapor; işe gidip gelirken vakit harcamak yerine evden çalışmanın verimliliği artırdığını ortaya koyuyor. 

Evden çalışma imkanı sunulduğu zaman, günde 72 dakika kadar bir süreden tasarruf edildiği gözlemlenmiş. Bu rakam hem bir çalışan için hem de büyük ölçekte düşünülüp milyonlarca çalışan hesaba katıldığı zaman devasa boyutlarda bir tasarrufa dönüşüyor. 

Çalışan insanların işe gidip gelirken zaman harcamak yerine, bu zamanı kendilerine, ailelerine veya arkadaşlarına ayırdıklarında çok daha verimli sonuçların ortaya çıktığı gözlemlenmiş. Kısaca iş dışında farklı alanlara odaklanmak, hem yaşam hem de iş kalitesini artırıyor.

Bazı araştırmalar ise bir çalışanın ofisten veya evden çalışma performansı arasında  ölçülebilir bir artış olmadığını belirtiyor. Fakat hibrit çalışma modelinin uygulandığı işyerlerinde çalışanların %62’si kendisini daha üretken hissettiklerini ortaya koyuyor. Çalışmanın detayları için burayı ziyaret edebiliriz.

Bizi takip ettiğiniz ve bu hafta da yanımızda olduğunuz için teşekkürler. Görüşmek üzere!

Bizim Duyduklarımız Sizin Duymanızı İstediklerimiz


Türkiye’nin İlk VC Akademisi

Venture Capital dünyasında kariyer inşa etmek isteyen gençleri hedefleyen Türkiye'nin ilk VC eğitim programı The New Rising - VC Academy'nin başvuruları bu ay sonuna kadar devam ediyor.

212 , Boğaziçi Ventures , Inveo Ventures , Revo Capital , ScaleX Ventures ve Startup Wise Guys gibi önde gelen yatırım fonları tarafından desteklenen 8 haftalık eğitim programının ardından katılımcıları Türkiye'nin önde gelen VC fonlarında staj ve iş imkanı bekliyor.

Benim de bir önceki co-hort katılımcılarından birisi olarak samimiyetle önerdiğim bu programa katılmak için buradaki bağlantıyı takip edebilirsiniz. - Enes

Genç Enerji

Dr. Sertaç Doğanay ’ın öncülüğünde oluşturulan yeni bir topluluğu sizinle paylaşmak istedik.

Üniversitelerin zorunlu olarak uzaktan eğitime geçmeleri sebebiyle genç arkadaşların pek çok imkandan uzak kaldığını bildiğini ve çok üzüldüğünü belirten Dr. Sertaç Doğanay’ın kurduğu topluluğun ismi de “Genç Enerji”.

Üniversite öğrencisi ve yeni mezun olup henüz bir işte çalışmayan gençlerin oluşturacağı bu toplulukta hem dijital kanallarda hem de yüz yüze düzenlenecek sohbetlerin, bilgi ve deneyim aktarımı sağlaması amaçlanıyor.

Buradan topluluğa dahil olabilirsiniz: https://lnkd.in/dfzS2Ka4 

İş İlanları


Zone Out


Çeşitli rotalar oluşturmaktan bahsetmişken sizinle sıkça kullandığım bir uygulamayı paylaşmak istedim: Rome2Rio!

Yola çıkış noktanız ve ulaşmak istediğiniz hedefi seçtiğimiz zaman karşımıza çıkabileceğimiz bütün yolları sıralıyor. Öyle ki bazı yolları metro ile birbirine bağlayıp çok daha ucuz seçenekler sunabiliyor. Kendi amaçlarını da “insanları A noktasından B noktasına nasıl güvenli bir şekilde ulaştırabiliriz?” şeklinde açıklıyorlar.

Umarım hayal ettiğimiz rotaları oluşturup bir adım daha atmamıza yardımcı olur. -Beyza

Kariyer Z’nin destekçileri arasına katılabilirsiniz!


Topluluğumuzda (çok yakında) ve e-posta bültenimizde yer alan içeriklerin tamamı genç yetenekler için ücretsiz olarak hazırlanmaktadır.

Bizi desteklemek isterseniz bunun birkaç yolu var:

  • E-posta bültenimizi favori sosyal medya platformunuzda paylaşmak
  • Arkadaşlarınıza bizi önermek ve bültenimize kaydolmaya teşvik etmek
  • İş başvurularınızda Kariyer Z’den bahsetmek
  • İşe alım yapıyorsanız bizimle ilanınızı paylaşmak
  • Bültenimize sponsor olmak: kariyerz@substack.com

Herhangi bir yorumunuz, geri bildiriminiz varsa veya bizimle iletişime geçmek istiyorsanız bize buradan ulaşabilirsiniz. Abone olduğunuz için teşekkürler.

Enes & Beyza.

LinkedIn | Twitter | Instagram | Newsletter

Ekin AL

Regenerative and Distributive New Economy Design | sustainability | social innovation | impact | leadership | doughnuteconomics #changemaker

1y

Gençlik ve kariyeri gençlerin konuştuğu bir alan olması bana öyle iyi geliyor ki! Çok teşekkürler Enes Beyza❤️

Şeyma Sağınç

Legal Counsel at KKB Kredi Kayıt Bürosu

1y

Bülteninizde bana da yer verdiğiniz için çok teşekkür ederim. 💞💞

Dr. Sertaç Doğanay

Teknoloji ve Sürdürülebilirlik İletişimcisi 🔷 LinkedIn Top Voice

1y

Genç Enerji'ye verdiğin destek için çok teşekkür ederim Enes 😊

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Enes Döke adlı yazarın diğer makaleleri

  • Akbank Fellowship Programı

    Akbank Fellowship Programı

    Merhaba! Geçtiğimiz haftalarda, hayatımızın bir nehirden çok daha hızlı aktığının, her güzel şeyin bir sonunun…

    1 Yorum
  • LEAD21 Fellowship Programı

    LEAD21 Fellowship Programı

    Selam! Etrafımızdaki her şey nasıl olduğunu anlamadığımız bir şekilde sona yaklaşıyor, gözümüzü açıp kapadığımız her an…

    2 Yorum
  • Biz Bir Aile Değiliz

    Biz Bir Aile Değiliz

    Selam! Geçtiğimiz iki hafta boyunca Enes okuldaki yoğunluk ile başa çıkmaya çalışıyordu fakat Beyza için aynısı gelecek…

  • İş Hayatımızı Yeniden Şekillendiren Sessiz Dönüşümler

    İş Hayatımızı Yeniden Şekillendiren Sessiz Dönüşümler

    Merhabalar! Yine hayatlarımız hareketli, yine kimse yerinde durmak bilmiyor. İkimiz de geçtiğimiz haftalarda ne yaptık,…

    1 Yorum
  • Learn, Earn or Quit

    Learn, Earn or Quit

    Yeni bir haftadan herkese merhaba! Geçtiğimiz üç hafta içerisinde Enes, Türkiye İş Bankası Maximum Genç Danışma…

    5 Yorum
  • ChatGPT'yi Kariyerimize Entegre Etmek

    ChatGPT'yi Kariyerimize Entegre Etmek

    Her seferinde sanki ilk sayıyı yazıyormuşum gibi hissettiren bültenimiz Kariyer Z’den herkese selamlar! Geçtiğimiz…

  • Deprem Sonrası İstihdam İnisiyatifleri

    Deprem Sonrası İstihdam İnisiyatifleri

    9. sayımızı yayınlamamızın üzerinden 21 gün geçti.

    4 Yorum
  • "Bize Sormak İstediğiniz Bir Şey Var Mı?"

    "Bize Sormak İstediğiniz Bir Şey Var Mı?"

    Herkese yepyeni bir haftadan selamlar! Geçtiğimiz iki haftada hayatımızda bir şeyler değişti 🕺🏻 Beyza işten ayrıldı…

  • İlk (veya sonraki) İşimizi Seçmemiz İçin 7 İpucu

    İlk (veya sonraki) İşimizi Seçmemiz İçin 7 İpucu

    Selamlar! Ocak ayında üç haftayı takvimlerden koparıp değil, Google Calendar’dan bir bir geçip bu haftaya kadar…

  • İşimizden Ayrılma Vaktinin Geldiğini Nasıl Anlarız?

    İşimizden Ayrılma Vaktinin Geldiğini Nasıl Anlarız?

    Yeni yıldan herkese selamlar! Bir haftalık aranın ardından tekrardan sizlere yazıyor olmak çok heyecanlı! Bu süre…

Diğer görüntülenenler