OTELLERDE GIDA GÜVENLİĞİ / TURİZM, GIDA GÜVENLİĞİ VE ÜLKEMİZİN TANITIMI ÜZERİNE
Zaman zaman iş için veyahut tatil amaçlı gezilere çıkarız. Bu gezilerde evimizde sahip olduğumuz konforu aratmayacak nitelikte otelleri tercih ederiz soluklanmak ya da istirahat etmek için. Evimizdeki gibi hijyenik yaşam alanı sunan ve yine evimizdeki gibi hijyenik ve sağlıklı gıdaları ikram eden otellerde konaklamayı tercih ederiz. Peki sadece kısa bir süre kalacağımız yerler için bu tercih önemli midir?
Kısa süreli konaklayacak olsak bile otellerin sunduğu hijyenik koşullar en başta insan sağlığını ilgilendirdiği için çok önemlidir. Daha sonra da ülkenin iş ve dış turizm karnesini etkilediği ve dolaylı olarak ekonomik yapıya etki ettiği için önemlidir. Genel olarak konaklama sektörü olarak tabir edebileceğimiz oteller için denilebilir ki otellerin mutfakları o işletmenin aynası gibidir. O işletmenin insana verdiği değerin bir göstergesi gibidir. Ve elbetteki aynı zamanda ülkedeki turizm ve konaklama sektörüne ilişkin yasal standartların da bir göstergesidir. Sırayla gidecek olursak otellerde güvenilir ve hijyenik gıdalarla hazırlanmayan gıdalar birinci derecece insan sağlığını tehdit eder bu alanda gerekli yasal düzenlemelerin, denetimlerin ya da yaptırımların olmaması ise bütün bir ülkeyi ekonomik anlamda tehdit eder. Çünkü ülkemiz dünyanın en güzel ülkelerinden biri olarak, dört mevsimin bir arada yaşanabildiği, tarihi ve kültürel mirası ile çok zengin ve muazzam bir ülkedir. Bu yönüyle hem iç hem de dış turizm konusunda gördüğü talep ile çok önemli bir finansal güce sahiptir.
Bu özelliği nedeniyle zaten ülkemizde turizm sektörü bacasız sanayi olarak tabir edilir. Bu nedenle turizm sektörünün en önemli parçalarından biri olan otelcilik belirli standartları asgari düzeyde dahi olsa yerine getiren, getirilmediği zaman ise işletme sahiplerine yasal yaptırımların uygulandığı özel bir alan olmalıdır. Çünkü turistik açıdan Türk misafirperverliğinin ve Türk kültürünün yansıması olma özelliğine sahiptir. Hiçbir Türk vatandaşı evine misafir gelen insana bozuk yoğurttan yapılmış ayran ikram etmeyeceği gibi otellerimizde de hijyenik olmayan gıdaların misafirlerine (otelcilik sektörü müşteri kelimesi yerine misafir kelimesini tercih eder) sunulması kabul edilemez. Hem insan sağlığı açısından hem de Türk kültürünün tanıtımı açısından. Hijyen ve Türk örf ve adetleri açısından uygun olmayan bir ticaret şekli ülkemiz adına bir utanç vesilesi olacaktır.
Yetkili kurum ve kuruluşların art niyetli, otel sahibi olan firmaların günü birlik kar elde etme mantığını bertaraf etmeleri, vatandaşların güvenli bir şekilde hijyenik mekanlarda sağlıklı gıdaların olduğu otellerde güvenle konaklamalarına vesile olmaları gerekmektedir. Bu durum hem insanımız sağlığı açısından hem de ülkemizin dış memleketlerde tanıtımı açısından çok önemli bir noktadır.