Her Liderin Usta Olması Gereken Üç Disiplin
Modern takımlarla ilgili bazı kötü haberlerimiz var: Takımların birçoğu olması gerektiği kadar etkili değil ve takım içi gerginlikler yüzünden ortadan yarılmış gibi duruyorlar. Bu işlevsel bozukluk, çalışan yaratıcılığını ve enerjisini artırmak yerine tüketiyor. Salesforce.com tarafından yapılan güncel bir işyeri araştırmasına göre, yöneticilerin yüzde 96’sı zayıf iş birliği ve iletişimi şirket başarısızlıklarının ana kaynakları olarak görüyor.
Peki, bugün karşılaştığımız tüm zorluk ve çelişkiler göz önüne alındığında, yöneticiler ekiplerini daha iyi bir performans için nasıl yönlendirebilir?
Hemen hemen her hafta, sadece takım çalışmasıyla ilgili popüler kitapların işaret ettiği noktalara odaklanamayan ve giderek artan baskılara maruz kalan yöneticilerle konuşuyoruz: Y kuşağının yükselişi; artan değişim hızı; global takımlar, sanal ve gig(kısa süreli, esnek) çalışanların yanı sıra lokasyonlar ve departmanlar arası çapraz fonksiyonel anlaşmazlıklar.
En İyi Takım Kazanır kitabını yazarken amacımız; liderlerin eşi görülmemiş bir değişim çağında takımlarını nasıl etkili bir şekilde yönetebileceklerini anlamalarına yardımcı olmaktı.
Yaptığımız araştırma 850.000’den fazla insanla yapılmış kendi anketlerimizden oluşuyordu. Bu da en başarılı takımların yöneticilerinin özelliklerini belirlememize ve çalışanların en çok motive olduğu disiplinleri ayırmamıza yardımcı oldu.
İşte bulduğumuz en iyi takım ve takım liderlerinin sahip olduğu disiplinlerden üçü:
Birini Yönet
Kariyer gelişimindeki eksiklik, çalışanların işten ayrılmalarının bir numaralı sebebi haline geldi – birkaç yıl önce listenin başında ücretler vardı. Ancak kariyer gelişimine odaklanmak, takım üyelerini elde tutmak ve onları kuruma bağlamak, oldukça düşük maliyetli bir yoldur ve bu yol liderlerin kontrolündeki bir süreçtir. Liderlerin takım üyelerinin bireysel özelliklerine göre sorumluluklarını kişiselleştirmek için az bir zaman harcadıklarında bile tutku, yaratıcılık ve verimlilik açısından önemli kazançlar elde ettiklerini gördük.
Bağlılığı yüksek pek çok takımda, iş şekillendirme dediğimiz uygulamaların değişik varyasyonlarını keşfettik, bu süreçte yöneticiler her bir çalışan için bazı işleri (demotive eden) çalışanı motive edebilecek başka işlerle değiştirerek veya o işi dönüştürerek motivasyonu artırmışlar. (Eğer mümkünse) Kulağa basit geliyor, doğru ama böylesine kurumsal bir sürecin getirileri de oldukça dikkat çekici olabilir.
Her şeye meydan okuma
Birinin görüşlerini rahatlıkla ifade etmesini sağlamak, akıllı riskler almak ve konuşmak için herkese eşit zaman ayırmak, ‘psikolojik güvenlik’ denilen kavramın ayırt edici özelliğidir. Araştırmamız, bu özellikleri teşvik etmenin, hızlı hareket eden bir takımda etkili problem çözme ve yenilikçi düşünme için hayati önem taşıdığını göstermektedir. Ancak tüm takım üyelerinin eşit derecede duymasını sağlarken, tartışmanın dağılması ve bazılarının arka koltuğa saklanmasını engellemek oldukça zordur; biz de bu nedenle iyi takım liderlerine sağlıklı uyuşmazlıkları teşvik etmek için kullandıkları yöntemleri sorduk:
• Kişiye değil, duruma meydan okuyun ve kişiselleştirmeyin.
• Gerçek olguları toplamaya çalışın ve sonuçlara atlamayın.
• Varsayımlarla değil, güncel verilerle tartışmaya hazır olun.
• Dinleyin. Kazanmak için bir yarışmada olmadığınızı hatırlayın.
• Ekip ortak bir karar verdikten sonra, ‘hepimiz bunu destekleyeceğiz’ deyin.
Müşteriyi unutmayın
Tarihin en küresel, karmaşık ve teknolojik olarak yönetilen iş dünyasında, şirketin diğer fonksiyonel alanlarıyla daha fazla birlikte çalışmanın ve iş birliğinin nasıl olacağını anlamayan herhangi bir yönetici geride kalacaktır. Ve tüm takım çabalarının (bunlar her neyse) odağının, müşteriler üzerinde titizlikle tutulması gerektiğini fark ettik. Ve bir yan fayda olarak, müşterilerin kim olduğuna odaklanmak ve daha sonra çalışanları gerçekten onlara hizmet etmek için güçlendirmek, bir takım amacını şeffaflaştırarak çalışan katılımını ve bağlılığını artırır.
Başkalarının (müşterilerin) hayatlarını iyileştirmelerine bir şekilde yardımcı olmak, çoğumuz için satışları artırmak, maliyetleri düşürmek ve ROI’yi (Yatırımın Geri Dönüşü) yükseltmek gibi soyut iş hedeflerinden çok daha güçlü bir motivasyon kaynağıdır.
Her zaman olduğu gibi, düşüncelerinizi ve yorumlarınızı okumayı çok isteriz. Mükemmel bir takımın başında ya da bir parçası olmak için neler olması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Chester Elton ve Adrian Gostick tarafından yazılmış bu makalenin orjinaline bu linkten ulaşabilirsiniz.