IK ile Markanızı Büyütmek; Markanız ile IK'yı büyütmek.

IK ile Markanızı Büyütmek; Markanız ile IK'yı büyütmek.

Herkese Merhabalar,

Bugün, IK ile marka ve iş geliştirmenin kesişiminden yola çıkarak, IK pratikleri, IK alanları ile iş geliştirmenin, markalarımızı büyütmenin ve işlerimizi daha dayanıklı yapmanın 5 yeni yolunu paylaşmak istiyorum. Kurumlarda çalışıyorsanız, bu yazıyla IK, İş Geliştirme ve Pazarlama departmanları aynı masada buluşturun, bakalım neler çıkacak.

Yeniler... bülteninde olduğunuz için teşekkür ederim

Sevgilerimle

Özgür Alaz


Tüm sektörler, yetenek açığının ve yetenek dönüşümü gerekliliğinin aciliyetini hissederken, dünya da büyük resimde çok yönlü olarak değişmeye devam ediyor. Bir yandan, yaşlanan dünya, yeni neslin değişen beklentileri, göçler ve ekonomik kriz, diğer yandan da yapay zeka ile değişen yetenek ihtiyacı, markaları sürekli olarak insan kaynakları politikalarında yeniliklere ve yeni arayışlara itiyor. 

Bugün, markaların, insan kaynakları ve yetenek yönetimine getirdikleri yeniliklerin ötesinde, markalar, büyümenin motoru olarak veya iş stratejisinin temeli olarak insan kaynakları ve yetenek yönetimini kullandıkları, başka bir deyişle, insan kaynakları stratejisiyle marka olmanın 7 stratejik yolunu paylaşacağım. 

Mülteciler, Markamıza Hoşgeldiniz 


Avrupa’daki yeşil enerji dönüşümü için onbinlerce teknik iş gücü açığı bulunuyor. Bu açık kapatılmadan, bu alanda çalışan markaların daha fazla satış yaparak, daha fazla üreterek büyümesi mümkün değil. Bu açığı kapatmak için, yeşil enerji dönüşümü sağlayan The Switch, mültecilere yönelik ücretsiz bir eğitim programı başlattı. Güneş paneli ve sürdürülebilir enerji ekipmanlarının kurulumunda çalışacak nitelikli teknisyenler yetiştiren bu program, aynı zamanda mültecilere ekonomik fırsatlar sunuyor. Kişisel yorumum, mültecileri, en iyi şekilde entegre eden sektörler yarın ayakta kalacak. Mülteci konusu, ülkemizde tabu konulardan birisiyken ve mültecilere iş imkanı kayıt dışı sektörlerde ağırlıklı olarak sağlanıyorken ve ülkemiz bir mülteci ülkesiyken, bu alandaki cesur adımlarla markalar büyüyecek. 

Yeteneği İşe Dönüştürmek

Müşteri deneyimi eğitimleri konusunda dünyadaki lider şirketlerden birisi kim? Disney. Neden? Çünkü, Disney, müşteri deneyimi ve memnuniyeti konusunda yılların biriktirdiği bir deneyim ve itibar var. Bu deneyimi, sadece kendi işlerindeki müşteri memnuniyetini korumak için kullanmıyor, aynı zamanda müşteri deneyimini geliştirmek isteyen şirketlere eğitim ve danışmanlık hizmeti sunarak da kullanıyor. Siz, şirket içindeki hangi yeteneğinizi ve deneyiminizi servisleştirebilirsiniz? Mesela, Türkiye’deki en iyi iş güvenliği eğitimlerini havayolları şirketleri veremez mi? Siber güvenlik alanındaki deneyimleriyle fintechler, kendi içlerinde bu yetenekleri işlere dönüştüremez mi? 

Yeni Markalar Akademilerden Doğacak. 


Son zamanlarda konaklama ve restoran işletmeleri alanlarındaki yatırımları ile dikkat çeken Vakko Grubu, bünyesinde servis sektörüne yetenek yetiştiren “Vakko Otelcilik ve Servis Akademisi”ni barındırıyor. Otelcilik ve servis alanlarında eğitim görmek ve kariyer yapmak isteyen genç yetenekler önce bu akademide eğitim görüyor ve bu akademi, aynı zamanda, Vakko’nun otel ve restoran işletmeleri için de doğal bir yetenek kaynağı işlevini görüyor. Benzer şekilde, MSA veya Usla gibi aşçılık kursları hayatlarına önce birer akademi olarak başladılar, sonra, her bir akademi, kendi restoranlarını hizmete açtı. Yakın gelecekte, özel üniversitelerin, kendilerinin, kendi mezunlarına istihdam sağlayan işletmelere genişleyeceğini düşünüyorum. Burada markalara çıkan bir ders de şu. Ne iş yaparsanız yapın, işiniz bir yandan da o işin akademisi olmak. Hatta işi, önce akademi olan markaların, daha sonra, iş yaptıkları markalara dönüşmeleri çok daha kolay.  

Şirketin Değil, Dünyanın Yeteneğini Yönetme İşindeyiz. 

İnsan kaynakları ve yetenek yönetimi deyince aklımızda beliren çerçeve şirketin mevcut çatısı altında çalışan insanların, toplam verimliliğini sağlamak, toplam kapasitelerini ve refahlarını arttırmak ile sınırlı kalmasın. Başarılı markaların sırrı, bu sınırı, sınırsız olarak görmelerinden kaynaklanacak. Sözgelimi, müşteri hizmetleri alanına bakalım. Bugün başarılı teknoloji şirketlerinin çok azı müşteri hizmetleri servisini direkt olarak kendisi veriyor. Birçoğu, öncelikle, kullanıcıların birbirlerine yardımcı olabilecekleri, birbirlerinin sorularını yanıtlayabileceği forum benzeri yapılara güveniyor. Bu durumda, teknoloji şirketleri, müşteri hizmetleri departmanında, bir nevi, kendi müşterilerinden destek almış oluyor. Yani, yetenek kaynaklarına, kendi şirket sınırlarının ötesini de dahil ediyor ve müşterilerin zamanlarını, uzmanlıklarını ve tutkularını, markanın işleyişine dahil ediyor. Bunun gibi yollarla dünyanın yeteneğini, dünyanın uzmanlığını, teknoloji dünyasının kabiliyetlerini ve gig ekonomisinin esnekliklerini markalarına katabilen insan kaynakları yapılanmaları şirketlerde büyümenin motoru olacaktır. 

Çalışanların Süper İşvereni Olmak 


Pazarlama ve mobil dünyadan SuperApp kavramını bilirsiniz. SuperApp’ler, insanların bir alandaki her ihtiyacını karşılamayı ve tüm işlemlerini tek bir yerden halledebilmesini sağlayan devasa uygulamalardır. Örneğin, Trendyol, alışverişin SuperApp’i olmayı amaçlarken; Uber, ulaşımın SuperApp’i olmayı hedefliyor. Bunun gibi, günümüzdeki başarılı işverenlerin de çalışanlarının süper işvereni gibi hareket etmek zorunda olacaklarını düşünüyorum. Çünkü ekonomik kriz ve satın alma gücündeki daralma tüm dünyada hissedilirken, ülkemizde bu durum çok daha sert biçimde yaşanıyor. Maaşları artırma konusunda seçenekleri sınırlı olan markalar, çalışanlarının maaşlarını yükseltemiyorlarsa, onların satın alma güçlerini artırabilecek uygulamaları hayata geçirmek zorundalar. “Koç Ailem” gibi büyük markaların çalışanlarına sunduğu çeşitli indirim ve avantaj programları, yaygınlaşarak genişleyecektir. Şirketlerin, çalışanlarının ihtiyaçlarını toplu ve indirimli olarak temin edip, onlara finansal avantajlar sunma rolü üstleneceklerini göreceğiz. Bunun ötesinde, belki de Çin’deki fabrikalarda çalışanlarına yurt sağlayan fabrikalar gibi, markaların da çalışanlarına bir tür modern konaklama imkanı sunduğu şirketleri çok yakında göreceğimize inanıyorum.

Dünyamız, çok katmanlı ve belirsiz bir dizi değişimden geçerken, bu değişimlere insan kaynakları gözüyle yanıt verebiliriz. Stratejimizin merkezine insan kaynaklarını koyabileceğimize inandığım beş farklı stratejiyi bu yazımda paylaşmak istedim. Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce, yeni dönemde insan kaynakları üzerine başka nasıl stratejiler kurabiliriz? Düşüncelerinizi merak ediyorum.

Trend Raporları

Dünyayı, yaşamı ve işlerimizin geleceğini daha iyi anlamak için, size de arşiv niteliğinde olsun diye, gördüğüm ve beğendiğim Trend Raporları 'nı bir sayfada paylaşmaya başladım. Bu sayfayı takip ederek, siz de bu arşive erişebilirsiniz. Fayda görebilecek dostlarınızla da paylaşırsanız çok sevinirim.

İlham Olsun

Haftalık bir de ilham bülteni hazırlıyorum. Her haftasonu bağlantısal yeni dünya görüşünün getirdiği yeni olasılıkları ve yeni ilhamları her hafta İlhamOlsun'da paylaşııyorum. Katılırsanız, emailinize her hafta bülten ulaşacak. Takip etmek için link

Yaşayan Pazarlama

Günlük hayatta gördüğüm fikirleri, yaratıcı şeyleri ve bana ilginç gelen her şeyi Instagram hesabımda hikayeler kısmında paylaşıyorum. Binlerce hikaye arşivini profilimde sabitledim. Takip etmek isterseniz link

Özgür Alaz

Useful ve Promoqube Kurucu Ortak

2ay
Beğen
Yanıtla
Artemiz Güler🎈

✔HR Strategist ✔Employee Experience & Engagement Consultant ✔ Interim HR Manager ✔ Mentor ✔ Trainer ✔Blogger

2ay

Mülteci konusu dışında mantıklı.

Beğen
Yanıtla
Metin MÜLAYİMOĞLU ..

Satış &Pazarlama Altınyıldız Tekstil ve Konfeksiyon A.Ş |Pazarlama Stratejisi, Müşteri Memnuniyeti Deneyim Uzmanı

2ay

İçeriği dolu ve okutan bültenleri önemsiyorum . Sizinde paylaşımlarınızı okurken keyif alıyorum teşekkürler. Katkı sunmak istediğim bir kaç konu var. ~Mülteci entegrasyonu çok kıymetli kesinlikle katılıyorum ancak kendi vatandaşına iistihdam yaratamayan özel kamu özel sektör paydaşları giderse gitsin denirse o mülteci entegrasyonu astarı yüzünden daha pahalıya gelir . Vakko Akademi ve kendi insan kaynağını yöneten oluşunları çok beğeniyorum . Bu süreçleri yalınlaştırdığı kadar insan kaynakları noktasında sürdürülebilir bir sistemde kurmalarını sağlıyor . Değerli paylaşım için teşekkürler .🔋✅

Havva Kahraman

HR Consultant, Professional Coach, Msc Student in Clinical Psychology (Couple & Family Therapy)

2ay

Özgür, bu gönderin bana yıllar önce o zamanki adıyla "Twitter"dan bulduğumuz adayı ve sonrasında yeni bir iş fikri olarak içini doldurmak üzere başlık attığımız "Yetenekleri bulmanın 100 farklı yolu" listesini anımsattı :) hatırlar mısın?

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Özgür Alaz adlı yazarın diğer makaleleri