Senin Hediyen Ne?

Senin Hediyen Ne?

Her birey benzersizdir ve herkes kendi farklılıklarıyla dünyayı değiştirebilir. Bu farklılık kim olduğumuzu anlatırken kendimizi yaratma sürecinde karşılaştığımız zorlukları nasıl dönüştürdüğümüzü ve bu zorluklara nasıl dışarıdan baktığımızı temsil eder.

Eğer yaşıyorsak bize verilen hediyeyi, kendimizi gerçekleştirmeye başlamışızdır. Yaşamla hemhal içinde, kim olduğumuzu bulmuşuzdur. Ancak hala arıyorsak özümüzü hayatımızda paralel olarak çözemediğimiz şeyler de olabilir. Yaşamda her alan birbirini besler. Mutlu bir benlik iş hayatına da mutluluk, verimlik katar. Ama bu farklılık ya da kim olduğumuzu keşfetmek arayarak değil hissederek bulabileceğimiz bir şeydir. Bilgi gereklidir ama kendimizi tanıma sürecinde öz farkındalık geliştirmek için gereklidir. Çünkü bize verilen hazineye uyanmak,

  • Zihinle değil
  • His ve sezgi ile ilerleyen bir süreçtir.

Peki bu süreç nasıl ilerler? Kişisel farklılıklar nasıl keşfedilir?

Çocukluğumuz

Bahar Eriş "Senin Yolun Hangisi?" kitabında okuldan gelince oynadığımız oyuncakların kişiliğimiz hakkında ipucu verdiğini söyler. En sevdiğiniz oyuncak neydi, onunla nasıl vakit geçirirdiniz? Onu konuşturur muydunuz sessizce oynar mıydınız ya da onu parçalarına ayırıp inceler ve yepyeni bir şey mi yaratırdınız?

-Küçükken oynadığımız oyuncaklar içgüdüsel olarak çekildiğimiz, kendimizi gerçekleştirmeye çalıştığımız ve yeteneklerimizin saklı olduğu alanlar hakkında bilgi verir.

İlgi alanlarımız

Büyüdükçe nelere ilgi duymaya başladınız? Ailenin, okulun etkisinden ve çevrenin baskısından bağımsız olarak sokakta gözünüze ilişen detaylar neler oldu? Kelimeler mi yoksa sayılar mı odağınızdaydı? Bir binanın güzelliği mi yoksa yolda yürüyen insanların birbiriyle olan ilişkileri mi dikkatinizi çekerdi? Binanın tasarım projesinde yer almak mı sizi heyecanlandırırdı yoksa insanların davranışlarını inceleyen biri mi olmak isterdiniz?

-Baktığımız, dikkatimizi çeken detaylar ilgi alanlarımız hakkında bize bilgi verir.

Doğal yatkınlık

Siz de hareketli bir çocuk muydunuz? Sanırım Ken Robinson'un "Öz" kitabıydı; küçük bir kız çocuğu okulda fazla hareketli olduğu göze çarpar. Annesi çocuğunun hareket etme ihtiyacını fark eder ve onu bir jimnastik salonuna götürür. Küçük kız büyülenir, okul sonrası nerdeyse tüm vaktini orada geçirir ve bugün dünyaca ünlü bir jimnastikçi olur. Ken Robinson bunu zeka çeşidi olarak açıklar ama her zeka çeşidinin herkeste bulunabileceğini sadece baskın olan türün değişiklik gösterdiğini söyler. Howard Gardner'in geliştirdiği çoklu zeka kuramına göre bu örnek kinestetik zekanın becerisidir.

- Çoklu zeka kuramına göre zeka çeşidimiz kabilemizi bulmamıza ve hediyemizi keşfetmemize olanak sağlar. Linguistik zeka dile ve kelimeleri yatkındır. Uzamsal zekaya sahip kişiler ise nesneler arasında ilişki bulmada ustadır.

Çözüm yolları

Martin Seligman pozitif psikoloji ile kişinin yaşamını onu güçlü kılan özellikler ile yaratmasını söyler. Karşılaştığımız zorluklarla mücadele etmemize dahi yardımcı olan, öğrenme aşkı, yaratıcılık ya da nezaket gibi erdemler karakter güçleri olduğunu söyler ve iyi oluşun temellerinden biri bu özelliklerimizi kullanmaktır.

-Yeteneklerimizi ortaya koymamıza yardımcı olan güçlü özelliklerimiz farklılıklarımızı keşfetmemize yardımcı olur.

Bu bilgilere sahip olmak farkındalık geliştirmek için elzemdir. Ancak bilgiyi içselleştirmek, hayata, kendi hayatımıza dair iç görü geliştirmek, onunla ne yapacağımızı bulmak, kime / kimlere iyi geleceğimizi keşfetmek kısacası Tanrı'nın bizimle ne kastettiğini bulmak bir süreçtir. Ve öğrenerek değil daha ziyade hissederek bulunur.









Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler