İşletmelerde 7' den 77' ye Sağlıklı Yaşam

İşletmelerde 7' den 77' ye Sağlıklı Yaşam

İşletmelerde İnsanlar Gibidir.

İşletmeler de insanlar gibidir. Doğduktan sonra kendiliğinden büyümez. İlgi ister, emek ister, altının değiştirilmesini ister, uykusuz geceler ister. İlk 6 ay kesinlikle en iyi gıdayı ister. Büyüdükçe ölçüleri değişir yeni elbise ister. Onlara iyi bakar, yaşına göre ihtiyaçlarını giderir ve yaşına uygun davranırsanız yaşlandığınızda onlar da size bakar.

Doğum Öncesi,

Bebekler doğumdan önce uzman doktor/lar tarafından hamilelikten doğuma kadar sürekli gözetim altında tutularak doğuma hazırlanır. İşletmeler de kurulmadan önce, dikkatlice düşünülmesi, konularının uzmanlarından destek alınması, gerekli araştırmaların yapılması/yaptırılması ve ayrıntılı bir biçimde planlama yapılması gerekmektedir. Bu aşamalardan sonra doğuma/kuruluşa karar verilmelidir. Riskin, ticari işletmelerin doğası gereği olduğu söylenegelse de girişimin başarılı olması, risklerin tanımlanıp onları gereği gibi yönetebilmek ile sağlanabildiği unutulmamalıdır. Kuruluş öncesi ve sonrası planlama ve sıkı takip (işletme yönetimi) yaşam süresini önemli ölçüde etkileyecektir.

Doğum Sonrası Bebeklik,

Entrepreneur dergisi yaptığı araştırmaya göre, yeni kurulan işletmelerin yarısının 4.seneyi göremediklerini ve kapanmak zorunda kaldıklarını bildiriyor. Dünya çapında her yıl 50 milyon yeni işletme kurulduğu öngörülmektedir. (Buradan Dünya Bankası' nın ülke bazlı istatistiğe ulaşabilirsiniz). Ülkemizde ise yeni kurulan şirketlerin %80' nin ilk 5 yıl içinde kapanmaktadır. Kurulan şirket sayıları ve ömürleri dikkate alındığında dünyada bu işletmelerin kısa ömürlü olmasından etkilenen insan sayısı kabaca her yıl 100 milyonun üstünde olmaktadır.

İlk 6 ay anne sütünün çocuklarda en önemli beslenme aracı olduğu artık herkesçe bilinmekte. Beslenmeye(finans) özel önem verilmelidir. İşlemeler için ise ilk kurulum sonrası gelişme sürecinde öz finansmanın önemi büyüktür. Anne sütünün yetersiz olduğu ve süt anne gerektiren durumlarda işletmenize yatırım yapacaklara bu bebeğe bakıp büyütecek yetkinliğe sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekecektir.

Bebeklerin bakımı,

İlk zamanlarda bebeğiniz daha sık hastalanabilecektir. Sebebini anlamadığınız bu tür rahatsızlıklarda kocakarı ilaçları ve/veya kendi kendine iyileşme metodu uygulanmamalı bir uzmandan yardım istenmelidir. Sonrasında gerekli tedavi ve bakım bu reçeteye uygun yapılmalıdır. Hastalığın ilerde yaşamını etkileyecek kronik rahatsızlıklara sebebiyet vermemesine dikkat edilmelidir.

Çocukluk Evresi,

Emekleme sonrası yürümeye başlayacak işletmenizin ilk zamanlar düşmemesi başına önemli bir kaza gelmemesi için yakın takip bırakılmamalıdır. Büyümesini sürdüren işletmeniz üzerine uygun giysiler(insan kaynakları) ile büyütülmelidir. Açıkta kalıp üşütmesi engellenmelidir. Giysilerinin yakışıksız dar ve/veya bol gelen elbiseler, yahut yırtık elbiseler olmamasına dikkat edilmelidir.

Eğitim ve kültürüne özel önem verilmeli 7'sinde ne ise 70'inde de o olacağı unutulmamalıdır.

Ergenlik Dönemi ve Büyüme,

Ergenlik döneminin psikolojisi iyi takip edilmeli arkadaş(yönetici) seçiminde gerekirse uzmanlardan özellikle yardım istenmelidir. Atalarımızın bu konu hakkında; "Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" sözü akıldan çıkarılmamalıdır. Arkadaş seçimi iyi yapılırsa ergenlik dönemi sonrası olgunluk döneminde bunun faydaları görülecektir.

Büyümesini sürdürmesi için gerekli enerjiyi alacağı hammaddeyi(satınalma) iyi seçmeli, bünyesine zarar verecek ürün ve hizmetleri tüketmemeye dikkat etmelidir. İyi beslenme iyi mal ve hizmet üretmesini (üretim verimliliği) sağlayarak satışlarını arttırmasına ve sağlıklı büyümesine katkı sağlayacaktır. Bu arada gereğinden fazla beslenme ile - eğer enerjiye çevrilemiyorsa- şişmanlamaktan yani gereksiz stoklardan(tedarik ve stok yönetimi) zinhar kaçınılmalıdır.

Konuşması ve diksiyonuna özellikle dikkat edilerek iyi bir pazarlama departmanı kurulmalıdır. Çevresine kattığı değer ile itibarının yükseleceği ve aranan bir marka olma özelliği kazanacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Eğer bakım ve sorumluluğunu tam anlamıyla yerine getiremeyecekseniz kardeşi/kardeşleri(grup firmaları) olması istenmemelidir. Gerekiyorsa torun sahibi(iştirak) olmalıdır.

Düzenli bakım ve check-up,

Sağlıklı fit bir vücuda sahip olan işletmeniz yarışa, gelişime, değişime hazır olacaktır. Bu sebeple, sizin farkına var(a)madığınız bir hastalığa bulaşıp bulaşmadığı gelecekte, bünyesini etkileyecek herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığı yıllık/üç-beş yıllık check-up yaptırılarak kontrol altında tutulmalıdır. Konusunun uzmanlarınca yaptırılması önem arz eden bu tür raporlamalar ile gelecek şekillendirilmeli firmanızın değerinin nasıl arttırılacağı üzerinde planlamalar yapılmalıdır. Bu check-up raporları sayesinde firmanızın sektörünüzde ve rakipleriniz karşısındaki durumunu sürekli kontrol altında tutabilmeniz gerekmektedir.

Değişim ve Gelişim Dinamiği,

İnsan vücudu sürekli kendini yenileyen hücrelere sahip olduğu gibi işletmenizde tıpkı insan vücudu gibi sürekli değişen dinamik bir yapıya sahip olmak zorunda. Bilimde yaygın bir görüşe göre insan vücudu her 7 yılda bir kendini yeniliyor. Ekonomi de1883-1950 yılları arasında yaşamış Avusturyalı (1929 da Amerikaya göç etmiş), iktisat profesörü Joseph A. Schumpeter’ in Konjonktür Teorisi başka bir ifade ile “Yaratıcı Yıkım (Creative Destruction / Schöpferische Zerstörung) teorisine” göre; “Ekonomik yaşamın canlanması için yenilik (inovasyon) yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde, ekonomide durgunluk denge haline gelecektir. Bunun sonucunda da, kâr ve faiz oranları düşecek; sermaye birikimi durma noktasına gelecektir. Ancak, [kapitalist sistemin ruhuna uygun olarak] kârını artırmak isteyen girişimci [kapitalist], yenilik (inovasyon) yapılması için ne gerekiyorsa yerine getirecek ve sonuç olarak, ekonomideki durgunluk süreci yerini ekonomik canlanma sürecine bırakacaktır. Yenilik (inovasyon) yapılması için emek ve toprağı yatırıma yönlendiren girişimci ayrıca, bu süreçte yaratılan tasarruf miktarı yeterli olmadığı için kredi kullanmak zorunda kalacaktır. Özetle yenilik (inovasyon), ekonomik sistemin içinde dinamik hareketlilik yaratan bir kaynak olarak ortaya çıkacaktır”. (Osman Aydoğuş, vd., 2009). İnovasyon yapmayan veya ayak uydurmayan işletmeler vücudun kendini yenileyememesi gibi ölüme mahkum olacaklardır.

İşletmenizin uzun vadede sürekli olması ve rekabetin başını çekmesi için kendi kendini sürekli yenilemesi ve uyarlamasına bağlıdır. Sürekli büyüyen, gelişen ve değişen dinamik pazarlarda üretilen mal ve hizmetin önemi ve karlılığı bitebilir. Merhum Kodak dijital fotoğrafçılığın yükselişine reaksiyon göstermek geç kalmış ve kafasına aldığı ağır bir darbe ile iflas etmiştir.

Hücrelerin kendini yenilmesi gibi, işletmede de yenileme içsel olarak yapılabilir. Sistemlere, yinelenen görevlere veya operasyonel etkinlikler ile de yenileme gerçekleştirilebilir. "Toplam Kalite Yönetimi" gibi sistemler ile firma verimliliği arttırılabilir. Samsung' un 1987 ye babasından devralan Lee Kun-Hee 1993 yılında üst düzey yöneticilerini toplayarak; "Eşleriniz ve çocuklarınız dışında herşeyi değiştirin" diyerek önemli bir değişim başlatmış ve Samsung' u ortalama bir Güney Kore firması olmaktan çıkarıp önemli bir uluslararası güç haline getirmiştir.

Gerçekten başarılı firmalar, değişim ve dönüşümlerini nadiren yeni fikirler ile yeni tekoloji ve ürünlerin keşfedilmesi ve ticarileştirmesi ile yapar. Genelde bu başarılı işletmeler, yeniden şekillenmenin sürekli bir süreç olduğunu estetik operasyona nadiren -çoğu zaman hiç gerek duyulmadığını- ihtiyaç hissedildiğini bilir.

İşletmenize sağlıklı, hayırlı uzun ömürler dilerim

"Bütün büyüme, etkinliğe dayanır. Çaba sarf etmeden fiziksel veya entelektüel olarak gelişmek mümkün değildir ve çaba çalışmak demektir." Calvin Coolidge(Eski Amerikan Başkanı)

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Ersin ŞENTÜRK adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler