İş Yükünü Planlamak ve Yönetmek
- İş listesi: her iş gününün veya haftasının başında bir yere yapılacakları ve zamanını not ederek başlayın. Bu listeyi önem ve aciliyetine göre sıraya dizin. Bu değişik kağıtlarda post-it olarak yapılacakların takip edilmesinden daha kolay ve daha az yorucudur.
- İş yükünüzü düzenli olarak gözden geçirin: Eğer her defasında listed tamamlanmayan bir konu var ise çok fazla içerisine girmeden delege ederek çözebileceğiniz yollara başvurmanız size hızlandırabilir.
- İş yoğunluğunda 80-20 kuralı: genel olarak iş listesindeki maddelerin %80 i kalan %20 den daha az değer/önem ihtiva eder. Öncelikle bu %20 ye odaklanmak önemlidir. Çünkü bu kısım yüksek konsantrasyon gerektirir.
- Listedeki konuların tamamlanması için gerçekçi planlama yapılması: Çok iyimser olmayan ve kendinize karşı dürüst bir zamanlama yapılması önemlidir.
- Kesintiler için belli bir zaman bırakın: sadece acil konuların araya girmesine izin verecek şekilde bir zaman boşluğu öngörmek hem konsantrasyonu bozmaz hem de zamanlamayı sekteye uğratmayacaktır.
- İş yükünü yapılandırmak: Listeden konu seçip üzerinde çalışırken yarım bırakıp başka bir konuya geçmek performansınızı ve motivasyonunuzu negatif olarak etkileyecektir.
- "Inbox"ınızın iş yükünüzü yönlendirmesine izin vermeyin: eğer günde 100 e-posta alıyorsanız 100 defa kesintiye uğruyorsunuz demektir. Her mesaj aldığınızda "inbox"ınızı kontrol etmekten kaçınırsanız hızınız ve konsantrasyonunuz artacaktır.
- Eğlenceli taraftan bakmaya çalışın: kolay ve hızlı konulara öncelik vermek daha mantıklı gelebilir ama önem ve zorluk derecesi yüksek konuların önceliklendirilmesi iş listesinde yükün hafiflemesine ciddi katkı sağlayacaktır.
- Çoklu iş takibini minimumda tutmaya çalışın: aynı anda birden fazla konuya odaklanmak dikkati dağılabileceğinden süreçlerde yavaşlamaya neden olduğu ve kaliteyi düşürebildiği gerçeğini unutmamak lazım.