Kendine Koçlukla Pozitif Düşünme Yolculuğu

Kendine Koçlukla Pozitif Düşünme Yolculuğu

"Tasarımını Yaşa" atölyesinden sonra kendime dair birçok konuda farkındalığım arttı. Öncesinde aldığım eğitimler, nefes egzersizleri , yaşam koçluğu tabii ki doğru soruları hayatıma katmama vesile oldu. Ancak human design sistemi en temel inanışlarımızın, değiştirmekte zorlandığım düşünce kalıplarının sebeplerini öğretti.

Bunlardan da biri de "ben yetersizim" inanışıydı.

Hemen her gün bu düşünce aklımdan bir kez geçerdi. Hala geçiyor, çünkü düşünceler özgürdür ve istediği zaman istediği yerde olabilirler.

Ama onlara inanıp inanmamak bizim elimizdedir.

Şimdi şöyle bir soru geliyor olabilir aklınıza. Düşünce de bana ait değil mi? Sonuçta ben üretiyorsam benim bir parçamdır ve bir nevi doğrudur.

Ancak kendimize dair pek çok düşünce geçmişte kurduğumuz hikayelerin bir uzantısı. Yaşadığımız olaya toplumun bakış açısı, çocukluğumuzdan beri etrafımızda tekrarlanan cümle kalıpları ve pek de bilge olmayan kişilerin bizler hakkında söyledikleri zamanla bizim içsesimize dönüşüyor ve bir inanç olarak zihnimizde yerini alıyor.

"Ben yetersizim" de benim için böyle bir kalıptı.

Living Your Design atölyesinden sonra bunun sebebini neden kendimizi bazı durumlarda yetersiz hissettiğimi anladım. Artık bu düşünceye kapıldığımda bunun bir düşünce olduğunu da kendime hatırlatıyor; bu düşünce kalıbının kalp merkezimin tanımsız olmasından dolayı ortaya çıkabileceğini biliyorum.

Stratejimi ve otoritemi kullanmakla işimizi kolaylaştırabildiğim gibi kendime koçluk yaparak yükümü hafifletmeye çalışıyorum.

Şimdi bu durumda kendimize nasıl koçluk yapabiliriz bakalım.

Hafta 1: Farkındalık Oluşturma

  • Giriş Seansı: Hedeflerinizi belirleyin ve mevcut durumunuzu değerlendirin. ("Ben yeterliyim" inanışını güçlendirmek.)
  • Negatif Düşüncelerin Tanınması: Negatif düşüncelerinizi belirleyin ve ne zaman ortaya çıktığını fark edin. (Sabahları, iş ortamında veya toplantı esnasında gibi.)
  • Olumlu Düşüncelerin Gücü: Olumlu düşüncelerin önemini anlayın ve etkilerini keşfedin.

Hafta 2: Negatif Düşüncelerle Başa Çıkma Stratejileri

  • Mantıksal Yeniden Değerlendirme: Negatif düşüncelerinizi mantıksal olarak değerlendirin ve gerçekçi bir bakış açısı geliştirin. (Gerçekten yetersiz miyim gibi?)
  • Afirmasyon cümleleri: Kendinize yönelik olumlu ifadeler oluşturun ve bunları günlük yaşamınıza entegre edin. (Ben yeterliyim çünkü ......... gibi bir örnek kullanılabilir.)
  • Odaklanma ve Zihin Boşaltma Egzersizleri: Meditasyon ve odaklanma tekniklerini kullanarak zihninizi sakinleştirin ve olumlu düşüncelere odaklanın. (Sekiz saniye nefesi 10 tekrar)

Hafta 3: İnancı Güçlendirme

  • Geçmiş Başarıları Hatırlama: Geçmişteki başarılarınızı hatırlayarak kendinize olan güveninizi artırın.
  • İlham Verici Modeller: İlham aldığınız kişileri tanımlayın ve onların başarı hikayelerinden güç alın.
  • Yeniden Değerleme Egzersizleri: Negatif deneyimleri pozitif açılardan yeniden değerlendirin ve bu deneyimlerden öğrenin.

Hafta 4: Günlük Uygulamalar ve İlerleme Değerlendirmesi

  • Günlük Olumlu Düşünme Uygulamaları: Günlük olarak olumlu düşünme alıştırmaları yapın ve nasıl hissettiğinizi gözlemleyin.
  • Gelişim Değerlendirmesi: İlerlemenizi değerlendirin ve hangi stratejilerin sizin için en etkili olduğunu belirleyin.
  • İlerleme Planı: Program sona erdiğinde olumlu düşünme alışkanlıklarınızı devam ettirmek için bir plan oluşturun.

Bu program, negatif düşünceleri olumlu düşüncelere dönüştürme konusunda size rehberlik edebilir. Ancak, kişisel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize göre programı özelleştirebilirsiniz. Unutmayın ki bu süreçte sabır ve tutarlılık önemlidir.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Pınar Benşin adlı yazarın diğer makaleleri

Diğer görüntülenenler