İLETİŞİMDE BAŞARI İÇİN YETKİN MİSİNİZ?
Bugün iş yaşamında başarı için beklenen iletişim becerileri Koçların yetkinlik becerileriyle paraleldir.
Artık kurumsal hayatta etkili iletişim becerilerinin çalışanlar tarafından fazlasıyla kullanılması bekleniyor. Bunun en büyük göstergesi gerek şirketlerde verdiğimiz eğitimlerde talep edilen içeriklerin iletişime bağlı konular olması, gerekse bireysel olarak Koçluk eğitimlerimize başvuran farkındalığı yüksek bireylerin talepleridir.
Hangi sektörde çalışıyor olursanız olun, üst düzey çalışanlar, meslektaşlarınız ve personeliniz ile etkin iletişim kurabilmeniz çok önemlidir. Dijital çağdaki çalışanlar, telefon, e-posta ve sosyal medya aracılığıyla olduğu kadar kişisel olarak mesajların nasıl etkili bir şekilde iletileceğini ve alınacağını bilmelidir. İyi iletişim becerileri işe alınmanıza, etkili görünmenize ve kariyeriniz boyunca başarıya ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Koçluk kültürü hakkında araştırma yapmak, belki de bir Koç ile çalışmak sizin bu konuda önemli mesafeler almanızı sağlar.
En İyi 10 İletişim Becerisi
Rekabette öne çıkmak ister misiniz? Bunlar, iş dünyasında işini iyi yapan profesyonellerin sizde görmek isteyecekleri iletişim becerileridir . Bu becerileri vurguladığınızda ve iş yaşamınızda sergilediğinizde, karşı tarafa sağlam bir iletişimci izlenimi vereceksiniz . Bu becerileri uygularken geliştirmeye devam ettiğinizde yöneticilerinizi, takım arkadaşlarınızı ve müşterilerinizi etkileyeceksiniz.
1. Dinleme
İyi bir dinleyici olmak iyi bir iletişimci olmanın en iyi yollarından biridir. Kimse sadece kendi söylediklerini önemseyen biriyle iletişim kurmayı sevmez. Dinlenmediğini düşünen bir kişi diğer kişiyi dinlemek için zaman ayırmaz. Ayrıca iyi bir dinleyici değilseniz, ne yapmanızı istediklerini de anlamanız zor olacaktır.
Etkin dinleme alıştırması için zaman ayırın . Aktif dinleme, diğer kişinin söylediklerine yakından dikkat etmeyi, açıklayıcı sorular sormayı ve kişinin anlaşılmasını sağlamak için söylediklerini yeniden yansıtmayı (“Yani, söyledikleriniz…”) içerir. Aktif dinleme sayesinde, diğer kişinin söylemeye çalıştığı şeyi daha iyi anlayabilir ve uygun şekilde yanıt verebilirsiniz.
Eğer bir Koç ile çalışma fırsatı yakaladıysanız en belirgin şekilde etkin dinleme yetkinliğini gözlemliyor olursunuz. Gerçekten iyi dinlenmenin sizde yaratacağı duyguda güveni ,uyumlanmayı ve iyi ve net olarak anlaşılmayı sağlayacaktır. Unutmayın ki iyi bir dinleyici olmak aynı zamanda iyi ifade etmenize de hizmet edecektir.
2. Sözsüz İletişim
Sizin vücut diliniz , göz temasınız, el hareketleriniz ve ses tonunuz verdiğiniz mesajın tümüdür. Rahat, açık bir duruş (kollar açık, bacaklar rahatlamış) ve arkadaş canlısı bir ton, size ulaşılmasını sağlar ve başkalarını sizinle açıkça konuşmaya teşvik eder. Aynı durum sizin içinde geçerlidir. Sizi bu şekilde dinleyen birisiyle rahat ve açık iletişim kurabilirsiniz.
Göz teması burada önemlidir; kişiye ve konuşmaya odaklandığınızı göstermek için kişiye mesaj verir. (Ancak, kişiyi rahatsız etmeyecek şekilde ayarlama yapmanız önemlidir.)
Ayrıca, konuşurken diğer insanların sözel olmayan sinyallerine dikkat edin. Çoğu zaman, sözel olmayan sinyaller bir kişinin gerçekten nasıl hissettiğini ifade eder. Örneğin, kişi sizin gözünüze bakmıyorsa, göz teması kurmaktan kaçıyorsa konuyla ilgili bir rahatsızlığı olabilir veya gerçeği gizlemek üzere hareket ediyordur. Bunun hangisinin gerçek olduğunu zamanla size tecrübeleriniz ve sezgileriniz söyleyecektir.
3. Açık ve Yeterince Konuşmak
İyi bir sözlü iletişimin güçlü olması için, yeterli ve berrak konuşmak önemlidir. Mesajınızı mümkün olduğunca az kelime ile genellemelere girmeden aktarmaya çalışın. İster birisi ile yüz yüze ister telefonda, isterseniz e-postayla iletişim kurun, açıkça ve doğrudan mesajınızı söyleyin. Eğer dolaylı şekilde ya da genellemelere girerek mesajı iletirseniz, dinleyiciniz sizi, ya kendi çıkarımına göre anlayacak ya da tam olarak istediğiniz şeyden emin olamayacaktır. Söylemeden önce ne söylemek istediğinizi düşünün. Bu, aşırı derecede konuşmaktan ve / veya kafa karıştırmaktan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
4. Arkadaşça Tonlama
Arkadaşça bir ton kullanırken, kişisel bir soru ya da sadece bir gülümseme ile iş arkadaşlarınızı sizinle açık ve dürüst iletişim kurmaya teşvik edeceksiniz. Tüm iş yaşamı iletişiminizde dengeli ve nazik olmanız önemlidir. Bu hem yüz yüze hem de yazılı iletişimde önemlidir. Yapabildiğiniz zaman, e-postalarınızı iş arkadaşlarınız ve / veya çalışanlarınız için kişiselleştirin. "Umarım hepiniz iyi bir hafta sonu geçirmişsinizdir" bir e-postanın başlangıcında bir mesajı kişiselleştirebilir ve alıcının daha fazla değerli hissetmesini sağlayabilirsiniz.
5. Güven
Başkalarıyla etkileşimlerimizde emin olmak önemlidir. Güven, iş arkadaşlarınızın söylediklerinize inanmalarını ve sizi bu şekilde algılamalarını sağlar. Güvenle iletişim kurmak, ilgili bir göz teması ya da arkadaşça bir ton kullanmak gibi basit davranışlar olabilir . Sorgular gibi sorular sormaktan kaçının. Elbette, kibirli veya agresif ifadeler kullanmamaya dikkat edin. Her zaman diğer kişiyi dinlediğinizden ve empati kurduğunuzdan emin olun.
6. Empati
Bir işveren, iş arkadaşınız veya çalışanınızla aynı fikirde olmadığınızda bile, onların bakış açılarını anlamanız ve onlara saygı duymanız önemlidir. "Seni anlıyorum" ifadelerini kullanmak, diğer kişinin dinlediğini ve görüşlerine saygı duyduğunuzu gösterir.
7. Açık fikirlilik
İyi bir iletişimci esnek, açık bir zihinle konuşmaya girmelidir. Sadece mesajınızı vermek yerine diğer kişinin bakış açısını da dinlemeye ve anlamaya açık olun. Bir diyaloğa girmeye istekli olarak, fikrine katılmadığınız kişilerle bile, daha dürüst ve verimli konuşmalar yapabilirsiniz. Tek taraflı iletişimin monolog olacağını hatırlayın.
8. Saygı
Onlara ve fikirlerine saygı duyuyorsanız, insanlar sizinle iletişim kurmaya daha açık olacaklardır. Kişinin ismini kullanmak, göz teması kurmak ve bir kişi konuştuğunda etkin olarak dinlemek gibi basit eylemler, kişinin kendini değerli hissetmesini sağlayacaktır. Telefonda dikkat dağıtıcı durumlardan kaçının ve konuşmaya odaklanın.
Mesajınızı düzenlemek için zaman ayırın. E-posta yoluyla iletişim kurarken de saygınızı gösterin . Eğimli bir şekilde yazılmış, alıcının isminin küçük harfle yazıldığı, mesajı net olmayan kafa karıştırıcı bir e-posta gönderirseniz, alıcı, onunla iletişiminizde önem verecek kadar düşünmediğinizi zannedecektir.
9. Geribildirim
Uygun bir şekilde geri bildirim verebilmek ve geri bildirim almak önemli bir iletişim becerisidir. Yöneticiler, çalışanlarına e-posta, telefon veya yüz yüze yapıcı geri bildirimler sunma yollarını sürekli olarak kullanmalıdır. Pozitif Geri bildirimde bulunmak da övgü vermeyi içerir - "İyi iş oldu" ya da "Teşekkürler" gibi basit bir şey motivasyonu büyük ölçüde artırabilir. Sadece negatif durumlarda geri bildirim vermek kişilerin motivasyonunu düşürecektir.
Benzer şekilde, başkalarından gelen geri bildirimleri kabul etmeli ve hatta teşvik etmelisiniz. Aldığınız geri bildirimleri iyi dinleyin, konuyu bilmiyorsanız soruların netleştirilmesini isteyin ve geri bildirimleri uygulamak için çaba sarf edin.
10. Doğru İletişimi Seçmek
Önemli bir iletişim becerisi, hangi iletişim biçiminin kullanılacağını bilmektir. Örneğin, bazı ciddi konuşmalar (performans, geri bildirim vb.) her zaman en iyi şekilde iyi bir ortamda yapılmalıdır.
Konuşmak istediğiniz kişiyi de düşünmelisiniz, eğer çok meşgul bir kişi ise (örneğin yöneticiniz), mesajınızı onun da uygun olabileceği bir ortamı birlikte belirleyerek iletmek isteyebilirsiniz. İnsanlar düşünceli iletişim kurma yöntemlerinizi takdir edecek ve size olumlu yanıt verme olasılıkları daha yüksek olacaktır.
Tüm bu becerilerin bugün profesyonel Koçluk mesleğinin olmazsa olmaz yetkinlikleri olduğunu bilmenizde fayda var. Önemli bir süreçten geçen Koçlar eğitimleri boyunca bu yetkinlikleri seanslarına yansıtmak için efor sarf eder ve profesyonel bir şekilde geri bildirim alırlar. Unutulmamalıdır ki tüm bu becerileri etkin bir şekilde kullanmak bir Koç adayı için de çaba ve deneyim gerektirir. Sizlerde bu konuda ustalaşmak için bilmekten daha fazlası olanı yapmalısınız. Uygulamalı ve deneyimleyerek ustalaşmalısınız. Gerektiğinde bir profesyonelden yardım almaktan asla çekinmeyin. Her adım mükemmel olmak zorunda değil ancak deneyimle hayat bulmayan öğrenmeler gelişmeden kaybolmaya mahkumdur.
Sevgiyle kalın…
Kamil Murat ÖZLEN - PCC
Business Coach - Trainer - Facilitator