Neden Bu Kadar Ciddi Konteyner Sıkıntısı Yaşanıyor?
Neden Bu Kadar Ciddi Konteyner Sıkıntısı Yaşanıyor?
Mevcut konteyner kıtlığı, yüksek navlunlar ve gemilerde yaşanan yer sıkıntıları, günümüzde ihracatçılar ve ithalatçılar için birçok soruna neden olmaktadır.
2020'nin başlarında kilitlenme önce Çin'de, ardından Avrupa ve ABD'de, sonrasında hemen hemen tüm ülkelerde başladı. Seyahat ve ulaşım kısıtlamalarının da yürürlüğe girmesiyle yurtiçi satışlar ve küresel ticaret önemli ölçüde düştü.
Haziran ayıyla beraber, yeni başlayan medikal trafiklerin de etkisiyle Asya-ABD ve Asya- Güney Amerika& Okyanusya arası başta olmak üzere küresel kargo hacimleri keskin bir şekilde artmaya başladı.
Armatörler talepteki büyük artışı destekleyebilmek adına kapasitelerini yeniden sağlamaya çalışsa da talebin arzdan hızlı atması sonucu durumla başa çıkmak her geçen gün zorlaştı.
Ana nedenler:
Mevcut konteynerlerin Çin başta olmak üzere limanlarda kalması, çekilememesi
Salgının ilk aylarında küresel ticaretteki keskin düşüş, küresel konteyner trafiğinin akış hızı üzerinde olumsuz bir etki yarattı ve istenmeyen yerlerde konteynerlerin yoğunlaşmasına neden oldu. Hatta bazı taşıyıcılar konteyner filolarının bir kısmını leasing şirketlerine iade ettiler. Konteyner kıtlığının sonucu olarak navlunlar hızla artmaya başladı.
Liman ve terminallerdeki yoğunluk
Birçok liman, hem terminaller içinde hem de kamyon şoförleri gibi destekleyici işlevlerde iş gücünün azalmasından etkilendi, bu da liman işleme kapasitesini ve kullanılabilir terminal kapasitesini düşürdü. Çok sayıda bağlantı noktasındaki tıkanıklık, program güvenilirliğini tüm zamanların en düşük seviyelerine çekti. Bu, gemi gecikmelerine, kaçırılan seferlere ve yüklenebilecek hacimlerde sınırlamalara neden oldu.
Gemi (servis) sayılarındaki azalma, blank sailingler
Küresel ticaretteki düşüş sebebiyle armatörler gemilerini/servislerini yavaşlattılar, hatta bu süreç servislerin durmasına kadar gitti. Bazı gemiler bakıma alındı.
Değişen mal akışı
Covid-19, satın alma alışkanlıklarını ve küresel ticaret dinamiklerini düzensiz ve değişken hale getirdi. Ticari karışıklıklar ve dalgalanmalar, taşıyıcıların boş konteynerleri çeşitli limanlar arasında konumlandırma maliyetlerini artırdı.
Tüm bu koşullara yanıt olarak, taşıyıcılar konteynerlerin devir sürelerini hızlandırmaya çalıştı. Örneğin, demuraj ve detention serbest sürelerini kısalttılar. Veya artan maliyetlerini karşılamak için navlun seviyelerini artırdılar.
Peki bu durumda ne yapabilirsiniz?
* Gemi kalkışından en az dört hafta öncesine planlamaya çalışın.
* Sağlıklı yükleme planı tahmini yapmaya odaklanın
* Alternatif servisleri değerlendirmeye hazırlıklı olun
* İyi bir lojistik partner ile ilerlemek faydalı olacaktır
* Bu süreci en kolay şekilde atlatmayı umarak herkese sağlıklı ve bol TEU’lu günler dilerim.
Saygılarımla;
Aslı G. KARAKAYA
15 Şubat 2021, Bursa