Narsist Davranışlar
Organizational Behaviour (Örgütsel Davranış) ana bilim dalında doktoramı yaparken aldığım derslerden biri de Behaviour Modification (Davranışı Düzeltme) idi. Bu dersi çok sevmiştim. Bu kadar sevmemin nedeni, yaptığım işin büyük ölçüde davranış değişikliği ile ilgili olmasının yanı sıra dersi veren öğretim görevlisinin Prof. Dr. Suna Tevruz hocam olmasıydı. Uzun öğrenim hayatımda yerli, yabancı pek çok öğretim görevlisinden ders almıştım ama Suna hocam bir başkaydı. Yazının konusu olan Narsistlik davranışların en ufak bir tanesini bile göstermeyen insan canlısı, mütevazi, kendini bilimsel eğitime adamış dünya tatlısı ama yeri geldiğinden de disiplini elden bırakmayan şimdiye kadar gördüğüm en iyi hocamdı. Bu yazı vesilesi ile de bir kez daha selam olsun hocama.
Suna hocamın derslerinde sık sık “Örgütü anlamak için insanı tanımak ve anlamak gerekir” derdi. Zaman zamanda düzeltilmesi zor olabilecek zehirli davranışlar ve kişilik bozuklukları da gündeme gelirdi. Bunlardan biri de narsist kişilik bozukluğuydu.
Geçenlerde üst düzey bir yönetici arkadaşımla koçluk sonrası sohbet ederken bu konu gündeme gelince, çevremizdeki bazı kişilerin ne kadar bu tanıma uyduğunu bir kez daha fark ettim. Bunun üzerine eski notlarıma, kütüphanemdeki kitaplara baktım. Ayrıca, sık sık uğradığım kitapçılarda bu konuda yeni çıkan eserleri incelerken uzman klinik psikolog Burak Öge’nin bir kitabına denk geldim. Bu tip kişilerin gösterdiği davranış ve tutumları o kadar yalın ve net anlatmıştı ki bayıldım. Faydalı olacağını düşünerek, hastalık derecesinde narsist olan zehirli insanları nasıl tanıyabileceğimize dair kısa bir kaç tanım sonrası bir derleme yaptım.
Hadi başlayalım o zaman.
Narsist Kişilik Bozukluğu: Literatür Perspektifi
Dünyanın büyük bir bölümündeki sağlık profesyonelleri tarafından ruhsal bozuklukların tanısı için yetkili rehber olarak kullanılan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM)'nın DSM-5’e göre narsist kişilik bozukluğu şu özelliklerle tanımlanır:
Kökleri: Narsist kişilik bozukluğunun kökenleri sıklıkla şu faktörlere dayanır:
Davranışsal Belirtiler
Narsist kişilik bozukluğunun günlük hayatta karşılaşılan zehirli davranışları şu şekilde özetlenebilir:
LinkedIn tarafından öneriliyor
Narsistlerle Başa Çıkma Stratejileri
Değişim Mümkün mü?
Geçmişte narsist kişilerin değişmeyeceği kabul edilirdi. Ancak günümüzde, bazı terapi yöntemlerinin (ör. bilişsel davranışçı terapi) narsist bireylerin davranışlarını bir ölçüde değiştirebileceği belirtiliyor. Yine de tedavi başarı oranı oldukça düşüktür.
Son Söz
Narsistik bireylerle başa çıkmak kolay değildir. Ancak sınırlarınızı koruyarak ve destek alarak özgürleşmek mümkündür. Unutmayın, ruhsal ve duygusal sağlığınız, başkalarının manipülasyonlarından daha değerlidir.
Kaynaklar:
Analitik Geliştirme Uzm./Profesyonel Yaşam Koçu (ICF)
1ayKendine koçluk yapabilmek korunmanın en güzel yolu olabilir benim fikrimce. Kendimiz ile açık ve yalın bir şekilde duygu, davranışlar ve inançlar üzerine iletisimi kurabildiğimiz zaman diliminde üst potansiyel kisiligimize adım atmış oluruz ve oraya kulak veririz. Alanımızı koruyabilmek içinde inanç ve değerlerimizi gözden geçirip Narsist ve ya manipüle edici bireyler karşısında; etkilediği durum karşısında üstlenilmis bir kimlik var mı üzerimizde değerlendirmiş oluruz.. Bireyin kendine Farkındalık katabilmesi çok değerlidir yol farkındalıklarla şekil alır ve özde olan Sen'i ortaya çıkarır.. Paylaşım çok güzel olmuş kaleminize sağlık Erkan Tozluyurt 🪞💐🪞Her birimiz birbirimize aynayız
Management Consultant / Agent
1aySon zamanlarda çok konuşulan bir konu ama maalesef yüzeysel ve sadece kadın-erkek ilişkileri bağlamında ele alınıyor. Bu başlığa bu perspektiften bakmak çok güzel olmuş, bizim için de okuması faydalı oldu tabii :) Elinize sağlık.
Entrepreneur | Impact Investor | Communicator | Attorney | Focus: Sustainability and Climate Action
1ayMuhteşem bir yazı. Teşekkürler Erkan Bey.
Management Consultant
1ayErkan Hocam, yazınızdaki öneriler gerçekten çok değerli; manipülasyon ve karalamalar gibi durumlar karşısında duygusal sağlığımızı korumak için dikkatli olmalıyız. Yaptığınız araştırma ve paylaştığınız iç görüler için çok teşekkürler, sağlıklı ilişkiler için oldukça ilham verici!