Sınırları Zihninizle Aşın: Kendinize Meydan Okumak İçin İhtiyacınız Olan 5 Düşünce Seti

İnsanlar, kurdukları hayallere yaklaşmak için çalışırlar. Bu hayal bir meslek olabilir, bir yeri görmek olabilir veya bir doyum noktasına ulaşmak olabilir. Herkesin rüyalarını süsleyen varış noktası ve bu yolda yapmaları gerekenler birbirinden farklıdır fakat bir şey tüm hayallere ulaşmak için olmazsa olmazdır: kendinize meydan okumak!

Kendinize koyduğunuz sınırları zihninizde aşmak ve gerçek potansiyelinize ulaşmak için yola çıkmadan önce bazı düşünce setlerine sahip olmanız gerekiyor. Peki bu düşünce setleri neler? Gelin birlikte bakalım.

1) Sorumluluklarınızı hafife almayı bırakın.

Öğrencisiniz ya da çalışansınız. Omzunuzdaki sorumluluklara her gün yenileri ekleniyor. Onları bir şekilde çözümleyip yolunuza devam ediyorsunuz ama geriye dönüp bakıyor musunuz? Altından kalkabildiğiniz her sorumluluk size bir şeyler öğretir dolayısıyla büyük öneme sahiptir. Bundan sonra sorumluluklarınıza bu açıdan yaklaşın. Yapacağınız işleri daha bilinçli ve bir öncekinden daha iyi yapmaya çalışın.

2) Kendinize yalan söylemekten vazgeçin.

“Bir bölüm daha izleyip kapatacağım.” “Yarın sabah erken kalkacağım.” gibi her gün kendimize söylediğimiz sayısız yalan var. Bu yalanlarla kendimizi oyalıyoruz ya da doğru bir değerlendirmede bulunmuyoruz. “Elimden geleni yaptım.” cümlesini en son ne zaman kullandınız veya duydunuz? Bu cümle, kendinize meydan okurken kurmanız gereken en son cümledir. Birisi elinden geleni yaptığını belirtiyorsa yaptığı işten memnun değildir. Memnun olana kadar çalıştığında bu cümleyi kurmasına gerek kalmayacağının farkında olmasına rağmen kendisini rahatlatmak amacıyla kendisine yalan söyler.

3) Bu hafta, yapmaktan korktuğunuz o işe başlayın.

Aklınızda bir yerlerde sizi hep meşgul eden ama bir türlü başlamaya cesaret edemediğiniz o işe bu hafta başlayın! Ertelemek, bir işe başlamadan önce kendimize yapabileceğimiz en büyük kötülüklerden biridir. Kendinizi oyalamadan bir işe başlamanız gerektiğinde o işe başlamayı öğrenmelisiniz. Her gün doz artırarak korku dolu işe giriştiğinizde, bunun aslında o kadar kötü olmadığını ve bugüne kadar neden başlamadığınızı düşüneceksiniz.

4) Gün sonunda kendinize hesap sorun.

Yazar kasaların “gün sonu raporu” adı verilen bir döküm aldığını biliyorsunuzdur. Bu rapora bakan iş yeri sahipleri, günün nasıl geçtiğini ve gelir-gider durumunu analiz edebilirler. Siz de bunu kendi hayatınıza uygulayabilirsiniz. Bir defter edinin veya online bir günlük dosyası başlatın. Buraya her gün, o günün nasıl geçtiğini yazın. Neler olduğunu, nasıl hissettiğinizi, neler yapmanız gerektiğini ama yapamadığınızı da tüm içtenliğinizle yazın. Bir nevi kendinize hesap sorun. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde, akşam deftere yazdığınız eksikliklerin azaldığını fark edeceksiniz. Kendinize hesap sormanız, bazı şeyleri hatalı yaptığınızı yüzünüze vuracak ve daha iyi çalışmaya başlayacaksınız.

5) Olaylara kendi pencerenizin dışından bakın.

İnsan tanımak, birçoğumuzun hak ettiği değeri vermediği bir aktivite. Yeni insanlar, yeni hikayeler demektir. Birisine kulak verdiğinizde, olaylara sizin bakmadığınız bir açıdan baktığını görebilirsiniz. Bu fazlasıyla değerlidir. Baktığı açıdan elde ettiği sonuçlar belki doğru olmayabilir fakat böyle bir yaklaşımın da mümkün olduğunu fark ettirir. Size yeni bir bakış açısı kazandırır. Böylelikle konulara yaklaşırken artık tek bir noktadan değil de bir kuş bakışı bakarak daha geniş bir görüşe sahip olabilirsiniz. Bu genişleme aynı zamanda bir vizyon genişlemesidir ve kendine meydan okuyanların en çok ihtiyacı olan şeylerden biridir.

Kendinize meydan okumak, potansiyelinizi keşfetmeniz için attığınız en önemli adımların başında gelir.


Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler