Soluk Mavi Nokta (Pale Blue Dot)

Soluk Mavi Nokta (Pale Blue Dot)

Soluk Mavi Nokta” (Pale Blue Dot), 1977'de fırlatılan Voyager 1 uzay aracının 1990 yılında dünyaya yaklaşık 6 milyar km uzaklıktan çektiği fotoğrafın adıdır ve dünyayı uzayın sonsuzluğu içinde tek başına gösterir. (Fotoğraf, 2001 yılında space.com tarafından en iyi on uzay fotoğrafından biri seçilmiş.)

Daha bir çocukken TRT’de izlediğim ve dünya genelinde 500 milyondan fazla insan tarafından izlenmiş Cosmos belgeselinin yapımcısı, Pulitzer ödüllü yazar ve astronom Carl Sagan, Voyager 1 tarafından gönderilen bu fotoğraf üzerine, Dünyanın insanlık için önemine dair bir kitap yazmıştı: Soluk Mavi Nokta (1994). Ekli linki verilen videoda Sagan'ı, kitabından bir bölümü okurken kendi sesinden dinleyebilirsiniz. Videoyu izlemeye vaktiniz olmasa bile, dingin bir anınızda aşağıdaki metni okumanızı ve sonrasında düşünmenizi öneririm. Dilerim Carl Sagan’ın iletmek istediği mesajı dikkate alırız…

“Dünya bu uzak gözlem noktasından pek ilgi çekici bir yer olarak görünmeyebilir. Ancak bizler için durum farklıdır. O noktayı tekrar değerlendirin. O burası, o yuvamız, o biziz. Üzerinde sevdiğiniz herkes tanıdığınız herkes, duyduğunuz herkes, gelmiş geçmiş tüm insanlık hayatlarını yaşadı. Bütün mutluluk ve kederlerimiz, binlerce kendinden emin dinler, ideolojiler ve ekonomik doktrinler, bütün avcı ve toplayıcılar, bütün kahramanlar ve korkaklar, bütün medeniyet kuranlar ve yakanlar, bütün krallar ve köylüler, bütün aşık genç çiftler, bütün anneler ve babalar, umutlu çocuklar, mucitler ve kaşifler, bütün ahlak öğretmenleri bütün yozlaşmış politikacılar, bütün süperstarlar, bütün yüce liderler, türümüzün tarihindeki tüm azizler ve günahkarlar, orada güneş ışığına asılı toz zerresinde yaşarlar.

Gezegenimiz onu çevreleyen bu azametli kozmik karanlığın içerisindeki yalnız bir ‘zerre’dir. Anlaşılmazlığımızın içinde tüm bu muazzamlıkta yardım için hiçbir ipucu başka bir yerden gelmeyecek bizi kendimizden kurtarmak için. Dünya bilinen tek yaşam barınağı. En azından yakın gelecekte türümüzün göç edebileceği başka bir yer yok. Ziyaret evet; yerleşmek henüz değil. Beğenin veya beğenmeyin bu zamanda ayakta kalabildiğimiz tek yer Dünyadır. Gökbilim için mütevazi ve karakter geliştiren bir deneyim olduğu söylendi. Muhtemelen insanlığın kibrinin ahmakça oluşunun bu küçük dünyamızın uzak resminden daha iyi bir kanıtı yoktur. Bana göre bu resim birbirimizle ilişkilerimizi daha nazikçe kurmamız ve ‘soluk mavi nokta’yı, yani şimdiye dek bildiğimiz tek yuvayı korumamız gerektiğinin altını çiziyor.”

Son derece etkileyici,hatta korkutucu bir tesbit, insanoğlu aklını başına almalı

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler