İşe alım sürecinde 5 kritik metrik
Stratejik olmak İK dışındaki iş süreçlerindeki problemlere odaklanmaktan geçer" - Dr. John Sullivan
İnsan Kaynakları günümüzde taktiksel, operasyonel işlere ve kısa dönemli planlara odaklanmaktadırlar. Ancak organizasyonlarda kritik ve stratejik bir öneme sahip olmak isteyen İnsan Kaynakları profesyonelleri için yuvarlak masaya oturmak ve organizasyonun karar alma sürecinde yer almak başlıca unsurdur.
Son dönemde belirli bir gelişim sürecini katetmiş organizasyonlar için yetenekli ve yüksek performanslı bireyleri bu organizasyona kazandırmak "stratejik" olmanın önemli bir adımı olarak görülmektedir. Yetenek yönetimi fonksiyonu ve işe alım süreçleri bu nedenle ortak kümelerini artırmakta, ve işe alım organizasyonun ana fonksiyonlarından biri haline gelmektedir.
Üst yönetimin ilgisini kazanmak için ise öncelikle şirketin misyonuna ve vizyonuna katkıda bulunan "Anahtar Performans Göstergeleri" nin (KPI) ölçümlenmesi gerekmektedir. İşe alım sürecinin etkinliğini ölçümlemek başlı başına yetersiz kalırken, şirketin ana hedeflerine etki eden KPI'ları belirlemek ve ölçümlemek kritiktir. Önemli olan soru;
Sizin işe alım süreçlerindeki etkinliğiniz geleceğin iş hedeflerine ve organizasyonu ileriye taşımada nasıl katkıda bulunmaktadır?
Bu aşamada 5 "Anahtar Performans Göstergesi" (KPI) önerilmektedir. Bunlar;
- İşe Alım Süresi: İşe alım süresi verimlilik yerine işe alım tahminlerinin, kararlarının verilmesinde etkendir.
- Aday Çevrim Süresi: İşe alım sürecinin her bir aşamasında harcanan sürey, efor ölçümlenmektedir.
- Geribildirim Oranı: İşe alım sürecindeki adaylara her bir aşamada verilen geri bildirim oranı ölçümlenmektedir.
- Kaynak Kalitesi: Bir kaynaktan elde edilen aday sayısının ölçümlenmesinden ziyade, bir kaynaktan elde edilen kaynakların süreçte ne kadar ilerlediği ölçümlenmektedir.
- İşe Alım Kalitesi: Yüksek performanslı çalışanların işe alım oranı ölçümlenmektedir.
Detaylı bilgi ve kaynak dökümana ilgili linkten erişebilirsiniz.