Girişimcilik Bülteni
Yeşil İşler
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nda yer alan tanıma göre “yeşil işler” ya da bir başka deyişle yeşil yakalı meslekler imalat, tarım, hizmet ve Ar-Ge sektörlerinde insanlığın karşı karşıya olduğu çevresel tehditleri gidermeyi amaçlayan işler/ mesleklerdir.
Mavi yakalılar sanayideki, fabrikalardaki, üretim bantlarındaki emek yoğun işçi kesimini, beyaz yakalılar ise kurumsal alanda, ofislerde çalışanları tanımlamakta iken, son dönemlerde yukarıda tanımlanan “yeşil yakalı” meslekler ön plana çıkmaktadır. Ancak, yeşil yakalı meslekler sadece çevre dostu işlerle sınırlı olmayıp, toplumun yararına çalışan tüm sivil toplum kuruluşlarından sürdürülebilirliğe öncelik veren mesleklere kadar oldukça geniş bir alana uzanmaktadır.
Yeşil Yakalı Mesleklerin Gelişimi
Yeşil yakalı meslekler yelpazesinin dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde genişlemesi üç temel nedenle ilişkilendirilebilir. Bunlar; teknolojik gelişmeler, ekonomik koşullar ve enerji politikalarıdır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Teknolojik gelişmeler: Birçok verimli ve yenilenebilir enerji teknolojileri geleneksel fosil yakıt teknolojilerinden daha maliyetli ve pahalıdır. Fakat yenilenebilir teknolojiler ucuzladıkça piyasa buna hızla uyumlu hale gelmektedir. Rüzgâr, güneş ve hidrojen gibi kaynakların ve bunlarla ilgili teknolojilerin geleceğin piyasasında baskın olacağı tahmin edilmektedir. Diğer taraftan bu kaynaklardan hangisinin önde olacağı konusu henüz net değilken, ülkelerin enerji politikalarının farklı birçok temiz enerji kaynağının bir araya geldiği bir doku ile oluşacağı beklenmektedir.
Ekonomik koşullar: Ekonomik açıdan bakıldığında ise, verimli ve yenilenebilir enerji teknolojisinin sermaye yoğun olduğu görülmektedir. Bu durumda enerji fiyatları ve ekonomi, işletmelerin ve tüketicilerin eğilimlerini ve yatırım özelliklerini etkileyecektir. Fosil yakıt fiyatlarının son yıllarda giderek yükselmesi, verimli enerji ve yenilenebilir teknolojilerin ekonomik açıdan bir seçenek olmalarını ve güçlenmelerini etkilemiştir.
Enerji politikaları: Bu yönde bir değerlendirme yapıldığında ise, genellikle uzun dönemli hedefleri olan enerji politikalarının işletmelerde yeşil enerji ve teknolojilere yatırım yapma ihtiyacını doğurduğu söylenebilir.
Dünyada Yeşil Yakalı Meslekler
Dünyada en çok yeşil yakalı sırasıyla Çin, A.B.D., Brezilya ve Almanya‟da çalışmaktadır. Dünyada 2030 yılına kadar yeşil iş yaratmada liderliği biyolojik yakıt sektörünün alması ve 12 milyon yeni işin ortaya çıkması beklenmektedir. Bunu 6.3 milyon işle güneş enerjisinden elektrik üretimi izlerken, rüzgar enerjisinden elektrik üretiminin de 2.1 milyon iş yaratması tahmin edilmektedir.