Hiyerarşik üstünlük bilgelik demek mi?

Hiyerarşik üstünlük bilgelik demek mi?

İki yaş grubunu çok severim. Biri 6-10 yaş arası çocuklar biri de 80 yaş üzeri yaşlılar. Biri bana hayatın ne kadar taze, enerjisi bitmek tükenmek bilmeyen diri bir tecrübeler serisi olduğunu hatırlatır, diğeri ise aynı naiflikte ama koca bir bilgeliği de beraberinde taşıdığını.

Gerçekten de öyle değil midir? İnsanlar yaşlandıkça çocuklaşır derler. Kendi babama bakıyorum da kendi oğlumun 6-10 yaş arası halinden davranış olarak hiç bir farkı yok. Kızıyor, küsüyor, kendi yapmak istediklerinde diretiyor, istedikleri olmayınca bayağı sinirlenip bir şekilde bunu belli ediyor. Tepinerek ağlamıyor belki ama neredeyse bunu arzu eder duruma getiriyor.

Geçirdiği ameliyattan sonra olanları saymazsak bunlara rağmen ciddi bir konuyu açtığımda yaptığı şey beni çok etkilerdi. Geri doğru kaykılır, bir an uzaklara dalıp gider, o anın arkasından bütün hayatın bilgeliği ile bana süzülmüş bir kaç cümle eder bırakırdı. O geriye yaslandığı anlarda belki de hatırladığı kadar ömrünün gözlerinin önünden geçtiğini ve konuyla alakalı kısımları zihninin çekip alıp sıraya dizdiğini neredeyse görür gibi olurdum. Sonrasında bunca tecrübeyi bir kaç akıl dolu cümleye nasıl sığdırdığına ise hayretle bakardım. Her söylediğini elbette anlamazdım. Bana bilmece çözmek gibi gelirdi. Hatta halen bazı şeyler olduğunda o bir kaç cümleden hala anlayamamış olduklarımı o anda anlayabiliyorum.

O zamanlar söylediklerini analayamadığımız için uygulamada gösterdiğimiz eksikliklere kızdıklarında “Büyük sözü dinle” ya da “ Bir nasihat bin musibetten iyidir. Söz dinle” derlerdi.

Ben kendi adıma bunu da anlamazdım doğrusu. Şimdi aynı konularda oğlum benden yardım istediğinde fark ettim de ben de aynı şeyleri yapıyorum. Hatta bir şeyi daha fark ettim. Ben de kendi yaşımca ona bilgece bir kaç cümle söylediğimde o da bana yarı boş bakıyor. Neyse ki şimdi biraz da farkında olmam sebebiyle o bakışı görüp kendi babam gibi kesip atmıyor ve biraz daha anlatmaya çalışıyorum.

Doğrusu hayatın bize kaç yaşımızda olursak olalım biz istemesek de öğrettiği bunca şey varken bilinçli bir şekilde daha fazla bilgiye sahip olmak adına daha az televizyon, daha fazla okumak olsa daha iyi olmaz mı? Nasılsa bizden nasihat isteyecek birileri var. Mutlaka çocuk ya da torunlarımız olması gerekmez.

Bizim tecrübelerimizden yararlanacak gözünüzün içine bakan ofisinizdeki gençleri bile düşünseniz yeter doğrusu. Siz öğrenmeye devam ettikçe onların ne kadar çok şeyi öğrenmeleri gerektiğini gözünüzün önüne getirin yeter. Söylediklerinize boş bakışla bakan birini gördüğünüzde bir kere daha aynı cümleyi kurmak, ya da farklı bir cümleyle bir kere daha anlatmak, gerçekten anlamasını sağlamaya çalışmak hayatına kaç yıl katar düşünsenize. Ya da daha iyisi size böyle bir şey yapılmış olsaydı kaç yıl daha olgun olurdunuz bunu hesaplamaya çalışın.

Bu sebeple lider dediğin aslında bilgedir. Bilgenin hoş görüsü ve sabrını taşımalı, aynı zamanda ışığını yansıtmaktan da çekinmemelidir. Zira bu bir bayrak yarışı, sizin bilgeliğiniz bir alt nesile hızlı geçmezse gelişim durur.

Onlar ne kadar kısa sürede öğrenir ve içselleştirirlerse sizin dahi bilmediklerinizi hem bilmek hem öğretmek için zamanları olur.

 

Bu ve daha fazlası için Bizpilots.com

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler