Mindfulness
Mindfullness, Harvard Business Review Press'in duygusal zeka serisinde yer alan kitaplardan biri.
Mindfulness Nedir? Kısaca "yeni şeylerin aktif bir şekilde farkına varma süreci" olarak tanımlanıyor. Bir başka deyişle durumdan bağımsız olarak şimdiki zamana odaklanabilme ve anın farkında olabilme becerisi.
Peki, Ne İşe Yarar? Performansı, odaklanmayı ve üretkenliği artırıyor. Sürekli aynı müzik eserlerini icra eden iki grup üzerinde bir inceleme yapılmış. İlk gruba, eserlerini, her zaman olduğu gibi kurallara tam riayet ederek, mindless bir şekilde icra etmeleri söylenmiş. Diğer gruptan ise performanslarını o an içlerinden geldiği gibi, mindful olarak sergilemeleri istenmiş. İkinci grup, yani eserlerini mindful modda çalan grubun performansı dinleyiciler tarafından daha çok beğenilmiş. Özetle, insanlara çalıştıkları konularda alan bırakmak ve onların işe kendilerinden bir şeyler katmalarına fırsat tanımak daha iyi sonuçlar alabilmeyi mümkün kılıyor.
Nasıl Mindless Olunur? Eğer her zaman zihnimizde bir işi yapmanın en iyi yolu varsa ve bu değişmiyorsa, bu mindless bir bakış açısına sahip olduğumuz anlamına geliyor. Bilmemeyi sindirmek gerekir. Zira her şeyi bilmek mümkün değildir. Yeni şeyleri algılamak, anı kaçırmamak ve bu yeni şeylerin bizim için ne anlam ifade ettiğinin farkına varmak için mindless olmamak gerekiyor.
Şimdiki Zamana Odaklanabiliyor muyuz? Bir araştırmada, zamanımızın %47'sini yaptığımız işlerden farklı şeyler düşünerek geçirdiğimizden bahsediliyor. Bir başka deyişle, günün yarısında, bir şeylerle uğraşırken, zihnimizin arka planında başka şeyler düşünüyoruz. O ana belki de yeterince odaklanamıyoruz. Bu durum, ilgili ve gerekli enformasyonu yeterince sindirip doğru kararlar alabilmemize engel olabiliyor. Bu nedenle, gün içindeki odaklanma ve farkındalık düzeyimizi yüksek tutmak kritik önem taşıyor. Bunu yapabilmek için de kısa kısa da olsa zihni dinlendirmek öneriliyor.
Duygusal Çeviklik Bu İşin Neresinde? Mindful olabilmek için duygusal çevikliğe de ihtiyaç var. Duygusal çeviklik; merkeze değerleri koyarak duyguların farkında olmak, duyguları kabullenmek ve kendimizi iyi tanımak olarak açıklanıyor. Düşünceler ve duygular hızla değişebilirken; değerler değişmez ve insana daima yol gösterir. İşte bu nedenle, duygusal çeviklik için önce duygusal farkındalığın yüksek olması ve ardından da bu farkındalığa karşı odakta değerlerin olduğu aksiyon planları oluşturmak öneriliyor.
Özetle; yeni şeylere dair aktif bir farkındalık oluşturabilmek ve bu farkındalığı performansa ve üretkenliğe dönüştürebilmek için mindful bir bakış açısına sahip olmak gerekiyor.
Kaynak: Mindfulness, Harvard Business Review Press