Son günlerde Google'ı işgal eden black hat SEO uzmanlarının izlediği yollar.

Son günlerde google arama motorunu SPAM içeriklerle dayayıp döşeyen kişi hakkında çeşitli forum sitelerinde bir çok webmaster tarafından çeşitli spekülasyonlar dönmekte, bütün bunların nedeni Türkiye’de Black Hat SEO kavramının tam anlamıyla kavranmamış olmasıdır.

Bu SPAM ve Black Hat SEO ikilisinin beraber kullanılması durumu tüm web site sahiplerini ilgilendirdiği için detaylı bir araştırma yapıp, elde ettiğim sonuçları bir bir aşağıya sıraladım…

1. Elemanın sahip olduğu domainler backorder ile alınmamış olup, bazı arkadaşların dediği gibi “yok efendim sağlam yerlerden backlinkleri var” şeklinde bir durum yok. Domainlerin hemen hemen hepsi (yaklaşık 30 civarı domainini buldum elemanın, fazlasını araştırmadım.) daha önceki yıllarda kullanılıp, süresi dolunca düşmüş domainlerdir. Yani düşmüş olan domaini kendi kaydetmiştir. (* Domainlerde sıfır backlink olduğundan, bu iş önceki backlinklere dayanarak açıklanamaz. Madde 4’e göz atmanızı öneririm.)

2. Domainlerin hepsinin whois bilgileri gizlidir, bunu kişi açığa çıkmasın ve domain whoisine göre arama motorlarının domainleri banlamasının önüne geçmesi için yapılmıştır.

3. Tüm siteler microsoft’un, amazon’un, google’ın vb. büyük şirketlerin cloud sistemini kullanmakta. Bu durum hem SEO açısından, hem de sitelerin ayakta kalması açısından büyük bir etken.

  • 1. Bazı arkadaşların dediği gibi, amazonun 5X ile başlayan IP’lerinin kalitesi bu işte etmen değildir. (Artısı vardır ama neden bu değildir.)
  • 2. Kişinin kullandığı IP aralıklarından, Almanya lokasyonlu Cloud sunuculardan aldıkları da mevcut.
  • 3. Burdan SEO için, IP lokasyonunun çok fazla etkisi olmadığını anlayabilirsiniz.

4. Sitelerin sahip olduğu backlinklerin bazı third party araçlarda görünmemesinin nedeni, hemen hemen tüm backlinklerin, bu kişi/kişilerin kurmuş olduğu SPAM networkündeki sitelerden tamamen doğal(!) bir şekilde almasıdır.

5. Bu kişi/kişiler, araştırmalarıma göre yaklaşık eylül ayından beri bu sistemin üzerine çalışmakta. Hatta öyle fazla kafa patlatmış ki, bazı sitelerindeki sayfa uzantılarını .PDF haline getirip arama motorlarına tamamen farklı gösterme amacı gütmüştür.

6. Kişi elde ettiği bu arama terimlerinin hepsini keyword tool’lardan elde etmiştir. Bunun için internette yüzlerce API desteği veren siteler mevcut.

Site dışına yönelik gözlemlerimin bir kısmı yukarıdaki gibidir. Şimdi sıra site içerisinde yaptıklarına geliyor..

7. madde ile devam edelim. Site içerisindeki hemen hemen tüm sayfalarda;

  • 1 adet video,
  • 1 adet tamamen orijinal (bir yazılım diliyle otomatik ve rastgele oluşturulmuş grafikler) resim,
  • Minimum 2 adet otoriter siteye (Genellikle sosyal medya kullanılmış) link verilmiş,
  • Site içerisinde sadeliğe gittiğinden, sitede kullanılan tag’ler cuk diye yerine oturmuş.
  • Yine minimum 700 kelimelik içerikler oluşturulmuş. (Translate ve benzeri araçlar kullanılmamış. Nasıl yaptığına da değineceğim.)
  • Siteleri tamamen bir aceminin emeği gibi arama motorlarına göstermiş ve bunun 2 adet artısı vardır; 1, google yenileri sever, 2, sayfaların boyutu çok düşük tutulmuş olduğundan çok hızlı indexleme yapılacaktır.
  • Sitelerdeki dış linklerin de yine kendisine ait olan diğer sitelerine verdiği linkler sayesinde, networküne aktif diğer siteleri de katmıştır. (bu durumu da google’a related sites mantığıyla bir güzel yutturmuş.)
  • Site içerisindeki text/link oranlı bir şekilde düzenlenmiş olup

8. ve son madde ise, her şeyin can alıcı noktasını oluşturuyor 🙂 “Bu kişi yabancı biriyse, bunca kelimeyi nereden buldu?” şeklinde bir soru aklınızdan geçmiyor değil. Ben de bunun kaynağına inip, sitelerinde kullandığı tüm kelimelerin listesinin kaynağını olduğu gibi temin ettim. Belki şaşıracaksınız ama bu kişi bu sitelerin Türkçe halini yapabilmek için 1 milyona yakın (yapım ve çekim ekleri dahil) Türkçe ve İngilizce’den Türkçe’ye geçiş yapmış kelimeyi kullanmış. Kişinin kelime listesinin içerisinde sisteme karışmış yabancı dillerdeki kelimeler de mevcuttur.

Bu sekiz madde aslında çok daha uzun ama bazı detayları yazmaktan bilerek kaçındım.

Şunu da belirtmek gerek, bu siteler bizlere göre SPAM olabilir ama Google arama motoruna göre %100 orijinal olduğu için arama sıralamalarında üst sıralarda çıkmasının katkısı fazla oluyor.

“Bütün bunlardan neyi çıkarabiliriz?” sorusunu soracak arkadaşlar da olacaktır elbet…

  • Özgün içerik ve orijinal içerik birbirinden tamamen farklı şeylerdir, karıştırmayınız.
  • Bir işten ciddi paralar kazanmak istiyorsanız o işe kendinizi vermelisiniz (Resimlere kadar.)
  • Emek olmadan ekmek maalesef olmuyor. (Yaptıkları her ne kadar yanlış da olsa, çizdiği yol ve gerçekleştirdiği işlemler için takdir ettim kişiyi.)
  • Unutmayın, arama motorları insanlar tarafından yapılmış ve bazen aptallaşabilen kodlar bütünüdür.
  • Domain’in SEO açısından önemi düşüktür. (Yoktur demek yanlış olur.)
  • “Yeni sitelere SEO çalışması mı olur?” saçmalığından vazgeçmenin vakti geldi sanırım?
  • Yıllardır söylediğimiz, “İçerik ve orijinallik her zaman en ön plandadır.” sözü yine doğru çıktı.
  • Sadece domain ile değil de, IP bazlı da indexleme yaptığını google kendisi kanıtladı.
  • Haber sitelerinde ve televizyonlarda lanse edilen “Bir Türk Google’ı hackledi!” şeklinde saçmalıkları göz ardı ediyoruz 🙂
  • vs. vs.

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler