Pazarlama Etiği: İkna vs Manipülasyon
“Beyaz şapka” ve “siyah şapka” SEO taktikleri üzerine tartışmalar her birkaç ayda ortaya çıkar, tartışmaları takip eden süreçte etiketlerin mi tartışmalarını mı üzerinde düşünülmeye değer olduğu başka bir tartışma konusudur. Bir adım geri atmak ve pazarlamada etik konularına daha kapsamlı bakmanın yararlı olabileceğini düşünüyorum.Pazarlamacılar gibi, bizim işimizde insanları ikna etmektir, ister belirli bir ürün seçmek ister taşerondan belirli bir ürün almak olsun. İkna etmenin ne zaman manipülasyon olacağı her zaman açık değildir. Beyaz tahta stilinde 5 senaryoyu anlatmaya çalışacağım.
Senaryo 1: Basit Hizalama
İlk senaryo ben “basit hizalama” müşterinin isteği X, danışanınız (işveren vb.) sattığı X ve siz işi kolaylaştırmak için çalışıyorsunuz.
Müşteriniz yeni bir araba hayali kuran duvarın bir yanındaki ve danışanınız araba satmaya çalışan duvarın diğer yanındaki kişi. Siz (yeşil okla gösterilen) bu duvarı aşağı indirmesi gerekensiniz. Sıralama müşteri ve danışanı bir araya getirmek için yapılan davranıştır (tıpkı bir siteye trafik yönlendirmek gibi). Sonuçta herkes kazanır.
Senaryo 2: Basit Seçim
“Basit Seçim” senaryosunda, müşteri X veya Y’i ister ancak aklına kesin bir şey koyamamıştır. Bu yüzden, hedeflerinize uygun bir şekilde seçim yapmalarını sağlamalısınız.
Bu etik midir? Yoksa aksine, müşteri X veya Y istedi, bu yüzden onu X’e doğru sürüklemeniz iğrenç bir suç mudur? Eğer onları özellikleri ve faydalarıyla ikna ettiyseniz, bu çift taraflı kazançtır. Eğer onları danışanınıza yöneltmek için bütünüyle yalan söylediyseniz bu bambaşka bir hikayedir.