Yapay Zeka bir fenomen mi?
Yeni teknolojiler, şirketlerin iş modellerinde artık temel bir kaynak olarak yer alıyor. Uzun zamandır gündemden düşmeyen nesnelerin interneti, büyük veri gibi teknoloji trendleri, alanında fark yaratan bir iş modelini desteklemek için ne yazık ki yeterli olmuyor. Bu noktada, yapay zeka ve robot temelli bir sistemin geleceği devreye giriyor.
Global danışmanlık şirketi McKinsey’in açıkladığı rapora göre, akıllı sistemlerin yönetimindeki otomasyon, küresel istihdamı tahminlerin çok daha ötesinde sarsacak. McKinsey’nin farklı senaryoları kapsayan hesaplamaları, otomasyonun 2030’da en az 75 milyon, en çok 375 milyon insanı mevcut işini bırakarak yeni bir iş aramaya zorlayacağını söylüyor. Buna göre geleceğin iş dünyasında çalışanlar başta robotlar olmak üzere yapay zeka kontrolündeki ortamlara uyum göstermek zorunda kalacak. Robotlar şu anda ise küresel istihdamın yüzde 8’ini oluşturuyor. Bu oranın 2020’ye gelindiğinde yüzde 26’ya ulaşacağı söyleniyor.
Yapay zeka, günümüzde sadece insan odağında kullanılmıyor. Şirketler, müşterilerini veya rakiplerini yapay zeka ile izliyor, ortaya koydukları ürünlerin ya da hizmetin beğenilip beğenilmediğini, yaptıkları yeni girişimlerin ve/veya yatırımların nasıl karşılandığını, reklam kampanyalarının etkisi gibi konuları da ele alıyor.
Dünyaca ünlü e-ticaret sitesi Alibaba’nın ortaya koyduğu ve FashionAI olarak adlandırdığı moda asistanları uygulama için güzel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. Alibaba’nın, FashionAI asistanları Bekarlar Günü’nde (Singles’ Day) Çin’deki 13 alışveriş merkezine yerleştirildi. Bu alışveriş merkezlerinde kıyafetlere dijital ekran tarafından okunabilen çipler takıldı. Müşteri, içinde dijital ekran bulunan kabine girdiğinde sistem hemen kıyafeti tanıyarak o parçayla uyabilecek kıyafetler önermeye başladı. Böylece, FashionAI müşterinin hem çevrimiçi hem de geleneksel yöntemlerle alışveriş yaparken daha fazla seçeneğe göz atmasına imkân sağladı. Müşteri seçim yapmak istediğinde ise ekranın üzerindeki butona dokunarak ve görevli çağırarak kıyafetin uygun bedenini tercih edebildi.
Peki herkesi “tedirgin” eden bu teknoloji karşısında duruşumuz ne olacak? Yapay zekaya temkinli yaklaşan isimlerden biri Elon Musk. Musk; “Yapay zeka, ya insanlığın başına gelen en iyi şey ya da en kötü şey olacak. Bu yüzden konuyu doğru anlamak gerek.” yorumunda bulunuyor. Eski satranç dünya şampiyonu Garry Kasparov, IBM'in satranç bilgisayarı Deep Blue'ya 1996 ve 1997 yıllarında iki turnuvada yenilmişti. O zamandan beri farklı yapay zekalara karşı maçlar yapan Kasparov, bu teknolojiden korunmamıza gerek olmadığının, hatta onu kabullenmemiz gerektiğinin altını çiziyor.
Her yenilikte geçerli olduğu gibi; yapay zeka da mevcut iş modellerinde doğru konumlandırma yapıp, değişimi oluşturan firmalar için tamamen olumlu sonuçlar doğuracak. Ancak zamanı değerlendiremeyen ve doğru strateji geliştiremeyenler için sonun başlangıcı olacaktır.
Yapay zekanın, internet üzerinde paylaşılan tüm bilgileri araştırması ve anlamlandırması, henüz sadece birkaç dil için mümkün. Yakın zamanda dünya üzerinde çok konuşulan dillerin hepsini anlayacak hale gelecek ve işte o zaman bambaşka pazarlama iletişimi dünyasıyla karşı karşıya kalacağız.
Bilgilerin paylaşılması demişken, “blockchain”i de aklımızın bir köşesinde tutalım. Yeni bir küresel devrimi başlatan bu sistemi bir başka yazımızda incelemek üzere…