METAVERSE Söylendiği Gibi Bir Çılgınlık Mı? Sağlık Hizmetlerinde Olası Uygulama Alanları Neler Olabilir?
Son zamanlarda teknoloji dünyasında konuşulan yeniliklerden en çok hangisi dikkatinizi çekiyor sorusu ile karşılaşsak, çoğumuzun Metaverse yanıtını vereceğimizi düşünüyorum.
Yeni nesil internet olarak düşünebileceğimiz Metaverse, Yunanca “sonra, ötesi” anlamındaki meta kelimesinin, İngilizce evren anlamına gelen “universe” ile birleşmesiyle evrenin ötesi anlamına geliyor. Orijinal ismi Meta-Universe olsa da dünyada Metaverse olarak kısaltılarak kullanılıyor.
Metaverse’nin dijital dünyada edineceği konum üzerine tartışmalar ve fikirler birkaç yıldır zaten gündemdeydi. Amerikalı yazar Neal Stephenson’un Snow Crash isimli romanı ile bu kavramı ortaya atan ilk kişi olduğu söyleniyor. Stephenson, romanında gerçek insanların avatarlarının yer aldığı üç boyutlu sanal dünyaya Metaverse adını vermişti.
Bu heyecan verici konunun daha fazla kişinin dikkatini çekmesi ise popüler bir isim olan Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’in geçtiğimiz temmuz ayında yaptığı açıklama ile oldu. Zuckerberg, beş yıl içinde bir sosyal medya şirketi olmaktan çıkarak, Metaverse şirket haline gelmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu açıklamanın üzerinden çok geçmeden, bu kez de Facebook’un Meta Inc adıyla yeniden markalandığı duyuruldu.
Pek çok insan için bilinmezliklerle dolu metaverse ile neyin kastedildiğini canlandırmak çok kolay olmayabilir. Bu yüzden, yakın gelecekte yaşamlarımızda güçlü bir değişim yaratacak bu kavramı, gerçek ve dijital dünyanın bilim kurgu ile birleştiği yeni bir dijital dünya olarak düşünebiliriz. Mark Zuckerberg bu noktada da kavramın anlaşılır olması için şunları söylüyor:
“Metaverse, yaratıcı, sosyal, ekonomik fırsatlara ulaşmamızı mümkün kılacak. İnsanlar Metaverse ile hayal edebilecekleri her şeyi yapabilecekler. Ofise, konsere, uzaktaki ailelerinin yanına bir hologram (bir nesnenin ya da kişinin lazer ile gösterilmesi) olarak ışınlanabilecekler”
Gerçekten de çok heyecan verici değil mi?
LinkedIn tarafından öneriliyor
Bazı kişilerin “çılgın bir dönüşüm” olarak nitelendirdikleri Metaverse’in insan sağlığının geliştirilmesi için getireceği yenilikler de oldukça merak konusu. Dolayısıyla biz tıp akademisyenlerinin ve hekimlerinin de konuyla ilgili gelişmeleri izlememizin önemli olduğunu düşünüyorum.
Sağlık sektörünün Metaverse’e giden yoldaki mevcut durumuna ve beklentilerine yönelik bazı bilgiler şöyle:
Görünen o ki, Metaverse yakın gelecekte yaşamlarımızda çok güçlü bir değişim yaratacak. Daha çok hayal kurabilmemize ve bunları pek çok alanda faydaya dönüştürebilmemize olanak tanıyacak.
Konuya ilgi duyanlara, tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi dijital dünyada yapılabilecekleri canlandırabilmeleri için Steven Speielberg’in yönetmeni olduğu Ready Player One isimli filmi izlemelerini öneririm. 2018 yapımı bu film, Amerikalı yazar Ernest Cline'ın kitabından sinemaya uyarlanmış. Dolayısıyla dilerseniz kitabı da okuyabilirsiniz.
Metaverse’in, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinde fark yaratacak teknolojilerini ve uygulamalarını heyecanla bekliyoruz.
Prof. Dr. Halil Coşkun
Diyetisyen
3yMerhaba. Bu meta evreninde avatarlarımız yer alacaksa ve bu avatarların nasıl görüneceklerini biz belirleyebileceksek eğer bunun kişinin gerçek bedenini ve sağlığını eskisi kadar önemsememesi gibi bir sonucu olabilir. Kişi kilo alır, daha bakımsız görünür ve bunu önemsemez. O yüzden bu yönde hizmet sağlayan kişilerden de hizmet almaz.