YAPAY ZEKA İLE KAZANILAN ALIŞKANLIKLAR
İnsanlık başladığı andan bugüne süregelen bir devinim içerisindedir. Bu devinim içerisinde her dönem farklı alışkanlıklar kazanılmış ve hayatı derinlemesine etkilemiştir. Hayatımızı kolaylaştıran ve hayat kalitemizi arttıran alışkanlıklar ise tüm dünyaya hızla yayılmakta hiç güçlük çekmemektedir. Genel anlamda kazanılan en büyük alışkanlık ise genel anlamda yapay zekâ diyebiliriz. Özelde bakacak olursak; yapay zekâ farklı alanlarda sayısız kişiye her gün dokunmaktadır. Peki yapay zekanın hayatımıza kazandırdığı alışkanlıklar nelerdir?
1. Kişisel Asistanlar: “Hey Siri, Hey Google, Alexa… Bugün hava nasıl?... Takvimde programım ne?... Spotifydan şu şarkıyı açabilir misin?...” gibi basit komutlarla tanımaya başladık kişisel asistanları. Bu tarz yapay zekâ destekli kişisel asistanlar, günlük yaşantımızda adeta elimiz ayağımız olmuş durumdalar. Sadece sesli komutla yönetebiliyor oluşumuz onları gerçekten kullanışlı hale getirdiği için bu kadar yaygınlaşmıştır.
2. Tavsiye Sistemleri: Yapay zekâ algoritmaları, çevrimiçi platformlarda kullanıcıların ilgi ve tercihlerine göre kişiselleştirilmiş tavsiyeler vermekte oldukça gelişmiştir. Örneğin bir e-ticaret sitesinden baktığınız kıyafetin benzeri hemen “bunları da beğenebilirsin” diye çıkar, dinlediğiniz bir müzikte “bunu da sevebilirsin” diye parçalar çıkar, izlediğiniz bir videoda algoritma gereği hemen benzer videolar en başa gelir. Bu tarz tavsiyeler yapay zekânın algoritması gereği kullanıcının sevmediği şeyleri değil sevebileceği şeyleri görmesine ve arama kolaylığı ile zaman tasarrufu yapmasına olanak sağlamaktadır.
3. Otomatik Sürüş Teknolojileri: Yapay zekânın belki de en büyük çığır açtığı alanlardan birisi yapay zekâ destekli sürüş sistemleridir. Araçların otomatik olarak seyir halindeki araçları algılamasına, tepki vermesine, hatta otonom sürüşlere ve park etmeye olanak tanır. Bu teknolojiler, sürücülere güvenliği artırmada ve verimli bir sürüş konusunda yardımcı olmaktadır. Özellikle sürüş esnasında uyuma, ani sağlık problemleri gibi esnalarda araçlar sensörler vasıtasıyla bunu algılamakta sürücünün tepki vermemesi durumda aracı sağ şeride çekip yardım çağırmaktadırlar. Yapay zekâ bu teknoloji sayesinde can kayıplarının önüne geçmekte ve güvenli bir trafiğin olmasını sağlamaktadır.
4. Doğal Dil İşleme: Dil bariyeri bireylerin aşmak için yıllarını verdiği bir zorluktur. Gerek turistik gerek okuma gerek konuşma… gibi birçok alanda kişiler ve kurumlar bu bariyerle karşılaşmaktadırlar. Ancak yapay zekâ, doğal dil işleme (NLP) alanında önemli bir rol oynar. Bu teknoloji; metinleri ve sesleri analiz edebilmekte ve insanlara geri dönüşlerde bulunmaktadır. Bu tarz yapay zekâ destekli otonom çeviri sistemleri insanların hayat kalitesini arttırmakta ve gün geçtikçe kullanımı tüm dünyada yaygınlaşmaktadır.
LinkedIn tarafından öneriliyor
5. Görüntü Tanıma: Yapay zekâ görüntü tanıma alanında da oldukça ilerlemiş ve kullanım alanı yaygınlaşmıştır. Örneğin fotoğrafçılık alanında manuel olan netleme artık kuş, insan, uçak… gibi nesne ve şekillerin ayrımıyla otomatikleşmiştir. Beğendiğiniz bir ürünün görselini arattığınızda buna uygun algoritması olan siteler o ürüne benzer ürünleri size linkleriyle beraber çıkartmaktadır. Aynı şekilde adını bilmediğiniz bir şeyin görselini arattığınızda artık o şeyin ne olduğunu öğrenmek mümkündür.
Yapay zekâ insanın yerini almaktansa insanın işlerini kolaylaştırmaya yönelik bir teknoloji olarak kullanılmaktadır. Bu tarz basit ama etkili şeylerde bile insanın hayat kalitesini oldukça arttırmakta, insanın kendisine daha çok zaman ayırmasını sağlamaktadır. Bu yüzden yapay zekânın güvenli bir şekilde yaygınlaşması ve daha çok yetenek kazanması gelecekte bizlerin yeni alışkanlıklar kazanmasını sağlayacak ve gün geçtikçe kullanın oranı artacaktır. Dijital gelişim bireylerin, iş dünyasının ve toplumların köklü değişimlerine yol açmaktadır. Bu değişimler gün geçtikçe çoğalacak ve yeni fırsatları beraberinde getirecektir. Yapılması gereken ise bu teknolojiye hazır olmak, onu hayatımıza entegre etmek ve bilinçli kullanmayı öğrenerek dijitalleşen dünyadaki yerimizi almaktır. İşte bütün mesele bu!