Yönettiğiniz İnsanların Size Söylemeden Sizden Soğuması İçin Neler Yapmalısınız?

Yönettiğiniz İnsanların Size Söylemeden Sizden Soğuması İçin Neler Yapmalısınız?

Yönetmek zor iş. Hele insan yönetmek çok daha zor, çünkü herşeyden önce insanoğlu öngörülebilir bir canlı türü değil. :-) Örneğin hayvanlar ve bitkiler dünyasında net gözleyebileceğimiz öngörülebilir eylemler, insan dünyasında oldukça farklı olabiliyor.

Ne söylediği ile ne yaptığı arasında çok büyük fark olabilmesinden tutun da, karakter veya davranış olarak melek bildiğimizin şeytana dönüşmesi veya tersi hemen her gün deneyimlediğimiz tecrübeler olarak hepimizin hafızamızda yer ediyor.

-mış gibi yapan bir insan değilseniz ve hakkını vererek yönetim işlevini yerine getirmek istediğinizde hem geçmişte, hem de günümüzde, hem zamanında çalışan olarak, hem de bugünün yöneticisi olarak karşılaştığınız zorlukları gayet iyi bilirsiniz.

Zaten yönetim zor olmasaydı, bunca kitabı, kursu, eğitimi olmazdı, öyle değil mi? :-)

Bu yazıda yönetimin nasıl olması gerektiğine dair değil de, nasıl olmaması gerektiğine dair akılda kalıcı olması hedefli olarak kısa tespitler yapalım, ne dersiniz?

Gayet iyi bilebileceğiniz gibi, ne istediğinizi bilmediğinizde (gençlerde çok görülen durum) ne istediğinizi keşfetmenin bir yolu da, ne istemediğinizi keşiften başlamak.:-)

Ayrıca yönetim kademesinde olmanın sağladığı pozisyon gücü nedeni ile, yönetici olarak objektif ve açık geri bildirim almamız çoğu zaman mümkün değil. Hayat pratiğinde, yağcılık (gerçekten uzaklaşma ve yüceltme) ve ses çıkarmama (başıma birşey gelmesin endişesi) daha baskın davranışlar olarak çalışanlar arasında görülüyor.

Peki, yönettiğiniz ekibin, yüzünüze söylemeden sizden soğuması (hatta negatif duygular beslemesi) için neler yapmanız gerekir? İlk anda aklınıza gelenler neler olurdu?

Çalışan olarak kendi veya çalışma arkadaşlarımın başıma gelenler ve yönetici olarak çalışırken yer aldığım ekosistemde, olumlu ve olumsuz etkileri ile gözlemlediğim tecrübelere dayalı, takımınızın zihinsel veya gönülden kopuşu için 10 kısa neden şöyle:

  • Karar verememeniz

Örnek: geçiştirme, öteleme, sallama, halı altına süpürme

  • Nepotizm (Adamcılık) uygulamanız

Örnek: hak edenle etmeyen ayrımını objektif yapmama, iş dışı faktöre dayalı karar alma

  • Gerçekleşen işten kopuk olmanız, elinizi kirletmemeniz

Örnek: iş atama yapıp gerçekleşen işe katkıda ortalıkta görünmeme veya uzak olma

  • Önemsediğinizi göstermemeniz

Örnek: önemli bir kararı paylaşmama, neler olup bittiğini bildirmeme

  • Haklarını korumamanız

Örnek: iş ve ödemeler arası dengesizlikler vb

  • Mikro yönetim göstermeniz

Örnek: kontrol bağımlısı olmanız ve her detaya girmeniz

  • Negatif enerji yaymanız

Örnek: rahatlayamama, gülümseyen ve gülümseten anları paylaşmama

  • Söz ve eylem çelişkisi yaşatmanız

Örnek: özel hayatınızı önemsiyoruz deyip akşamları fazla mesai yapmalarını isteme

  • Sadece çalışan olarak görmeniz

Örnek: insani boyutlarıyla bakmamanız, insan olarak yeterince tanımamanız

  • Öncelikleri belirleyememeniz

Örnek: önemli ile önemsiz arasında fark yaratmamanız

Ne dersiniz? İş hayatınızda sık karşılaştığınız başka neler aklınıza gelir? Bu hem çalışan, hem de yönetici bakışı ile iki taraftan cevaplanması ve düşünülmesi gereken konulardan biri. İnsan ilişkilerini içeren konular tek taraflı bakış açısı ile çözülmüyor.

Sizin deneyimleriniz nasıl? Siz bu listeye neler ilave ederdiniz? Veya olan listede en önemli ilk 3 olarak hangilerini seçerdiniz?

Tabii bu önem verilmesi gereken konunun diğer yönü, bu maddelerden birkaçını yaşayan bir yönetici iseniz, neler yapmanız gerektiğidir. Onu da başka yazıda ele alalım.

Şimdilik bu kadar, sevgi ve saygılarımla.

Aykut İçöz | Butik WiFi - aykut.icoz@butikinternet.com 

Diğer Yazılarımı Okumak İster Misiniz? Bir Tık Kadar Size Uzak

Yorumları görmek veya yorum eklemek için oturum açın

Diğer görüntülenenler