SanalUzman. Dünya Freelance iş modeline kayıyor.

SanalUzman. Dünya Freelance iş modeline kayıyor.

Dünya, Freelance İş Modeline mi Kayıyor?

İş dünyasında son zamanlarda en çok duyulan kavramlardan biri “freelance.” Bu kavramla tanışmayan kalmamıştır diye tahmin ediyoruz ancak tanışmayanlar varsa bir an önce tanışmalarında fayda var çünkü gerek işverenlerin gerek çalışanların talepleri değişiyor, iş modelleri farklılaşıyor ve bu değişime uyum sağlayacak şekilde yapılanmayan firmaları zor dönemler bekliyor.

Bilmeyenler için kısaca değinmekte fayda var: Freelance çalışma, çalışanların ofise gitme zorunluluğu olmadan ve tek firmaya bağlı kalmadan; istedikleri yerden, istedikleri zamanda “proje bazlı” çalışabildikleri bir sistemdir.

Bu sistemin birçok avantajının bulunması, pazarın büyümesine katkıda bulunuyor. İşverenler, özellikle küçük işletme sahibi olanlar; freelance çalışma sayesinde ofis, yol, yemek vb. masraflardan tasarruf edebiliyor, proje bazlı işleri için maaş ödemekten kurtuluyorlar. Üstelik Y ve Z jenerasyonunun artmasıyla, bazı meslek dallarındaki çalışanların rahat ortamlarda çalışmayı tercih etmeleri sebebiyle “tam zamanlı çalışan bulmakta zorlanan işverenler”, bu sayede rahat bir nefes alabiliyorlar.

İnternet üzerinden iş bulma/iş yaptırma sitelerinin yaygınlaşmasıyla; hem işverenler çok sayıda seçenek arasından “kendilerine uygun yetenekte ve bütçedeki çalışanlarla” 3 gün gibi kısa sürelerde anlaşarak “şirketlerdeki uzun iş görüşme sürelerini” kısaltabiliyor hem de freelancer’lar farklı projelerde görev alarak kendilerini daha çok geliştirebiliyorlar. Trafik vb. sıkıntılar olmadan çalışan freelancer’ların özgürlüklerinin işlerine olumlu yansıması, işverenleri memnun ediyor. Üstelik web sitelerindeki güvenlik yöntemlerinin artması, işverenlerin de freelance çalışanların da bu güvenlik yöntemlerinden yararlanmalarını sağlıyor. Kendi işinin patronu olma, çalışma esnekliği; üniversiteden yeni mezun olanlara cazip geliyor; iş bulma sıkıntıları bu çalışma şeklini desteklerken, markalar da freelancer’ları destekliyor.

Amerika’daki araştırmalara göre freelance çalışma, geleneksel çalışmaya göre daha fazla iş doyumu sağlıyor ve freelance çalışanların %52’si, geleneksel işi kabul edebilmeleri için onlara ödenebilecek bir ücret olmadığını belirtiyor. Freelance çalışma kârlı bir kariyer yolu hâline geliyor. Genç nüfus iş hayatına atıldıkça, serbest çalışanların sayısının artması bekleniyor. Freelance çalışanların %59’u serbest meslek piyasasının 3 yıl öncesine göre değişip geliştiğini, %60’ı serbest meslek hayatının kariyer olarak daha saygın hâle geldiğini, %63’ü kariyer olarak serbest mesleğe dair algılamaların daha pozitif olduğunu, %84’ü ileride daha iyi günlerin olduğunu düşünüyor ve %73’ü, teknolojinin serbest çalışmayı kolaylaştırdığını ifade ediyor.

2017 itibariyle ABD iş gücünün 62 milyonu freelancer olarak çalışıyor. Şu an Amerika’daki toplam çalışan nüfusunun neredeyse üçte birine karşılık gelen bu kitlenin, 2020’ye kadar yarısına ulaşması bekleniyor. “Amerika’da Serbest Çalışma - 2016” adlı yakın tarihli araştırmaya göre serbest çalışanlar, ABD ekonomisinin belkemiğini oluşturuyorlar; yılda yaklaşık 1 trilyon dolar kazanıyorlar ve her yıl yüz binlerce Amerikalı serbest çalışmaya dâhil oluyor. 10 yıl içinde Global 2000 listesinde yer alan, tepe yöneticileri dışında tam zamanlı çalışanı olmayan bir şirket yapısının doğması bekleniyor.

İş gücü pazarında yaşanan bu değişimler, sanayi devrimiyle kıyaslanıyor ve Türkiye de bu değişimlerin merkezinde yer alıyor. Türkiye, serbest çalışanlar için Avrupa’da lider ülke konumunda. Araştırma raporları, Türk serbest çalışanlarının kazançlarının %158 arttığını ortaya koyuyor. Türk serbest çalışanlar site üzerinden en çok Birleşik Krallık, ABD ve Almanya’da iş arıyor. Türk serbest çalışanlara en çok iş veren 10 ülkenin ilk sıralarında ise Amerika, Fransa, İngiltere geliyor.

2013’te yapılan tahminlerde, en hızlı gelişecek işlerin web programcılığı, mobil uygulama geliştiriciliği, grafik tasarım, web tasarım, dijital pazarlama, içerik yazarlığı olacağı belirtilmişti, şu anda araştırmacıların haklı olduğu görülüyor; freelance çalışmada da yine aynı mesleklerin ön planda olduğu dikkat çekiyor.

Son zamanlarda dizüstü bilgisayarını alanların, kesintisiz internet hizmeti sunan kafeleri tercih etmeleri; yazışmalarını, görüşmelerini, toplantılarını buralardan gerçekleştirmeleri nedeniyle; mekân sahipleri de harekete geçmeye, internet altyapılarını güçlendirmeye, masaların yakınına elektrik prizleri koymaya başladılar.

Freelance çalışmanın ekonomideki artan payı ve kurumsal çalışanların bu örneklerden esinlenerek esnek çalışma arayışına girmeleri; kurumları da iş gücü stratejilerini yeniden yapılandırmaya itiyor. Bunun artık tercih olmaktan öte zorunluluk hâlini almaya başladığını fark eden öncü kurumlar; yeni nesil çalışma ile yönetim sistemlerine yatırım yapmaya, kurumdaki çalışma kültürünü yeni ekonominin ihtiyaçlarına göre şekillendirmeye başladılar. Türkiye’nin teknolojiyi geliştirip uygulayan öncü sektörlerini oluşturan finans şirketleri ve bankalar da bu yeni nesil çalışma modeline uyum sağlayarak, çalışanlarına haftanın 1 günü ofis dışında çalışma serbestisini getirdiler.

İşverenler ile freelance çalışan uzmanların internet üzerinde bir araya gelerek iş yaptıkları bir platform olan SanalUzman.com’un kurucu ortağı Niyazi Bekiroğlu; küreselleşen dünyada, çalışanları ofislere mahkûm ederek çalıştırmanın artık çok mümkün görünmediğini, yıllarca çalıştıkları projelerde yazılımcı, editör, çevirmen, grafik tasarımcı gibi uzmanları bu şekilde çalıştırmakta zorluklar yaşadıklarını belirtiyor ve personellerine proje bazlı görevler vererek uzaktan çalışma imkânı tanıdıklarında sonuçların çok olumlu olduğunu gördüklerini söylüyor. SanalUzman.com’u, yeni iş dünyasının ihtiyaçlarını karşılamak için tasarladıklarını, platformu oluştururken serbest çalışanlardan destek aldıklarını da sözlerine ekliyor.

Siz de işveren ve/veya freelancer olarak değişime ayak uydurmak istiyorsanız, SanalUzman.com ile yola çıkabilirsiniz. Güvenli ödeme sistemi, hakemlik uygulaması, iş takibi yapılabilmesi gibi avantajları ile SanalUzman.com sizleri bekliyor. Detaylı bilgi için: www.sanaluzman.com


Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler