Online Eğitim (Öngörüler, İpuçları) - 2
Eğitim ve gelişim profesyonellerinin salgın süreci ile online eğitim formatlarını görece daha fazla kullanmaya başlamasıyla beraber yüzleştikleri temel zorluklara bir önceki yazımda değinmiştim.
Hatırlamak ya da göz atmak isterseniz yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bu bölümde ise, yaşadığımız bu dijital dönüşüm sürecinde eğitim ve gelişim profesyonelleri olarak katılımcı dostu, etkili ve verimli online eğitimler yaratmak için zorlukları nasıl aşabiliriz, sahip olduğumuz kaynakları başarılı bir şekilde nasıl kullanabiliriz sorularını gündeme almak istiyorum. Kullandığımız dijital araçları iyi tanımanın yanında dikkate almamız gereken pek çok farklı unsur daha var.
Net Eğitim Hedefleri ve Net Yönergeler
Eğitim hedeflerini net, anlaşılır ve doğru şekilde belirlemek bir eğitim ve gelişim girişiminin en önemli ilk adımıdır. Eğitim bir araya getirilmiş bir slayt seti değildir. Bu kural ister sanal sınıf, isterse bir webinar ya da e-eğitim modülü olsun her format için geçerli bir kuraldır. Bu nedenle eğitim öncesi bilgi, beceri ve davranış hedeflerini eğitimin tamamı ve her mikro modül için yazılı hale getirmenizi öneririm.
Diğer taraftan kullandığımız herhangi bir dijital iş birliği platformunda birbirimizle nasıl iletişim kuracağımıza dair net talimatlar vermemiz gerekiyor. Kameralar ve mikrofonlar gibi teknolojinin nasıl kullanılacağı, soruların nasıl ele alınacağı, birbirimizle iletişimin hangi kanallardan ve hangi araçlarla sağlanacağı gibi konulara yürüteceğiniz oturumun en başında açıklık getirmek, ileride karmaşa yaşamanızı engelleyecektir.
Aynı şekilde çoğunlukla katılımcıların ofis dışı ve bölünmeye çok açık ortamlardan katılım sağladığı etkinliklerde cep telefonu, e-posta ve diğer gelebilecek bildirimler konusundaki politikanızı da eğitimin başında iletmekte fayda var. Bu tutum hem eğitimin tonunu belirleyecek hem de katılımcıları aktif bir şekilde odaklanmaya teşvik edecektir.
Pro-Tip: Eğitim öncesi eğitim hedefleri ve yönergeleri içeren samimi bir bilgilendirmeyi katılımcılarla paylaşmak, eğitim sürecinin daha verimli geçmesine destek olabilir.
Başarının Anahtarı: Eğitim Öncesi Hazırlık
Eğitim öncesi bir kaç konuda yapacağınız hazırlık, eğitim sırasında odaklanmanızı son derece kolaylaştıracaktır. Bunlar: Katılımcılarınız, içeriğiniz, kullanacağınız materyal ve araçlar.
Her eğitim ve gelişim girişiminde olduğu gibi “Dinleyicini Tanı” prensibi burada da geçerli. Katılımcılarınızın ihtiyaçları, beklentileri, öğrenme tercihleri ve yaşadıkları zorluklar konusunda eğitim öncesi mutlaka bilgi toplayın. Diğer taraftan kullanacağınız eğitim platformu ile olan tanışıklıkları sorusunu ihmal etmemenizi öneririm. Çünkü bu konu eğitim sırasında talimatlarınızın derinliği, yürütme hızınız, sabrınız gibi pek çok konu üzerine direkt etkili olacaktır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
Hazırlığın diğer yönü de içerik ve kullanılacak araç ve materyaller konusunda olmalıdır. Bunlara hakim olmak eğitim sırasında hızınızı yükseltebilmenizi sağlar, takılmanızı önler.
Pro-Tip: Fasilitatör olarak kullandığınız laptop yanında izleme, takip ve yedekleme için ikinci bir laptop daha bulundurmanız çok işinize yarayacaktır. Herhangi bir kesintiye karşı bu laptopun bataryasının dolu ve bir başka hattan internete bağlı olduğunu (mesela mobil telefon üzerinden) garanti altına alın.
Bilişsel Yükü Dikkate Alın
Bilişsel psikoloji düşünme, hissetme, öğrenme, anımsama, karar verme, dil, problem çözme ve yargılama gibi zihinsel süreçlerin en geniş anlamda incelenmesidir. Yani bilişsel psikologlar insanların bilgiyi anlama, saklama ve bilincine geri getirmeleriyle ilgilenirler. Bu nedenle etkin ve verimli bir eğitim tasarımı bilişsel psikoloji ilkelerine bağlı olmalıdır.
Eğitim tasarımlarının kalitesi de dikkat, algı, bellek gibi bilişsel unsurların rol ve kısıtlarını dikkate aldıkça yükselir. Kısa süre içinde çok fazla içeriği bir araya getirmek, olması gerekenden fazla öğrenme hedefine odaklanmak eğitim ve gelişim girişiminin etkinliğine negatif etki edecektir.
Online eğitimlerde katılımcıların dikkat süreleri sınırlıdır ve sürekli olarak azalır. Bu nedenle eğitimi mikro modüller halinde tasarlamak en etkin yol gibi gözüküyor.
Bunun yanında katılımcıların sunulan içeriği anlaması, içselleştirmesi ve pekiştirmesi için düzenli olarak verilecek molalar eğitim sürecinin etkinliğini arttıracaktır.
Pro-tip: Eğitim hedeflerini, online sınıf eğitimi modülleri arasında paylaştırın. Bütünleşik bir öğrenme yaklaşımı ile eğitim öncesi ve sonrasında üzerinde tartışabileceğiniz, öğrenmeyi destekleyen ve katılımcıların içerikle etkileşime geçebilecekleri mikro-öğrenme araçları sunun.
Bir sonraki bölümü online sınıf eğitimlerinin yürütülmesi sırasında katılımcı enerji ve öğrenme motivasyonuna ayırmak istiyorum.
Eklemek istediklerinizi yorumlar kısmına yazarak içeriği zenginleştirebilir, faydalı olduğunu düşünüyorsanız beğenebilir ve paylaşabilirsiniz.
Teşekkürler.