Yeşil posta #9 İş dünyası için sürdürülebilirlik haberleri
Interlaken’de 13 Mart Pazartesi günü başlayan ve bir hafta süren genel kurulun ardından, IPCC’nin pandemiden bu yana ilk yüz yüze rapor onayı olan SYR, iklim bilimine ilişkin bilgi durumunun en büyük güncellemesini ve IPCC AR6 döngüsünün sonunu tamamladı.
Rapor, iklim etkilerinin daha önce bilinenden daha düşük sıcaklıklarda dahi çok daha sert vurduğunun ve hükümetlerin Paris Anlaşması’ndaki 1,5°C hedefini takip etmelerini hayati öneme sahip olduğunun altını çiziyor.
Bu raporda 2040 veya öncesi olarak tanımlanan yakın vadedeki emisyon azaltım hedeflerine ilişkin yeni bilgiler ilk kez veriliyor. 1,5°C hedefinin tutturulması için önümüzdeki yıllarda yapılması gereken emisyon azaltımı bu rapor ile güncelleniyor. Buna göre:
Deprem bölgesi Türkiye’nin hayvansal ve bitkisel tarım üretim alanının yüzde 15 ila yüzde 25’ini kapsıyor. Uzmanlar, bölgedeki hidrolojik ve tarımsal kuraklığa ek olarak depremin yol açtığı devasa sorunların da tarımsal kayba neden olacağını belirtti. İklim Haber'de yayınlanan, Erhan Arca 'nın kaleme aldığı incelemeyi buradan okuyabilirsiniz.
Baharın yüzünü göstermeye başlamasıyla birlikte bitkiseverlerin balkon hazırlıkları da başladı. Nisan ayı boyunca balkonunuza ekebileceğiniz bitkileri bu yazımızda inceleyebilirsiniz.
Geçtiğimiz haftanın ekoloji gündeminden derlediğimiz haberler:
Hatay’daki rüzgâr türbinleri, deprem felaketi sırasında zarar görmedi ve enerji üretimine kesintisiz devam etti.
Kaynak: Habertürk
Uşak ve Afyonkarahisar’da yetiştirilen kuraklığa dayanıklı ketencik bitkisi, biyodizel üretiminde ham madde olarak kullanılmasıyla fosil yakıt tüketiminin azaltılmasına katkı sunuyor. Ketencik bitkisi, suya çok fazla ihtiyaç duymuyor. Fosil yakıtlara alternatif olarak kullanılma potansiyeline sahip. Tohumları yüzde 40 oranında yağ içeriyor. İklim değişikliği ile mücadeleye destek oluyor. Öte yandan tarım arazilerinin çeşitli sebeplerden azalmasıyla ortaya çıkan gıda sıkıntısıyla beraber, bitkiden üretilen alternatif yakıtların çevresel sürdürülebilirliği de soru işareti oluşturuyor.
Kaynak: Yeşilhat
Su fakiri iller arasında sayılmaya başlanan Van’da, kişi başına düşen su miktarı günlük 150 litreye düştü.
Kaynak: Gazete Duvar
BOTAŞ'ın Batman Çayı üzerinden geçen boru hattında petrol sızıntısı meydana geldi. Bölgede çevresel temizlik ve hasar onarım çalışmalarına başlandı.
Kaynak: NTV
Van Gölü’nde küresel ısınma nedeniyle suların çekilmesi inci kefali balığının göç yolunu 2-3 km daha uzattı.
Kaynak: Yeşil Gazete
LinkedIn tarafından öneriliyor
Onward kuruluşunun yeni bir raporuna göre, Birleşik Krallık iklim hedefleri doğrultusunda iklim krizinden olumsuz etkilenenlere iklim vizesi vermeli.
Kaynak: The Guardian
Avrupa’nın son vahşi nehirlerinden biri olan, Arnavutluk’taki Vjosa Nehri Avrupa’nın ilk vahşi nehir ulusal parkı oldu.
Kaynak: IUCN
Trafik gürültüsü, hipertansiyon ve yüksek kan basıncı riskini artırıyor.
Kaynak: Euronews Green
Avrupa’nın en zengin ülkesi Lüksemburg’da iklim krizi konusunda farkındalık yaratmak için 3 yıldır toplu ulaşım ücretsiz.
Kaynak: Euronews Green
Işık kirliliği canlıların biyolojik dengesini bozuyor. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80’i ışık kirliliğinden olumsuz etkileniyor.
Kaynak: Yeşilhat
Tarihin en uzun süren kasırgası olan Freddy, 553 bin kişinin yerinden olmasına, en az 522 kişinin ölmesine ve binlerce insanın kaybolmasına neden oldu.
Kaynak: ABC News
Tayland’daki bir lastik üretimi tesisinin çatısına 18 futbol sahası büyüklüğünde güneş paneli inşa ediliyor. 40 bin güneş panelinin yer alacağı sistem dünyadaki en büyük güneş paneli olacak.
Kaynak: Sustainability Mag
Avrupa Birliği tüketiciyi yanlış yönlendiren ekoetiketlerle mücadele etmek ve bu konuda yeşil aklama (greenwashing) yapan şirketleri yönlendirmek ve cezalandırmak için yasa tasarısı hazırladı.
Kaynak: Euractiv
Avrupa Birliği yeni kanun teklifi dahilinde elektronik eşyaların onarımını teşvik ediyor.
Kaynak: Europa