Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) ve Çeviklik
İşletmeler içerisinde genellikle yoğun bir bürokratik sistem mevcuttur. Birileri talep eder, bir başkası satın alır, birkaçı üretim yapar, bazıları satış gerçekleştirir ve mutlaka bir kaç kişi de karar verir. Kararları kendisi vermek, hemen her şeyden haberdar olmak, yetkiyi elinde tutmak ister. Bu nedenle tüm iletişim birbirine karışır, iş akışı durmasa da sekteye uğrar, insan hataları ise kaçınılmaz olur.
Sık ve uzun toplantılar, kaprisli yöneticiler, çekingen profesyoneller, mutsuz müşteriler ve bol bol fireler işletmenin kaos ortamına sürüklenmesi anlamına gelen yolda emin adımlar atıldığının işaretleridir. Üstelik bir de kontrolsüz bir büyüme gerçekleştiyse, en son müdür/patron saçlarını elektrik prizine sokmuş gibi dolaşmaya başlar. Buyrunuz eğlenceye!
Elbette bu tür bir ortam pek çok kişi için aslında hiç de yabancı değil ve evet, dışardan anlatınca komik gelse de aslında hiç eğlenceli değil. Aksine yoğun, yorucu ve daha önemlisi tehlikelere açık. Yetiştirilen elemanların tatmin olmamaya başladığı ve müşterilerin rakiplere kaçmasına ramak kalan bir işletme hali. Üstelik ekonomik zemin kaygan ve etraftan gelen farklı riskler de mevcut.
Ne yapmalı?
Kurumsal kaynak planlaması ve hız burada hayati öneme sahip. Aslında işletmenin tek kaçış yolu da bunlar.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Kurumlar büyüdükçe mevcutta sahip oldukları kaynakları ve bunların önem sıralamasını unutabilmekteler. Çay şekerinin maliyetini hesapladınız mı hiç? Ya da personelinize bir ramazan paketi alıp onun sadakatini arttırmak hakkında düşündünüz mü? Kaynak demek yalnızca para ve malzeme mi sizin için?!
Kurumsal kaynak planlaması, yöneticilere ve her kademeden çalışana işinin sınırlarını, önemini ve yetkileri hatırlatan bir düzenleme sürecini barındırmaktadır. Ayrıca bir işin gerçekleştirilmesi için akışın düzenlenmesini, bekleme ve aksamaların tespit edilmesini, bu noktaların iyileştirilmesini sağlar. Gerçekçi ve gerçekten ihtiyacınız olan raporları rutin biçimde elde etmenize olanak tanır. İletişimi doğru yönlendirir ve elinizdeki tüm kaynakları görmenizi, bunları etkin biçimde kullanmanızı mümkün kılar. Kurumsal Kaynak Planlaması, ne ve nerede olduğunuzu, nereye ulaşmak istediğinizi ve bunu nasıl yapacağınızı size hatırlatır ve verdiğiniz kararlar esnasında size bir destek mekanizması sunar. Üstelik bunu yaparken çeviktir ve duygulardan etkilenmez. Ancak onu koşullayabilirsiniz. Koşullara göre yapılacakları hızlı biçimde değiştirebilirsiniz ki bu size çevikliğin yanında esneklik de sağlar.
Peki kurumsal kaynak planlaması için birini mi istihdam etmeniz gerekir?
Hayır. Öncelikle geleneksel yönetim yaklaşımınızı, yani kendinizi değiştirmelisiniz. Ayrıca artık bilgisayar sistemlerine adapte olmalı ve yetki devri meselesine ruh görmüş gibi bakmamalısınız. Ayrıca imkanınız varsa kendisini bu alanda kanıtlamış bir yazılım seçmelisiniz. Yazılım, sektörünüze uygun olduğu gibi aynı zamanda arkasında güçlü bir destek mekanizmasına da sahip olmalı. Yazılımlar pahalı gelirse, teşviklerden de bu alanda faydalanabileceğinizi unutmamalısınız. Ve elbette imkanınız varsa bu alanda danışmanlık alabilir ve yetkin personeller istihdam edebilirsiniz.
İşte bu kadar kolay. Bugün elle tutulamayan kavramlar olan iletişim, verimlilik ve entelektüel sermaye de önemli kaynaklardır ve büyüdükçe yeniliklere adaptasyon bir zorunluluktur. Bu sayede hızlı ama doğru kararlar vererek çevikleşmek mümkündür. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere...