MAYMUN İŞTAHLILIK

MAYMUN İŞTAHLILIK

Her şeyin kendisinin olmasını isteyen, her alana kapak atan, ondan sıkılan, bir başkasını deneyen, ondan sıkılan, karşı cinsteki her kıza veya erkeğe mavi boncuk dağıtan, hayatı boyunca hiçbir işte, hiçbir kişide sabit kalmayan kişidir.

Ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken gözden kaçırdıkları en önemli nokta; bebeklikten ergenliğe kadar olan dönemde konsantrasyon sürelerinin yavaş yavaş arttığıdır. 3-4 yaşındaki bir çocuğun sevdiği bir işte dahi 30 dakika odaklanmasını beklemeniz doğru olmaz. Özellikle 6 yaşına kadar çocuklar her şeyi denemek isterler. Bir uğraştan başka bir uğraşa atlamak çocuğun doğasında vardır. İkinci etken de çocuğun zaten odaklanma sürecinin kısa olduğu dönemde (0-6 yaş) çocuğa çok fazla seçenek sunulmasıdır. Çok sayıda alınan oyuncaklar, kıyafetler, etkinlikler vs.. çocuğun ordan oraya atlamasını tetikler ve çocuğun maymun iştahlı olmasını sağlar.

Bir diğer etken ise çocuklarımızın ikili ilişkilerini etkileyen tutumlardır. Ergenlikte özellikle bizim Türk toplumunda bir erkeğin ne kadar çok sevgilisi olursa o kadar kendilerini değerli hissetmeleridir. Ebeveynler bunu “bizim oğlan çok maymun iştahlı” diye tanımlamaya başladığında erkek çocuğun bilinçaltı da bunu kabul eder ve bilinçaltının görevi kabul ettiği şeyi sürekli olarak gerçekleştirmektedir. Bunun sonucu olarak da maymun iştahlılık bireyde doyumsuzluk, tatminsizlik ve memnuniyetsizlik durumu oluşturur.

Aslında çocuklarımızın hayatta mutlu olmalarını sağlayan yine ebeveynlerin doğru tutumlarıdır. Ve sizlerle bir aborjin duasını paylaşmak istiyorum;

Her Şey Yeterli Olsun!

Seni “ayakta tutmaya yetecek kadar” güzelliklerle dolu bir yaşam sürmeni dilerim. Aydınlık bir bakış açısına sahip olmana yetecek kadar güneş diliyorum. Güneşi daha çok sevmene yetecek kadar yağmur diliyorum. Ruhunu canlı tutmaya yetecek kadar mutluluk diliyorum. Yaşamdaki en küçük zevklerin daha büyükmüş gibi algılanmasına yetecek kadar “acı” diliyorum. İsteklerini tatmin etmeye yetecek kadar kazanç diliyorum. Sahip olduğun her şeyi takdir etmene yetecek kadar “kayıp” diliyorum.

Eğitim Uzmanı/Yazar

Suna ALBAYRAK


Gunumuzdeki ikili ilişkilerdeki sorunların kaynağına inen gelecekteki nesillerin ayni sıkıntıları yasamasına bir nebze de olsa barikat oluşturmamıza yardimci olacak bir yazı olmuş Elinize sağlık

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler