Kültür Balıkçılığında Wilo Sistemleri
Kültür Balıkçılığında Wilo Sistemleri
Su ürünleri yetiştiriciliği sektörü, M.Ö. 2000’li yıllarda Çin'in tabiattaki balıkları besleyerek yetiştirmesinden bu güne gelen, nüfusun ve tüketimin artmasıyla giderek gelişmekte olan bir sektördür. Kültür balıkçılığı olarak da ifade edilen bu uygulama; okyanus, deniz ve dalyanlardaki ağ kafeslerinde ya da özel prosesler içeren kara üretim tesislerinde gerçekleştirebilir.
Bugün su ürünleri yetiştiriciliği, dünya çapında tüketilen balıkların yüzde 50'sini oluşturmaktadır. Ekonomik koşulların ve beyaz et tüketiminin artışı su ürünleri sektörünün hızla büyümesine ve gelişmesine sebep olmuştur. Su ürünleri yetiştiriciliğine olan bağımlılığın, diğer et üretiminin büyüme hızının birkaç katı artmaya devam etmesi beklenmektedir. Su ürünleri yetiştiriciliğine artan bu bağımlılık finansal anlamda büyük fırsatlar sunarken, üreticiler için riskleri de barındırmaktadır. Mahsul verimini artırma baskısı yoğunlaştıkça, açık su ürünleri yetiştiriciliği sistemlerinin hastalık ve artan atık üretimi nedeniyle çevre ve yabani türler üzerindeki etkileri hakkında endişeler artmaktadır. Açık sistemlerde yetiştirilen balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, doğal yaşam alanlarında mevcut olan bulaşıcı hastalıklara karşı savunmasızdır. Bu sebepten, açık sistemdeki atık ürünleri uzaklaştırmak, uygun koşulları sağlamak için nehir veya okyanus akıntılarına güvenmek zorunda kalınmıştır. Açık sistemlerde yerli türleri korumak ve sağlıklı bir mahsul için hastalıksız bir çevreyi güvence altına almak adına gerekli olan etkili önlemleri almak zordur. Bu önemli sebeplerden dolayı işletmeciler üzerinde çiftlik balıklarını ve kabukluları vahşi muadillerinden ayıran kara tabanlı sistemlere olan talebi artırmaktadır.
Kültür Balıkçılığındaki sistemler
Güvenli bir üretimin gerçekleşmesi için özel kara üretim tesislerinde yetiştirilen balık, istiridye, midye ve karides gibi deniz kabukluları canlılarının yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için birtakım sistematik proseslerin var olması gereklidir. Proseslerin sürdürülebilirliği ve döngüsü için su temini, en temel gereksinimdir. Profesyonel sistemlerin su temini ancak özel pompa sistemleri ile mümkündür. Sistemde yetiştirilmesi istenen canlı yaşamı için önem arz eden ve standart prosesler olarak ifade edilen oksijen & besin takviyesi ve çeşitli ilaçlamalar için de pompa sistemleri gereklidir.
Kültür balıkçılığı uygulamasında standart prosesler zamanla yerini sürdürülebilir proseslere bırakmıştır. Sürdürülebilir prosesler için RAS sistemleri geliştirilmiştir. Devirdaimli Su Ürünleri Sistemleri (RAS) veya akış sistemleri gibi tank tabanlı sistemler, mamulün yerel türlerden ayrılmasını sağlar ve su ürünleri tesislerinde artan üretime izin verir. Bu kapalı sistemler, mahsul sağlığı için en uygun koşulları yaratmayı, verim ve kaliteyi iyileştirmeyi mümkün kılar. RAS, devirdaimli sistemler olduğundan daha az su kullanır, sürdürülebilirdir. Yüksek teknolojiye sahip RAS sistemi, çok yüksek derecede suyun yeniden kullanımına olanak tanır; akış sistemindeki su tüketimine kıyasla %90-95 aralığındadır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
RAS sistemleri küçük ve büyük ölçekli olmak üzere ikiye ayrılır. Küçük ölçekli sistemler 15 tanka kadar iken; büyük ölçekliler 30 tanka kadar ünite içerebilir. RAS sistemlerinde tanklardan sonra mekanik filtre ünitesi gelir. Her mekanik filtrenin bir yıkama pompasına ihtiyacı vardır. Mekanik filterin otomatik durulama sistemi için gerekli basınç 3,5-4,5 bar civarındadır. Mekanik filtreden geçen akış daha sonra biyofiltreye aktarılır. Biyofiltrasyonda havalandırma ile hareket ve süspansiyon kontrolü sağlanır. Degazör ünitesinden geçen akımdaki CO2 sudan sıyrılır. Su, yerçekimi ile biyofiltreden gaz gidericiye akar. Oksijenleştirme ünitesinde oksijen konileriyle, balık gereksinimlerine ve uygun maliyetli oksijen tüketimine göre optimum düzenleme sağlanır. Ardından UV dezenfeksiyon ünitesinden geçirilen akış devirdaim prosesine devam eder.
Kültür Balıkçılığında pompanın yeri
WILO, hem standart hem de RAS sistemlerine yönelik kültür balıkçılığının ihtiyacını karşılayan enerji verimliliği ve yüksek teknolojili ürünleri ile bu özel uygulamaya çözümler sağlamaktadır.
Prosesin gerçekleşmesinde temel kriter olan su, ham su alımı gerçekleşir. Tesisin konumuna ve suyun bulunduğu konuma göre tercihi değişen pompalar dalgıç, kolon tip, derinkuyu pompası olara tercih edilebilir. Wilo-FA, Wilo Actun ZETOS (8-10-12 inç), Wilo-KPR bu pompalara örnektir. Mekanik filtre proses adımında dikey santrifuj pompalar sistemin basıncına ve prosesine karşılık verir. Wilo Helix ve Wilo MVI(G) bu ünite için uygun ürünlerdir. Biofiltrasyon aşamasına gelmeden önce su transferine çözüm getiren blok tipte pompalara Atmos GIGA B, Atmos BST pompalarıyla cevap verilebilmektedir. Oksijenleştirme ünitesinde Atmos GIGA B, Atmos BST, Wilo-IL, Atmos GIGA N pompaları oksijen konilerinde ideal çözümken aynı ürünler CO2 degazöründe de tercih edilebilir.
Sürekli çalışan sistem içeren kültür balıkçılığında prosesin durmaması için yedekli pompa sistemli tasarımı yapılmalıdır. Paslanmaz çelik, dublex paslanmaz çelik, CERAM kaplı versiyonları gibi özel ürünlere sahip geniş ürün gamıyla sistemin ömrünün uzaması sağlanabilir.
Gelişen ekonomiye destek olarak sürdürülebilir ve enerji verimliliği yüksek ürünlerimizle; hem satış öncesi hem de satış sonrası servis hizmetlerimizle kültür balıkçılığının gelişmesine destek oluyoruz. Kültür balıkçılığı ve bu sistemlere özel ürünlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için bize ulaşabilirsiniz.