Takımını Geliştir.

Takımını Geliştir.

Günümüzde önemli liderlik yaklaşımlarından bir tanesi olan 'Takım arkadaşını geliştir. Sende geliş!' zihniyeti takımlarda hem teknik hemde kişisel gelişime olumlu katkıda bulunduğu gibi şirketlerin hedefleri doğrultusunda daha hızlı ilerlemesini sağlamaktadır. Takımlarda sürekli iyileşmeyi ve mükemmelleşmeyi sağlamak için kullanılan önemli yöntemden bir tanesi takım üyelerine düzenli ve sürekli geribildirimlerde bulunmak ve gelişimi takip etmektir. Geribildirim yöntemleri şirketlerin kültürlerine ve politikalarına göre değişim göstermektedir.

Örneğin, bir yıl gibi uzun bir süre sonunda kişilere performansları hakkında geri dönüş yapmak yerine anlık (haftalık, aylık) olarak kişinin hedefleri doğrultusunda geribildirimlerde bulunmak kişinin yaptığı bir hatayı yıl sonuna kadar aynı şekilde yaparak ilerlememesi adına faydalı olacaktır. Bu geribildirimleri yalnızca şirketlerin hedefleri doğrultusunda değil aynı zamanda kişinin kariyer ve yaşam hedefleri ile uyuşmalıdır ki kişiyi sadece iş hayatında değil hayatının genelinde motive ederek performansını ve enerjisini iyileştirsin.

Yıl sonunda yapılan bir performans değerlendirmesini resmi bir şekilde ‘puan yada yüzde’ olarak bildirmek, kişiye o şirket için bir sayıdan ibaret olduğunu göstererek değersiz hissettirebilir. Kimse bir sayıdan ibaret olmak istemez. İlave olarak, bir puan ile değerlendirme yaparken atlanabilecek en büyük konu performans puanı düşük olan çalışanların ilerleme kaydetmeleri için davranışsal değişimleri gerekiyor ve yıllık performans değerlendirmeleri pratik çözüm olmuyor. Puanı yüksek olan kişiler zaten motive olmuş kişilerdir, önemli olan nokta yüksek olmayanların nasıl iyileştirebileceklerini bildirerek ilerleme kaydetmesini sağlamaktır.

Sürekli değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte iş gereksinimleride değişmektedir. Bu iş gereksinimlerine çevik bir şekilde ayak uydurabilmenin önemli bir kısmını takımlar, takım üyeleri ve değerleri oluşturur. Yıl içinde belirlenmiş periyotlarla kişilere ve takımlara ilerleyişleri hakkında geri bildirim yapmak, iş gereksinimlerine hızlı bir şekilde cevap vermek adına önemlidir. Sık yapılan performans değerlendirmeleri sonucunda, kişiler şu iki sorunun cevabını bulabilmelidir; Yapmaya devam etmem gereken şey nedir? Değiştirmem gereken şey nedir? Hangi alışkanlıkları edinmem lazım? Hangilerini terk etmem ya da değiştirmem lazım? 

Yıllık performans değerlendirmelerinin amacı yıl içinde yapılan değerlendirmelerin/görüşmelerin değerlendirmesi şeklinde olması o kişiye geniş zamanda değerlendirebilmek adına genel bir görüş sunabilir. Bir çok teknoloji şirketinde bu görüşmeler yılın çeyreklerinde yapılır ve bu görüşmeler sırasında önceki çeyrekte belirlenmiş hedefler değerlendirilir ve sonraki çeyrekteki hedefler belirlenir. Kişisel hedefler genel olarak davranışsal ve teknik olarak farklı kategorilerde belirlenir.

Takım içerisinde iletişim yeterince açık ve şeffaf olduğunda ve liderin aklında her zaman çalışanların kişisel gelişimi olduğunda zaten akışında doğal olarak gerçekleşen şeyler için tüm bu çalışmalar sadece kağıt işlerinden başka bir şey olmayacaktır.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler